在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚如常, 阿b(8個月)扭眼訓, 我抱住佢, 佢扭姐姐抱。

本身已經慣啦, 而且個個都話正常呀, 即係姐姐錫佢呀咁。

但係尋晚, 佢第一次叫媽媽媽媽, 叫得好清楚, 但係係對住姐姐叫... 我忍住眼淚, 繼續如常努力再抱佢, 但係佢扭左好耐, 喊晒, 一過姐姐手, 即刻笑番。

自問除左番工, 我所有時間都比阿b, 阿b起碼鍾意同我玩, 我都不時安慰自己...

但係今次, 我真係... 好傷心...

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 chichi_c9 的文章

鑑於現在的情形, 請問是否有考慮放棄工作,專心照料 BB, 直到小朋友上小學才恢復工作嗎?

大宅

係咁架....我都試過.....
因為姐姐借大耳o ....我炒咗佢
bb 自此之後都好錫我.........無咗我唔得......

別墅

幾乎每一刻都想放棄工作, 但金錢實在唔容許, 老公亦唔支持我唔返工。

我一路希望可以一家人生活好d, 唔好為錢有爭執...但係宜家, 我心理上有d支持唔住啦...

頂級美人:
咁你最後有無變做全職mami呢?

禁止訪問

大宅

我就晚上自己湊返,平時早上返工時,都幾辛苦,又累,我到BB16個月時,至成功同BB介夜奶(3-4am),放假就一定同BB出街(唔帶工人)...自己暗BB訓...

BB大大下就好痴我...小朋友係要心機同時間,但要返工的話,就會勁辛苦自己lor...我基本上,幾乎隔日就要食返一粒panadol,因為真係累到病病地...

男爵府

我在職的請工湊, 每日放工後返屋企湊囝囝, 但我囝囝2歲左右前都唔跟我, 當時佢寧願跟C6都唔肯跟我, 幸好的是如果工人同我=選一個, 佢會選我

不過, 今年就快5歲了, 情況巳經大大改善了, 因為小朋友大左就會知道邊個係媽咪, 有時真係越迫佢越唔跟你的; 所以待BB慢慢長大, 你用多D時間同佢玩同埋訓覺, 再加上放假時唔好帶工人一齊出街, 小朋友好喜歡去街的, 如果佢知道佢只能跟你出街同埋買玩具, 往後日子一定跟住你

別墅

其實因為呢排老公勁ot, 所以成日話唔想同bb訓.. 如果bb嘈醒佢, 佢會發脾四, 我地都因為咁嗌左好多次交....

尋晚老公仲問我可唔可以唔同bb訓, 我話我同bb訓廳, 你自己訓飽佢啦, 最後佢都屈服左。

放假其實我好想帶bb去街架, 但係我地住得遠, 我一個人攪唔拈, bb又肥成廿幾磅, 揹佢我都試過第日條腰好似斷左咁.... 老公好憎出街, 又話帶阿b邊度都去唔倒, 成日話要比奶奶湊住佢。咁我又好嬲啦, 又嗌交啦...

今次之後我會堅持架啦, 多謝大家的意見...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你bb仲細, 係咁架, 好正常, 我仔以前細細個時都係鍾意跟c6多d, 因為c6同佢訓嘛, 但而家大個左, 問佢最鍾意邊個, 佢一定會答媽咪架, 哈哈哈!!!!

唔好灰心, 照而家咁, 除左返工比哂d時間bb, 第時一定最錫係你, 要堅持呀!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主,
你盡量抽多 d 時間陪 bb....可以嘅話....bb 嘅功夫由你自己做:同bb 沖涼、換片、喂奶、喂粥、傾計、玩............

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我囡囡就黎18個月大,曾經有一排我都覺得好唔開心,因為囡囡痴婆婆多d,其實到而家都係,眼訓就只係痴住婆婆。
平時囡囡又鐘意同我哥哥個女朋友玩,又係痴住佢。
不過大大下你自己都會感覺到,其實囡囡係最錫mami架,連我家姐都成日講話我個女好錫mami。但係到而家囡囡都唔會痴住我,好似知道好多野mami會話唔好唔得,但其他人會就晒佢。
我唔係同囡囡一齊住,放假先帶佢返屋企,但一話俾佢知mami聽日放假今晚帶佢返屋企,佢就會好開心連婆婆都唔理。
我就開心晒

別墅

個個都話bb大大下就會知道邊個係媽咪, 會錫媽咪, 其實我成日都有點懷疑,
點解佢會感受到? 因為叻咗, 所以理性上, 或者社會倫理上明白?
知道唔錫媽咪, 少點著數 ? 工人姐姐係媽咪俾錢的?

大宅

chichi,

我當然係繼續返工啦....無$咩都唔洗講.....

其實日頭返工都好嫁......因為我唔可以由朝到晚對住佢, 我會頭痛要食panadol....

要bb 跟你其實好容易, 你自己同佢玩多d, 放工後自己同佢落街行下, 自己喂奶, kiss 下佢, tickle 下佢, 晚上同佢一斉瞓就得嫁啦.....有工人就叫佢唔好係你同bb玩嘅時候出現.......

原文章由 chichi_c9 於 08-5-29 16:53 發表
幾乎每一刻都想放棄工作, 但金錢實在唔容許, 老公亦唔支持我唔返工。

我一路希望可以一家人生活好d, 唔好為錢有爭執...但係宜家, 我心理上有d支持唔住啦...

頂級美人:
咁你最後有無變做全職mami呢? ...

大宅

叫你老公開多d ot...等你可以暗bb瞓覺....bb 最跟暗瞓覺的人.....唔一定要同bb瞓天光架....

因為你呀b 仲係好細, 你仲要煩多半年...情況就會好好多架啦....

男人都是這樣的...唔洗太唔開心.....

俾bb坐bb車...你咪可以一個人同bb出去囉....又唔洗去好遠.....最好當然係你老公一斉去啦....最重要唔好俾工人一斉去.....

民房

努力D啦,做人媽媽係錦,我啊仔依家8歲,我都經過你地個時期,個個BB都在0-2歲前都係會跟住經常湊佢個個人,因BB係唔知哪個係媽媽,所以佢地以為對得多個個係最愛佢地,但到第日佢地大D同要返學既時候就知道媽媽係最重要,最重要係第日要返K1時,緊記要出席D 學校funtion,如果唔係D BB會唔開心既, 現在你BB都成一歲啦,你依家唔做野係冇用既,如果係唔做都係係佢一出來就要唔做,因我之前BB一出來就冇做啦,自己湊到BB10個多月先再找工.所以你不如等多幾個月會好D既啦....
原文章由 頂級美人 於 08-5-30 15:43 發表
chichi,

我當然係繼續返工啦....無$咩都唔洗講.....

其實日頭返工都好嫁......因為我唔可以由朝到晚對住佢, 我會頭痛要食panadol....

要bb 跟你其實好容易, 你自己同佢玩多d, 放工後自己同佢落街行下, 自己喂奶, ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

原文章由 agnesyp 於 08-5-30 13:22 發表
個個都話bb大大下就會知道邊個係媽咪, 會錫媽咪, 其實我成日都有點懷疑,
點解佢會感受到? 因為叻咗, 所以理性上, 或者社會倫理上明白?
知道唔錫媽咪, 少點著數 ? 工人姐姐係媽咪俾錢的? ...

呢層我都唔知點解。呢d係書本上得唔到既經驗,當然要bb大大下知道邊個係媽咪既前提係媽咪都要成日照顧bb啦!!好似我咁,以前返shift 1星期先見得囡囡2次,我都好擔心自己個女唔跟阿媽架,但慢慢地真係發覺到bb係會知道邊個係媽咪黎,好自然既,無得解釋。

你咪當呢d係bb既成長囉!

大宅

係呀,沖涼,暗訓,喂奶,喂粥,出街玩...真係好得...我BB四個月大時,都一樣要工人唔要媽咪,因為當時係工人暗訓的,但係我同BB一間房同喂半夜餐奶...之後,我要自己喂臨訓前餐奶同暗訓...到6-7個大時,就跟返我...

我覺得,唔係BB大左就一定最跟媽咪,我地都要擺多D心機同愛心去湊至得...大家一齊努力啦...

別墅

之前BB weekend 下晝都比我暗佢訓, 但頭先又唔得啦, 仲嘈住老公訓覺比佢罵, 我憎死佢, 我想打佢一巴然後走左去, 等佢同個工人過世..

男爵府

我家姐個女以前都係叫個工人做媽媽﹐果時家姐真係喊左出黎。但而家佢個女大﹐一返學開始就識分﹐而家仲好痴我家姐添。
而我都係請工人湊﹐但我個仔由出世都而家歲半都係痴我多個工人。我一放工返屋企就自己湊返﹐但我都要煮飯﹐放假就帶個仔出街﹐一定唔同個工人去﹐唔知係咪噤﹐所以佢痴我多d﹐如果我同個工人喺屋企﹐佢一定唔會揀工人先。

複式洋房

原文章由 小香香 於 08-5-30 00:20 發表
我都係要返工。。但我女都超痴我

可能我一歲先將佢送比人湊啦。。每日都接返黎

e家個女就三歲啦

加油。。bb得八個月啫。。多d係佢面前話。。媽咪抱。。媽咪錫。。。同埋bb同邊個訓架

如果同你訓一定會好好多

因為我女 ...

係呀同佢訓好好多嫁, 仲有沖涼, 三歲前都係自己做. 冇得同工人比, 佢一日有十個鐘對住佢... 同埋佢而家講野未知自己講咩嫁, 唔好唔開心la.

首頁

尾頁

跳至