婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

真係爆炸了!!!

星期六情人節做曬家中要做的野先同c6去街。

星期日番左自己屋企做節先無做呢邊的家務。

星期一放工番來,晚上8點幾食完飯只係太累,麻煩c6代為洗左一次碗和無打掃到家居 。

我99就係咁向c6投訢我咩都唔做。大佬,我無做兩日家務姐,洗唔洗咁啊!!!我又唔係唔做家務,之前成日做你就扮唔知或認定係c9代勞的。心情唔靚就怒在c6面前話我咩都唔做, 呢樣錯個樣差。

近排只係公眾假期前夕公司cher deadline, 日日non stop 做足10小時, lunch 半食半做,我真係太累先請c6 幫我洗一次碗姐。咁都覺得我懶。。 。。

都唔知咩歪理,話“身為女人應份要做呢樣做個樣“ , c6幫下我都好似折磨佢咁。99自己唔比c6訓覺都要幫佢做呢做lo就得。

成日呻你全家人都做野超辛苦,你個女幾辛苦,你個仔幾辛苦,之後搭多句,連你自己做partime 都比我地做full time的辛苦。話自己好似賓賓咁,番完工番屋企都要繼續做! 我番完工番來唔幫手做野就係我衰,你要我同你一樣或比你更辛苦先啱數 。

你地成家都係人,我呢個外人係鐵打的,番完工,累到死番到所謂的 “家“ 都要繼續做先算得上係人地個老婆或人地個媳婦。。。又唔見你咁教你自己個女。。。痴線!

不求什麼家務都唔洗我做,只求太累可否做少一兩次或遲d做番。這\"家\",對我來說只像監獄般有上百的規條,有一個獄長嚴密監視你的舉動,點你在特定的時間做呢做lo。無人會考慮你的身體和感受,只要目標達到就可以了。這是大家心中的“家“ 嗎?

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解你老公唔出聲?

伯爵府

自古以來做新抱係咁被認定架。

特別係無良白痴既男家新抱,因為佢覺得自己升呢,應該有人服侍囉!又或者男家6299認為人地個女娶返黎就係咁用架啦!

伯爵府

畀面勳章

回覆:做人媳婦的不可以累!!!

C6撐你嗎?
我初初比99知道要佢個寶貝仔做家務時都話我架~我唔理佢~
同佢講大家都要返工,公平D家務—齊做~好彩我C6都唔理99~當住佢面照做~哈哈!

複式洋房

引用:C6撐你嗎?我初初比99知道要佢個寶貝仔

原帖由 clara1975 於 15-02-17 發表
C6撐你嗎?
我初初比99知道要佢個寶貝仔做家務時都話我架~我唔理佢~
同佢講大家都要返工,公平D家務 ...
c6有撐,有話佢,但又點? 99呢d思想,容得下你太累而不做家務嗎? 這代表點累都要頂硬上。

係可以同佢搞作對,叫c6一齊做。 苦了誰?佢阿媽係會keep住煩c6, 鬧佢,哦佢,冤佢, 講緊係日日, 總之要達到佢的要求先收手。佢仲會在其他人面前repeat and repeat佢幾可憐,做死佢個d說話。又或者三日唔埋兩日就比說話你聽, 真係疲勞轟炸,想佢收把死人聲就係按佢意思去做。如果佢係會識收手的人就唔洗咁煩

複式洋房

引用:自古以來做新抱係咁被認定架。特別係無良白

原帖由 M.A.C 於 15-02-17 發表
自古以來做新抱係咁被認定架。

特別係無良白痴既男家新抱,因為佢覺得自己升呢,應該有人服侍囉!又或者男 ...
我都想同佢講我似賓賓多d囉。 仲要比錢加受氣

翡翠宮

99都係驚新抱辛苦到佢個仔,習慣喇,食完飯叫佢執隻碗好似要佢個仔去死咁

男爵府

D99都喺咁嘅啦,認為娶新抱返嚟喺要服侍自己。

複式洋房

引用:99都係驚新抱辛苦到佢個仔,習慣喇,食完飯

原帖由 wahiuma 於 15-02-17 發表
99都係驚新抱辛苦到佢個仔,習慣喇,食完飯叫佢執隻碗好似要佢個仔去死咁 ...
exactly...

別墅

um.反而我99唔比我做家務,話驚我整親同手粗

AY1113    發表於 15-3-2 16:13
wcpcelia    發表於 15-2-18 09:41

伯爵府

99都係驚新抱辛苦到佢個仔,習慣喇,食完飯叫佢執隻碗好似要佢個仔去死咁 ...
Agree

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你同佢講自古以來都係男人出去揾錢養妻活兒,女人留响屋企相夫教子,咁你個仔冇本事要個老婆出去打工揾錢,你個仔當然要分擔吓家務啦!你睇唔過眼怕個仔辛苦就自己做,你個仔係寶我都係我父母嘅掌上明珠呀!

複式洋房

雖然我吾洗番工,但係我個仔好痴身,兩個月就黎3個月人仔,全日要湊佢都米話吾攰,而且我自己身體吾好,有類風濕關節炎,日日都痛到死死下,抱個仔成日我都就黎死得。我99同樓主99一樣,我又吾係吾做,只係用自己既步伐去做,有時候真係痛得太緊要先叫老公幫手同個仔沖下涼,大佬……幫個仔沖涼有幾辛苦佢呀…

大宅

我見樓主咁就真係辛苦,不過我覺得晤好做壞個頭咩都做,我係我6299度乜都晤做,因為佢d仔女都晤做,我返到自己屋企就會做,如何樓主99咁變態,真係搬返娘家或者搬出去好過啦,好過做死自己!

公爵府

me2.
仲要我切好水果放係房.等c6 夜晚食.
我彩佢都傻.

複式洋房

引用:um.反而我99唔比我做家務,話驚我整親同手

原帖由 manshunhing 於 15-02-17 發表
um.反而我99唔比我做家務,話驚我整親同手粗
太幸褔了

複式洋房

引用:你同佢講自古以來都係男人出去揾錢養妻活兒

原帖由 竇漪房 於 15-02-18 發表
你同佢講自古以來都係男人出去揾錢養妻活兒,女人留响屋企相夫教子,咁你個仔冇本事要個老婆出去打工揾錢, ...
同意。

但如果我真係唔做野搵唔到錢。。。個時條命真係殘賤個地底泥。現在自己有搵錢唔洗靠c6,c6亦唔會話有家用比我, 各自各照顧自己的洗費。

99心目中所有有着數的野就要我跟傳統去做。。。又唔見佢我結婚個時跟足傳統,淨係識係到要我地什麼都減d少d,簡單了事

複式洋房

引用:雖然我吾洗番工,但係我個仔好痴身,兩個月

原帖由 袁家王氏 於 15-02-18 發表
雖然我吾洗番工,但係我個仔好痴身,兩個月就黎3個月人仔,全日要湊佢都米話吾攰,而且我自己身體吾好,有 ...
真係死咁濟都要繼續做。。。女人是鐵打的!!!

男爵府

你99真係當你工人....講真,我唔係嫁入嚟服侍你架,你俾幾錢買我番嚟呀?我都要番工賺錢架

伯爵府

回覆 bridebye 的帖子

同意,下下用把口迫新抱跟傳統,佢地自己又老馮唔跟傳統????

痴孖根。。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至