懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

當日早上6點鐘開始有小小m痛,早幾日都有 所以無乜為意
到左8點 mk痛感覺有加強.但程度都係同平時m痛差無幾.
去廁所如廁一下,一小pet血落地.
feel到可能bb要出世
(ps. 2月2預產本來.2月9仲未出世就當日早上8點去屯醫催生)
咁就叫醒老公,同佢單聲沖完涼食個早餐就陪我入院
咁因為公屋,沖涼要煲水,老公同我沖完涼汁完野都已經9點
當時個m痛程度已經加劇左好多
7~10分鐘痛一次,痛個陣係需要坐低/唔郁 等佢痛完
但痛既程式仍可以接受
然後9點落街食早餐
食早餐個陣都係差唔多 7~10分鐘痛一次 , 痛有小許加劇
然後食完早餐坐的士到醫院
直接去產前房
去到老公直接拎我身份證去做入院登記
我就入左房做檢查
2個姑娘聽BB心跳,同埋分別帶上手套用手指去探下有無開度數
個陣我應該已經開左1~2度

咁探完姑娘就俾衫我換,然後就入病房訓上床
駁BB心跳機
(PS,我有B連,SO要打針)
然後到10點半已經痛加劇到4~5分鐘一次
同埋真係好痛.
就叫姑娘幫我望一望CK一CK
CK完就話已經開到4~5度

直接推入產房等生
去到產房,姑娘就再問D資料,藥物敏感個D 同埋無痛個D
由於我已經開到5度.
姑娘話無痛生已經做唔到
咁就只可以聞笑氣

聞既期間真係好奇幻...明明好痛好痛真係
痛完一陣就FEEL到好舒服
好似訓著左咁,但個腦其實真係好清醒

時間好快去到2點
期間真係好難受
點解?!
因為,不停好痛 > 好舒服 無數次
然後可能係我聞氣聞得太耐
(PS. 姑娘話痛先好聞,我就唔理37 21,係咁聞.因為我知唔係聞完即刻唔痛,
所以諗住聞定先,但無用其實,都係會咁痛)
其間聞到個人WING哂.
你聽到人叫你.明明好清醒,亦其實可以即刻應到佢
但會發現好似一個動作用幾百格黎做
姐係平時你郁隻手郁隻腳 只係一秒
但聞到WING左個陣,呢一秒會變左幾百格就帶過

而呢個情境重覆無數次
有E生/姑娘叫我
痛醒周圍搵野握住
期間痛醒聽到姑娘話我聞氣聞太多唔清醒要CUT我笑氣(PS.我係FEEL到聞唔到個刻我係捉住左個姑娘同佢講話好痛,又無氣聞,抓傷左個姑娘,另外產後E生仲話我踢姑娘,但呢個真係無記憶)

總之呢幾個情境重覆無數次
我真係感覺我好似死左回光反照咁
期間人地叫我我有諗緊,係咪俾機會我做反應
做完反應我就唔洗死咁
點次重覆無數次做反應
呢種情境仲係不停發生

呢個情況直到2點鐘停止
因為E院話我情緒好唔穩定(又抓傷姑娘又踢到姑娘)
本身我老公係唔陪產,剩係係出面等,佢怕見血
但無法子E院希望佢入產房陪我等我情緒好D
果然見到老公
第一刻係覺得,個情境終於唔係之前個幾個
但到底係咪真呢,個刻真係唔敢肯定
總之都係痛痛痛,然後會FEEL到老公捉實自己隻手
期間太痛太痛,真係有超想將BB柯出黎
諗番好危險 好彩無柯爆個字宮
到大約2點3~2點半 姑娘話見到頭仔先可以用力PUSH
然後PUSH PUSH PUSH PUSH左成粒鐘BB先出世
出世個刻真係超舒服...

PS. 期間會陰要CUT開, 其實望過好多人話生個陣種痛係令自己FEEL唔到CUT個下
但我覺得又唔係既
其實都覺得痛,但生個種痛仲痛D
所以CUT個下絕對唔洗驚 雖然都痛但絕對頂得順:)
聯針個下都無乜野 唔痛 但FEEL到有野聯
出胎盤個下仲痛D
但你回想番生個陣種痛 真係微不足道

生完啦 BB會放係格離食人奶(IF 你生之前答姑娘鍡人奶的話)
食完 就會抱BB去洗白白同叫你老公可以回家= [ 因為格離仲有人生緊
當BB沖完涼 就會放入保溫箱一陣
然後你抖多陣就會推番去產後房
個陣你可以訓大約個零鐘既
但我就好急尿 搞左半粒鐘先柯到
BTW,因為唔敢太用力所以搞左好耐
最後柯到個刻好舒服 同埋一D都唔痛

係咁多啦~如果有咩問題想問可以再問~

複式洋房

辛苦哂哦,大個bb要孝順mama呀,比老公見到都好,起碼比佢知道你付出左幾多,母親有幾偉大嘅一個借鏡,等佢學做個好爸爸,而且深刻感受到自己真係要做爸爸了

珍珠宮

回覆:2月6號 屯門醫院順產過程(極度詳細)

勁,不過原來聞笑氣都唔系甘舒服

男爵府

回覆:youarefool 的帖子

大宅

甘開到幾多度先有無痛打?系產前房度數未夠會唔會打定先咖?

伯爵府

我聞笑氣都聞到暈咁制..聞左佢兩支..又係痛又聞唔痛又聞..比姑娘鬧..我又係痛到控制唔到係度大叫大鬧..最尾產房D姑娘都要急call我老公黎

別墅

恭喜妳先,bb幾重呀?

公爵府

push咗一個鐘,好辛苦 我兩胎都差唔多一落產房就生,第一胎一剪,疴咗一下出咗,笑氣都冇咩聞到,淨係縫傷口時聞,第二胎冇剪,一落產房就聞咗幾下,舒緩咗啲陣痛(真係好幫到,聞咗即刻由痛到癲咗,變到平伏返)疴咗7分鐘,唔夠十下,bb就出世,反而縫傷口時冇聞,我覺得少少wing,以為自己聞太多笑氣,姑娘話你聞咗好少咋,你眼訓咋?又係,因為成晚痛痛痛,冇訓到,bb放我身上時,我淨係同老公講,睇住bb唔到跌落地,我要訓覺

別墅

多謝分享!!我好大機會係屯門生。
想問下姑娘們友善嗎?

大宅

畀面勳章

好緊張 我5月都系屯醫生

大宅

順產媽媽真係好偉大,我自己都有兩個囝囝,不過都係開刀,所以無感受過順產,不過生第一個時係諗住順產,所以都經歷過陣痛同聞笑氣,同你講既一樣,真係eing wing地咁

大宅

回覆 RBbb 的帖子

呢個真係唔清楚 因為我入院個陣已經 1 2度開左 半個鐘已經再開到3 4度

大宅

回覆 Manam1213 的帖子

9X%都好好
我產前個陣D姑娘見過既都好好
產後既 只有一個唔好 , 中年肥女人

大宅

回覆 tracy499 的帖子

我生完之前 個2日住院2日個醫生都罵我.
仲要話想我見精神科...
話我失哂控...有精神病會唔會
佢仲叫我留院住多日見精神科E生= =

大宅

引用:回覆 tracy499 的帖子我生完之前 個2日住

原帖由 youarefool 於 15-02-18 發表
回覆 tracy499 的帖子

我生完之前 個2日住院2日個醫生都罵我.
痛到失控好正常啫,唔駛見精神科咁誇呀

別墅

你就好啦,陣痛時間咁短。第幾胎呀?

恭喜係。祝你和bb新年快樂,身體健康。

別墅

我而家39w2
都係屯門生
好緊張

複式洋房

我黎緊3月尾都會屯門醫院生!唔知有無媽媽知道幾時先俾老公入產房架?

複式洋房

引用:回覆+RBbb+的帖子呢個真係唔清楚++因為我入

原帖由 youarefool 於 15-02-18 發表
回覆 RBbb 的帖子

呢個真係唔清楚 因為我入院個陣已經 1 2度開左 半個鐘已經再開到3 4度 ...
我前日在產前房住左兩日一夜,偷聽到d姑娘話要開到3-4度先可以過產房,產房果邊先有得做無痛分娩!不過唔係實有得做,要睇果d時間有無麻醉師!

別墅

恭喜曬,笑氣真係幫到手!
我都係只聞笑氣

首頁

尾頁

跳至