在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人試過做做下突然覺得想休息一段長時間, 預一年左右啦? 係擔心空白期吾知點講, 但又個人好累好抑鬱, 份工係想轉下因為上司難頂, 不過近囉..!! 望給意見.

大宅

回覆:休息一段長時間

的之前試過份工做得好唔開心,同上司好唔夾但公司好好,忍左2年,最後真係抑鬱要食藥,後尾有左BB,生完之後無做野到衣家已經成年幾,唸返當初自己應該一早辭職轉工,何必為左份工咁辛苦。我明白當局者迷,當初我都唸唔通,一路都無勇氣踏出呢步。

大宅

回覆 lovableem 的帖子

好多謝你比o既意見... 因為我已34了, 冇下一代, 再加上以前吾開心會同隻狗出去玩,
而家少左好多, 係個人好抑鬱呀...雖然2年前份工轉左返4days但中間仍然發生好多
吾開心野.(about 上司)

講多少少我背景, 係因為2年前隻dog(age:14)有病, 而家keep住每個月有2千醫藥費.
冇其他負擔, 家庭開支係男友負責到, 有自己的屋. 不過我自己做野就鬆動好多,
同份糧可以儲起嘛. (現在咩都貴晒)

你仲諗住出返黎做野呀? 如果吾洗再出返黎做野就無後顧之憂, 慘在我又吾係喎,
仲係想做多幾年只係想比自己一個冇限期的休息時間.

大宅

一年唔係好長姐,相信對份cv唔大影響,你第時見工咪照直講本身諗住resign再揾,但D工唔太啱,什至話幫朋友手睇舖,照顧家人甘!
我都打算辭呀!我41添,都唔顧慮得甘多!祝您身體健康

大宅

回覆 jackie123 的帖子

多謝你呀! 可能真係諗得太多, 同我真係以前份工幾吾開心都好,
都好少抑鬱, 不過2年前辭左一次了, 所以要解釋又係好煩,我冇理由
話以後吾做架, 因為想要返張ref letter. (之前話健康理由攪到返少左.)

(本身有朋友同樣年紀都可以1年轉1份, 我公司啱啱請左個50+呀. )

大宅

回覆 jackie123 的帖子

祝你身體健康, 心想事成呀!!

我會好好諗清楚, 感激意見..

大宅

之前返工壓力大,抖左一年先再做返野,之後都搵d輕鬆d既工作

大宅

回覆 smallsmallshoes 的帖子

介吾介意分享再見工時點解釋的經驗?
我最長試過5個月冇做野但係2008年了, 個時難解釋啊, 我個人口才吾好, 冇咩自信.

大宅

回覆:jolincheng726 的帖子

抖果年,我自己兼職做網上生意,見工時咪照講,話自己做生意壓力大,都係打返工好d,當然我搵工都會降低要求。

不過,我做果行好易搵工。

公爵府

回覆 smallsmallshoes 的帖子

我正想搵份輕鬆d既工作,請問妳係做咩行業方便講嗎?

大宅

回覆:jolincheng726 的帖子

我都試過因為份工抑鬱,一定要去睇醫生,要食藥,食左藥個人會唸通好多。
我都搵緊工,只要唔太高要求,其實好易搵到,之後再騎牛搵馬,唔一定要休息一年咁耐,兩三個月都好,到時再搵工咪話屋企有事囉

首頁

尾頁

跳至