自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 shertam 於 15-05-26 發表請

原帖由 ak1020 於 15-05-26 發表
個價錢係今年,應該咁講,係數隻補牙+一隻杜牙根+一隻牙套要$18xxx, 但要普通打針落牙肉麻醉去杜牙根。如要 ...
同你情況一樣,但我仔而家4歲,唔想佢太驚同有陰影,所以偏向揀麻醉。但都會問吓劉醫生先。
你小朋友幾大呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+ak1020+於+15-05-26+發表個價

原帖由 shertam 於 15-05-26 發表
同你情況一樣,但我仔而家4歲,唔想佢太驚同有陰影,所以偏向揀麻醉。但都會問吓劉醫生先。
你小朋友幾大呀 ...
4歲半,雖然最終係打針做,但我仔話一啲都唔痛喎,完全無喊過

大宅

引用:Quote:原帖由 shertam 於 15-05-26 發表同

原帖由 ak1020 於 15-05-26 發表
4歲半,雖然最終係打針做,但我仔話一啲都唔痛喎,完全無喊過
小朋友好叻喎

我個仔好scary,我好擔心。

洋房

回覆 ak1020 的帖子

Hi Ak1020,

請問你小朋友幾多歲? 另外, 小朋友係咪每補一隻牙就要打一支麻醉劑?
因為我小朋友的CASE與你一樣, THANK YOU!

大宅

引用:回覆+ak1020+的帖子Hi+Ak1020,請問你小朋友

原帖由 zoe_0326 於 15-05-28 發表

Hi Ak1020,
我仔4歲半,補牙唔洗打麻醉針,因補牙本身係唔痛既,只係痺痺地,但有一隻牙要杜牙根,因此呢隻牙要打麻醉針。

洋房

你小朋友真係好叻叻呀!
請問是否都是補大牙? 每次補多少隻? 補牙要多少錢一隻?
因為我囝前兩天見過其他牙醫, 他建議我每次做一隻及要打麻醉劑, 同埋, 話最好先補牙, 最後, 先做度牙根。
真係不好意思, 這麼多問題問你! 謝謝!

大宅

回覆:zoe_0326 的帖子

每次補一至兩隻,視乎小朋友頂唔頂到咁長時間。我仔第一次去只係洗牙,俾佢試下個感覺,唔好第一次就令佢怕左牙醫,然後再分幾次去補牙。我仔係先補一隻大牙,醫生本來想再下次先杜牙根,但因我怕越蛀越深引發劇痛,而醫生又覺得我仔情緖ok, 再加上我仔自己話ok, 所以做埋杜牙根,但當然做之前唔話俾我仔聽要打針啦,唔知係醫生手勢好還是其他原因,我仔好似完全唔知打過針,一啲都無喊

洋房

多謝你詳細的答案

大宅

引用:Quote:原帖由+weiqingbing+於+15-02-25+發

原帖由 我係c奶 於 15-05-15 發表
我兩個都睇劉惠心,非常非常好,唔會叫你做無謂野,如,我仔有兩隻駐牙,睇其他牙醫就叫你補,劉醫生檢查完 ...
我囡兩三歲時睇過劉惠心

大宅

回覆:請問有冇睇過劉惠心or張虹莉牙醫?

之前打去 張虹莉問補牙,d姑娘態度幾差下

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

睇過張虹莉,我囡牙齒倒及去睇佢,個陣5歲,佢檢查完牙齒,解釋左阿囡既情況,話要等恆齒出左,7-8歲再去睇佢,埋單時..收我3百幾蚊,我初初預最少800蚊..雖然只係檢查牙齒,冇做任何野,但佢都好詳盡解釋

侯爵府

引用:之前打去 張虹莉問補牙,d姑娘態度幾差下

原帖由 chibaby 於 15-05-29 發表
之前打去 張虹莉問補牙,d姑娘態度幾差下
張醫生姑娘一腳踢,協助醫生,聽電話都係佢,所以每次都好趕咁,只可以話當小朋友普通牙醫攪唔掂,貴d都要去整,我小朋友8歲都仲睇緊張醫生

男爵府

引用:兩歲小朋友要睇,邊位有愛心同細心啲? +

原帖由 weiqingbing 於 15-02-25 發表
兩歲小朋友要睇,邊位有愛心同細心啲?
睇過劉醫生,服務好好,房有兩個姑娘加醫生的,不過幾貴,補左幾隻,其中一隻補左$1100元。講緊幾年前了

伯爵府

剛睇咗劉醫生,可以比最新資料參考。 小朋友23個月,第一次睇牙醫,係一位周醫生做檢查, 然後劉醫生入嚟講assessment。收費係: 檢查$530 如要照x光每塊片$180。

我小朋友因為飲奶問題有蛀牙,加一歲大時跌蹦了兩隻門牙,所以收費唔平 (報價$13,xxx)。費用包括做兩隻牙套(每隻$3200),補5隻牙(每隻$1000),洗牙($610), 及照x光。 但最大費用係要用到麻醉師(每小時$4860)同用鎮靜藥物(每小時$980)。

如果想做就要比一半訂金。 我今日比咗九千六百幾,即係成個procedure要比一萬八千幾 但已經感恩小朋友唔洗杜牙根了。

大宅

熙fi媽媽 發表於 15-2-25 10:10
睇過張,不是愛心問題,而是收費不是我們般人能負擔的,(可能是我小朋友牙逐隻計,太多了) ...真的好好醫生, 我仔幾個月前找張虹莉醫生脫多生齒, 快令正, 雖然唔平, 但真有愛心 , 一流 $6000 1隻門牙, 檢查費好像 500

大宅

真的好好醫生, 我仔幾個月前找張虹莉醫生脫多生齒, 快令正, 雖然唔平, 但真有愛心 , 一流 $6000 1隻門牙, 檢查費好像 500

男爵府

回覆 wbbg 的帖子

請問有無張虹莉醫生電話地址, 唔該

公爵府

我女去年2歲半跌崩三分一隻門牙,睇張虹莉醫生,話要杜牙根+做牙套,要麻醉師,共約$13,000

但,麻醉師到診所,唔同喺醫院做,如果有乜事,無人急救,風險大

後來轉睇cwb另一牙醫,唔洗全身麻醉,杜完牙根,補埋嗰三分一,都係$4,000。最重要係唔洗全身麻醉,而我個女又OK唔覺痛!

大宅

我仔7月係張醫生到杜牙根 2隻,8千

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至