自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

張醫生電話打了一日都飛留言信箱,留what app又吾覆,最後book了劉醫生,可否講多D有關劉醫生的資料,我小朋友要補牙,但吾肯開口,請問是否一定要全身麻醉先得?

大宅

BK Milk勳章

mymarigold 發表於 15-9-16 20:02
我女去年2歲半跌崩三分一隻門牙,睇張虹莉醫生,話要杜牙根+做牙套,要麻醉師,共約$13,000

但,麻醉師到 ...

請問是什麼醫生?做的時候妳女幾大?

複式洋房

我睇過劉醫生,超級勁唔好嘅經驗。一定唔會再返去。我個仔有一隻牙要補,佢聽到啲鑽聲就喊,醫生就好唔耐煩,自己走開咗,叫另外一個醫生解釋跟住會做啲乜。過咗一陣可能搞掂另外一間房嘅patient , 然後就返過嚟即刻開始做,咁我個仔就好掙扎,醫生就同我講,「媽咪一係你自己搞掂個仔,搞唔掂下次返嚟做全身麻醉,但係唔知約到幾時。一係我哋搵人撳住佢,1分鐘搞掂,自己決定啦!」
咁我見都搞咗咁耐,都係多1分鐘,咪忍一忍,比姑娘撳住佢等醫生可以幫佢補埋隻牙。但係因為喊得好勁,塊面啲微絲血管爆曬。出到去counter都繼續喊,話要返屋企,我俾咗錢之後就帶我個仔走去樓下麥當勞食雪糕,同埋攞啲冰敷一敷。之後我個仔好快瞓着咗,我就上返去問醫生,佢塊面腫嘅情況。門口姑娘第一反應話我頭先離開咗,唔可以話佢塊面腫同佢哋有關係。真係火都嚟埋,咁我堅持要見醫生,佢就叫我系waiting room 等。等左半個鐘劉醫生終於出嚟。佢話佢從來冇見過呢啲case ,可能係我個仔自己皮膚敏感,但係佢唔係兒科醫生所以唔可以下判斷,咁我問佢係咪需要睇醫生,佢就話佢比唔到意見,不過應該唔關個牙科程序事,總之就勁推卸責任。一啲愛心都冇,佢仲要影低晒相,驚死我告佢咁。又問我離開咗佢診所之後去咗邊,由我離開佢診所然後去麥當勞食埋個雪糕返上去都唔夠半個鐘⋯😡 其實我明白小朋友喊得緊要佢哋搵手㩒要㩒大力啲,怕啲整牙器材整到佢。但係見到個小朋友塊面腫晒眼圈黑晒,第一時間唔係關心個小朋友,而係推卸責任,劃清界線。呢個感覺真係好差好差。
我之後去睇兒科,100%肯定係因為佢哋㩒得太大力,加上佢喊 ,啲微絲血管爆裂,用咗差唔多成個星期先好返曬。

其實我個仔之前睇另外一個醫生洗牙同檢查,嗰一次完全合作冇掙扎,個醫生仲讚佢好叻,唔似第一次睇牙醫。咁果次發現咗有一隻蛀牙,本來都可以去返嗰度到補,但係因為阿仔得三歲,所以先至搵返個兒科牙科補,點知就鑄成大錯,我到而家都好後悔😰😭

所以我一定唔會再去睇劉醫生,亦都唔會建議任何人去。

其實劉醫生係另外一個朋友介紹,佢話佢小朋友幾鍾意劉醫生,但係我自己經驗就真係好差,純屬個人經驗比大家參考

複式洋房

珍珠宮

回覆樓主:

之前有jm介紹我睇荃灣
都幾好 又無咁貴
之後貪近睇屯門
真係覺得有經驗既同新仔差好遠

男爵府

namnamnamlolo 發表於 17-9-2 12:28
之前有jm介紹我睇荃灣
都幾好 又無咁貴
之後貪近睇屯門

請問荃灣兒科牙醫邊度呀?

珍珠宮

Liukut 發表於 18-3-8 10:46
請問荃灣兒科牙醫邊度呀?

鄭醫生
荃灣千色匯

男爵府

namnamnamlolo 發表於 18-3-8 15:17
鄭醫生
荃灣千色匯

可以pm全名俾我嗎?

男爵府

VestaL 發表於 17-9-2 11:33
我睇過劉醫生,超級勁唔好嘅經驗。一定唔會再返去。我個仔有一隻牙要補,佢聽到啲鑽聲就喊,醫生就好唔耐煩 ...

我完全明白你感受,因為我帶囡囡去上半埸好似你經歷,不過不同的是我没有選擇俾佢地按住整,但 成個過程覺得劉惠心非常冇愛心。收得貴又好衰!

複式洋房

回覆 VestaL 的帖子

多謝分享,差d去左劉度

大宅

回覆樓主:

我小朋友睇張醫生,張醫生好好

大宅

yuki1437_hk 發表於 15-2-25 09:58
我女最近睇左尖沙咀張婉雯 醫生 細心又 好有愛心!

都係兒童齒科
how much

大宅

hoshino22 發表於 18-6-19 23:42
how much

佢x ray 連 診金都係5百幾

大宅

畀面勳章

mymarigold 發表於 15-9-16 20:02
我女去年2歲半跌崩三分一隻門牙,睇張虹莉醫生,話要杜牙根+做牙套,要麻醉師,共約$13,000

但,麻醉師到 ...

你好, 可以提供CWB個牙醫資料給我嗎? 謝謝

首頁

尾頁

跳至