懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家交流一下資訊吖!

大宅

你想交流D咩呢?

我第一胎,EDD 3 JUNE, QE生... 現在已經26W... 下星期返L BLOCK見醫生...

侯爵府

畀面勳章

回覆:有冇打算在qe公務員生的媽媽交流一下?

我第二胎,預產期7月

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

大宅

引用:你想交流D咩呢?我第一胎,EDD+3+JUNE,+QE生

原帖由 canny385 於 15-02-25 發表
你想交流D咩呢?

我第一胎,EDD 3 JUNE, QE生... 現在已經26W... 下星期返L BLOCK見醫生... ...
你覺得醫生及檢查那些是否比普通醫院細心些?

大宅

其實是否公務員睇ng到有咩分別。一樣掉我去日間那邊同非公務員一起產檢。block l要去到我7個幾月才有位,即就快生才返到去 結構期又話無。唐氏早期登記那日已叫我找定私家做。 完全無服務,第一次見助產士等左我個幾鐘才到,9點去到11點幾才走。等仲耐過睇。已bk哂私家做唐氏同結構。

大宅

引用:我第二胎,預產期7月 +

原帖由 misslo 於 15-02-25 發表
我第二胎,預產期7月
那上一胎是否也在L block生?

大宅

引用:其實是否公務員睇ng到有咩分別。一樣掉我去

原帖由 我叫豬豬 於 15-02-25 發表
其實是否公務員睇ng到有咩分別。一樣掉我去日間那邊同非公務員一起產檢。block l要去到我7個幾月才有位,即 ...
我都係好後先第一次見醫生,而家仲未見助產士呢!不過都話好多人,叫我卜定私家唐氏同結構

複式洋房

回覆:我叫豬豬 的帖子

我都係要去日間醫院度做住產檢先,要6月先去返L block, 但幸運地助產士已俾咗照唐氏+結構期都有喎,唔知關唔關我高齡事呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+我叫豬豬+於+15-02-25+發表其

原帖由 tultul1 於 15-02-25 發表
我都係好後先第一次見醫生,而家仲未見助產士呢!不過都話好多人,叫我卜定私家唐氏同結構

...
您幾多wk見助產士?

個助產士說得23週結構,23照來都太遲。
我老公說qe好衰,睇人。見我之前私家睇開,覺得我負擔到,又不是高齡就話無期,等我去私家照結構,他個期留給別人。老公有同我去qe,話別人有,我無,一齊同一日。所以話哂氣。特登話無期

自從見助產士都搞左我咁耐後,老公已好主動話他寧願給錢私家。結構1000幾2000,任我選時間,仲有report同相,dvd給反我。gov照完咩都無

大宅

我係公務員,但無揀係qe生,因為唔覺同普通市民有咩分別,之前有啲同事仲好黑仔,生完一直都上唔到二等房,同埋又唔近屋企。。。

大宅

第二胎,都係QE , 上胎我覺幾好,今胎簡返 QE

大宅

引用:Quote:原帖由+tultul1+於+15-02-25+發表我

原帖由 我叫豬豬 於 15-02-25 發表
您幾多wk見助產士?

個助產士說得23週結構,23照來都太遲。
我10w先見助産士,但其實10w已可驗唐氏⋯所以我已卜定私家

大宅

引用:我係公務員,但無揀係qe生,因為唔覺同普通

原帖由 like_yan 於 15-02-25 發表
我係公務員,但無揀係qe生,因為唔覺同普通市民有咩分別,之前有啲同事仲好黑仔,生完一直都上唔到二等房, ...
其實我都有這考慮,因為住得唔近⋯

大宅

引用:第二胎,都係QE+,+上胎我覺幾好,今胎簡返+

原帖由 Dragonbabykwok 於 15-02-25 發表
第二胎,都係QE , 上胎我覺幾好,今胎簡返 QE
可否分享吓?謝謝

大宅

引用:Quote:原帖由+Dragonbabykwok+於+15-02-25+

原帖由 tultul1 於 15-02-25 發表
可否分享吓?謝謝
上胎見紅入院,第一晚巳經可以上二等,第二朝醫生檢查後可入產房催生,打比老公陪入,人手穿水,我痛+驚到喊,助產士安慰我,之後老公一直陪到生,個晚護士叫我休息佢照顧BB餵奶粉,第二日先試餵人奶,我唔識餵奶同換片有咩就按中,係d嬸嬸衰d,猛叫我自己做,點知我貧血暈,佢以為我扮野,仲比說話我聽,姑娘入黎 check 要即刻輸血,我同姑娘講個日我照顧唔到BB佢地話交比佢地,d嬸就成曰要我自己湊返,不過惡d同有咩就同姑娘講會好d,食早午晚歺都有自選

大宅

我又覺得qe唔錯渦,
我第一胎,
由無結構期到佢打俾我話有結構,
唐氏都有,

我唔係高齡,亦有係私家產檢,
加上結構照到bb有問題,
醫院即幫我跟,三日內已解決了我很多疑問,
所以我對qe感覺好好。

大宅

tultul1 發表於 15-2-25 15:41
你覺得醫生及檢查那些是否比普通醫院細心些?
我唔覺佢特別細心特別詳細... 同一般人無咩分別...

我7w去排,第一次見助產士係11w,佢即刻同我排12w照唐氏,總問我有冇睇開私家照超聲波,c6都有跟埋入房,但囉番資料之後就比人踢番出去,佢排唔到結構比我,話我應該22w做,偏偏22w full曬,反而21及23w有期,不過太早及太遲... 所以佢唔比期我,叫我去私家照。事後c6話肯定知我係私家睇開,所以叫我反私家照,不過我唔知關唔關事...

由11w開始我一直係日間醫療中心做產檢,第一次見醫生係19w,都係係中間,直至28w先返L BLOCK到見醫生... 我下星期27w都係返日間果邊飲糖水... 其實我真係睇唔到我排緊既同普通有咩分別...

我都係博佢生完後有機會上二等房,其餘既我都唔敢想太多...

複式洋房

我係聯合生。但好快就叫我做晒檢查。同埋聯合冇咩人。

複式洋房

回覆:Dragonbabykwok 的帖子

請問你幾月生啊?聽講年頭,年中生上二等容易啲,年尾就難,唔知係咪呢?

複式洋房

引用:Quote:tultul1 發表於 15-2-25 15:41 你覺

原帖由 canny385 於 15-02-26 發表
我唔覺佢特別細心特別詳細... 同一般人無咩分別...

我7w去排,第一次見助產士係11w,佢即刻同我排12w照唐 ...
請問你幾月生啊?聽講年頭,年中生上二等容易啲,年尾就難,唔知係咪呢?

首頁

尾頁

跳至