自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好似話會削腎,有冇人知?
我阿爸叫我問我,唔該幫手回答!
:-P

伯爵府

淮山同咩食物相沖?
我都想知, 因為成日用准山0黎煲湯, 知道同咩沖, 可以小心一 D 去配搭其它藥材, 以免配錯左有益變無益.

大宅

男爵府

我唔睇亞視,不過根據「中藥大辭典」記載,山藥惡“甘遂”,即不可與甘遂同用。

別墅

知唔知係乜節目講 ?我都想知

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 一家的太陽 於 08-6-6 17:15 發表
我唔睇亞視,不過根據「中藥大辭典」記載,山藥惡“甘遂”,即不可與甘遂同用。

可唔可以講清楚D
順順利利 大吉大利       

伯爵府

原文章由 一家的太陽 於 08-6-6 17:15 發表

“甘遂”係咪類似甘草之類嘅藥材呢

男爵府

即係話山藥唔可以同甘遂一齊用.會有不良反應.具體有咩不良反應,
書上没有記載,我都答不到你,sorry.
原文章由 charmaine_1 於 08-6-6 17:29 發表

可唔可以講清楚D

大宅

c 咯....我成日用准山甘荀黎煲湯 原來冇益ga !大鑊

男爵府

甘遂應該與甘草唔同.因工作關係,公司備有一些關於中藥材的書籍.
下禮拜二返工後再話你知.
原文章由 88328mama 於 08-6-6 21:58 發表

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

產 地 : 分 布 華 北 各 地 。
來 源 :本 品 為 大 戟 科 植 物 甘 遂 ( Euphorbia kansui LIOU ) 之 乾 燥 塊 根 。
成 分 : 本 品 含 三 類 化 合 物 , 大 戟 二 烯 醇 ( Euphol ) , β - 大 戟 醇 ( β-euphorbol ) , 表 大 戟 二 烯 醇 ( Tirucallol ) 。
功 用 :瀉 水 逐 液 , 破 積 聚 , 通 二 便 , 直 達 水 氣 所 結 之 處 。
主 治 : 水 腫 脹 滿 , 留 飲 ( 配 甘 草 粉 敷 臍 , 有 利 尿 消 水 腫 之 功 能 , 用 於 腹 滿 水 腫 之 實 症 。 ) , 結 胸 , 積 聚 , 二 便 不 通 。
鑑 別 :以 身 乾 , 肥 大 飽 滿 , 表 面 白 或 黃 白 色 , 細 膩 , 斷 面 粉 性 足 , 無 纖 維 為 佳 。 質 堅 , 粉 性 少 , 黃 心 明 顯 次 之 。 根 細 長 , 黃 棕 色 , 無 粉 性 , 斷 面 纖 維 性 強 為 劣 品 。
藥 理 : 1 . 利 尿 作 用 ─ 本 品 水 提 取 物 對 於 小 白 鼠 無 利 尿 作 用 , 但 醇 提 取 物 有 利 尿 作 用 。 2 . 甘 遂 成 分 Kansuinine A 之 LD 50 為 30 mg / kg , 有 鎮 痛 活 性 。
貯 藏 : 置 乾 燥 處 密 閉 保 存 , 防 蛀 。

不過我唔知係咩黎

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 88328mama 於 6/6/08 21:58 發表

甘草不宜與甘遂,大戟,芫花同用。
我係網上搵,我諗唔一樣

別墅

我冇詳細資料,阿爸叫我問,佢又唔記得咩節目!
:-P

首頁

尾頁

跳至