自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://en.wikipedia.org/wiki/Government_rent_in_Hong_Kong

侯爵府

引用:其實到期要驚D乜?驚補大額地價?驚政府收

原帖由 adam112 於 15-03-02 發表
其實到期要驚D乜?驚補大額地價?驚政府收地?如果驚呢D咁影響民意既野,咁不如驚大陸正正式式收回香港,再 ...
真係會令人擔心,中央根本唔放香港係眼內

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實到期要驚D乜?驚補大額地價?驚政府收地?如果驚呢D咁影響民意既野,咁不如驚大陸正正式式收回香港,再 ...
我覺得呢個機會大d

伯爵府

canies 發表於 15-3-2 13:01
咁你認為可以如何面對呢?
根本 30年後會發生乜事有邊個知?
大方向應該是補地價,至於補幾多,
個問題係,律師,地產代理,根本唔重視呢個問題。如果到期要補地價,跟據咩黎補,都應該知道卦,可以俾客人一個參考都可以卦。補幾多,如果是按到期時的市價,那當然無人知,但起碼有個機制可以解釋俾人知丫。
仲有喎,地契到期唔一定可以補地價,政府可以收番幅地重新發展,所以唔係一定補地價就得。

伯爵府

Myfavourpink 發表於 15-3-2 13:18
其實地契過左只係賣樓果陣要補地價, 如果自住唔賣根本唔使怕
地契係政府同小業主對使用有關地段的合約,對業主一定有影響。

珍珠宮

對,我擔心2047後香港地位/前途多d

子爵府

回覆 ksyip 的帖子

地租和補地價是同一件事嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章

Wing(婷婷媽咪) 發表於 15-3-2 12:04
因為唔係我處理, 所以我冇深入研究, 我記得當年我都問過唔係99年? 999年我相信冇乜可能, 答案都唔記得埋, ...
6位數字............

侯爵府

2018復活節勳章

sumbaby2011 發表於 15-3-2 13:47
地契係政府同小業主對使用有關地段的合約,對業主一定有影響。

I think a lot of people do not understand that, in Hong Kong, when we "buy" a house, we are only paying the "rights to use the land" . 即只有 " 使用權" ,並非 "擁有權 " We do not own the land. Thus, legally, we are all "tenants" (租客).

伯爵府

咁樣,地契可否續期,在地契上已經註明。
地契是否可續期,對樓價至關重要。

水晶宮

冇野架. 補地價之嘛.....

伯爵府

QUEEN314 發表於 15-3-2 13:57
回覆 ksyip 的帖子
係兩件事.

男爵府

畀面勳章

置業人士在未簽署任何買賣合約時,應向代表律師查詢地契(租契)續期的條款。下列是常見的續期條款 :

可續期的地契,毋須補地價而續租,但需每年繳納新地租,年租額是續約時房產差餉租值的3%,並保持不變直至整個年期屆滿為止。

中英聯合聲明生效前(即1984年4月前)滿期而沒有續期權利的租契,在續期時,業主可能需要按時值向政府補繳一筆相當可觀的地價。

中英聯合聲明生效之日(即1984年4月)起至1997年6月30日前滿期而沒有續期權利的地契,均可獲得續期到不超過2047年6月30日,但須從續期之日期起,每年繳納相當於當日該土地應課差餉租值3%的地租。

所以買樓果陣要睇清楚
"在續期時,業主可能需要按時值向政府補繳一筆相當可觀的地價。 "

禁止訪問

伯爵府

Kittymummy 發表於 15-3-2 14:05
冇野架. 補地價之嘛.....
點樣補呢?計算機制係點呢?小業主依家就應該要知道。

伯爵府

回覆 Hopuco 的帖子

多謝提供資料.

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:到時政府會再續,你以為打麻雀執位再打過,

原帖由 大力大力 於 15-03-01 發表
到時政府會再續,你以為打麻雀執位再打過,否則天下大亂~

仲有銀行驚過你,因佢地先係大業主,持有好多抵 ...

總有離別的時候

男爵府

引用:Quote:caryfox 發表於 15-3-2 01:24 其實⋯

原帖由 koalamlam 於 15-03-02 發表
中環邊座大廈係永久?? 我以為係比教會呀果D先會係永久契..
花園道聖約翰座堂,全港唯一擁有永久年期地段

伯爵府

dadadadahk 發表於 15-3-2 14:14
如果2047後中央取消特区政府,特 ...
遵守合約精神,就係香港可以作為國際金融中心的原因。

首頁

尾頁

跳至