時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意味著失業?呢個效果是否就是完美結果?大家是否很開心?失業率高左,是否意味著,物價會跌?大陸自由行多左,就業率都高左,人生系冇10全10美,社會冇可能一直不變,只會進步,當然,有好都有唔好,大陸客就同食水一樣,水能載舟亦能覆舟,同火一樣的道理,可以俾到溫飽你,亦可以摧毀你,難道你們都反對用水同用火?

bktcc  政治及時事話題,必須貼於時政擂台,現已代為搬移  發表於 15-3-4 14:33

侯爵府

引用:宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意

原帖由 jadeyeung317 於 15-03-04 發表
宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意味著失業?呢個效果是否就是完美結果?大家是否很開心?失業率高 ...
其實你係咪講緊自己,你自己又點睇呢?

別墅

回覆 sweetieyuki 的帖子

我覺得反對,只會傷害大家感情,難道我們一世人都唔返大陸拜山,除非有D人大陸無祖先啦,如果你返到大陸無啦啦俾人鬧,或者俾人打,你會點?我覺得要求政府做野,D人中意買野,就在邊境建多D購物城,我地亦可以提高就業率,水貨客唔係傻,唔會有近唔去,宜家都有眼睇,佢地都係去緊近口岸地方,而且有錢旅客會正常在名店買野,因為佢地唔係水客,唔會日日都買野,咁樣會唔會好D?

babie2    發表於 15-3-4 21:02

禁止訪問

回覆:營業額低左,是否意味著失業?

珍珠宮

好媽媽勳章

今日不停有人開post唱淡, 突然多左好多淡友

A_lcy    發表於 15-3-4 12:46

伯爵府

等d人成日牙斬斬咁話香港經濟唔洗靠自由行,我就等睇班人失業無工開,之後又會怪政府點點點

Edelweiss88    發表於 15-3-4 14:17
kikako_hk    發表於 15-3-4 10:34

伯爵府

較多內地客購買日用消費品的屯門市廣場則報佳音,旺丁又旺財,商場一、二月錄得約十六億元營業額,按年升一成二,預料時裝及珠寶店的營業額升三至四成,化妝品、餐飲和電器亦有兩至三成升幅。

去屯門做

侯爵府

引用:點解要另外開個topic講

原帖由 cheung_h 於 15-03-04 發表
點解要另外開個topic講
有原post咩?

珍珠宮

jzzz1102 發表於 15-3-4 10:16
等d人成日牙斬斬咁話香港經濟唔洗靠自由行,我就等睇班人失業無工開,之後又會怪政府點點點:igive ...

因為呢班人無咗自由行唔會受影響, 其實現實點香港係要靠大陸. 唔該D人咪成日係度嘈啦. 大家係改變唔到我地既"身份"的.

禁止訪問

引用:宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意

別墅

回覆 tonghomama 的帖子

其實中港2地惡化,邊個最受惠?

男爵府

jadeyeung317 發表於 15-3-4 09:53
宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意味著失業?呢個效果是否就是完美結果?大家是否很開心?失業率高 ...

針無兩頭利, 自由市場有它的好處, 也有它的壞處
本土主義d 人好得意, 一方面要享受自由市場既好處, 另一方面要共產

lolo272    發表於 15-3-4 10:43

禁止訪問

引用:回覆 tonghomama 的帖子其實中港2地惡化,

公爵府

生意及經濟是有週期, 唔會永遠長升. 如果無人打擊水貨客, 就永遠可以不停升糖業額?

大陸客來港購物, 物品都係入口多, 沒有本土出產的. 所謂消費及所佔的 GDP 不是以該物品的價值. 要減回入口的價才是實際的GDP. 即係大陸人來四一包尿片100元, 並不化表佔有 100元的國民生產總值. 如入口價為90元, 即該大陸人只產生了 10元的GDP.

不滿的人係因為政府過大誇張大陸水貨客的好處, 因為有報導指出消費只佔GPD 唔夠5%. 但壞處係, 租金過貴, 物價太高, 影響的人太多. 以前的影響在尖沙咀, 旺角, 市民可以唔去. 高消費品可以唔買. 但影響到生活了, 買支牙膏都無貨, 咁點? 政府只就包容, 沒有任何對應方案, 沒有任何安慰的說話. 鄉紳有錢人仲要火上加油, 叫人搵多D錢就可以了.

我地做出口生意, 會唔趺咩? 經濟週期一樣有升趺, 做好自己本份, 好天收埋落雨柴, 不要過度消費. 有些積蓄在經濟週期低時就可以出擊買D好的資產增值.

karenlyk    發表於 15-3-4 12:49
kurocat    發表於 15-3-4 12:40
neko138    發表於 15-3-4 12:40
belgiumchoco    發表於 15-3-4 12:30

子爵府

jaycee_mami 發表於 15-3-4 10:14
今日不停有人開post唱淡, 突然多左好多淡友
有組織活動, 製造民意

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

雖然我今日搵得多過沙士個時,但我生活質素下降,上當年我搵6千都仲有錢買lv bag..而家?我連出街食飯都要考慮價錢

唔止經濟會變,成個世界,任何事物都會變,變好唔係理所當然,變差自己執生啦

別墅

回覆 koko2000 的帖子

其實講真,大陸都有打擊水客,因為過關的時候,我都有俾查,當然,我冇帶野,只係一個平時用的手袋,可能佢地會覺得我會帶電子產品la ,我在排隊期間,都有水客被扣貨,返回香港,D水客就會變成冇貨冇錢,其實我都唔知點講D人la,只係希望唔好太多水客,控制一下就好la,大家都係搵2餐,唔好對立就好la

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

旅遊業27萬就業人口,對佢地來講只不過係少少人,GDP4%姐。係佢地眼中呢d工無理想,無意義,同豬無分別。
人生要好似佢地咁,帶著口罩去打遊客,衝店鋪,打警察,叫口號,先叫有意義。

失業率上升?收入減少?無飯開?關佢鬼事?
到時候衍生社會經濟問題,咪又鬧政府,賴政府,反正點都唔會鬧到佢地頭上。
多人失業加入佢地大軍仲好啦,反正香港地有智慧有邏輯的民眾有幾多。
幾十年被洗腦,只要鬧政府,鬧大陸人就包無錯。

禁止訪問

引用:等d人成日牙斬斬咁話香港經濟唔洗靠自由行

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

等睇有人發爛炸講乜都屈晒佔x 本土派 話其實佢地對經濟無影響

首頁

尾頁

跳至