夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

子爵府

回覆:wingshan1130 的帖子

不如分開,吾通諗住咁樣對一世?

男爵府

wingshan1130 發表於 15-3-5 00:07
佢有佢忘我地打機,我有我湊仔,佢一啲都唔幫手的,佢同我講野我都唔係咁想應佢,唔知點解仲有啲憎佢,可能 ...

我諗前因你自己都好清楚,我唔加意見喇。打機方面,你再同佢傾下,人地老豆都做埋,唔好再自我孩童化咁唔要面得唔得

黃家大少奶    發表於 15-3-5 01:26

子爵府

佢錫唔錫個小朋友架?
如果佢係錫個小朋友的話,
你咪同佢講多D有關小朋友ge野,
話佢知想第日小朋友對佢好,首先要而家主動同佢玩多d教佢多d野

如果佢係咁自私只係識諗自己連自己小朋友都唔理
真係要搵人鬧醒佢, 佢d兄弟or父母有冇可能幫到口?

男爵府

wingshan1130 發表於 15-3-5 00:07
佢有佢忘我地打機,我有我湊仔,佢一啲都唔幫手的,佢同我講野我都唔係咁想應佢,唔知點解仲有啲憎佢,可能 ...
明白梗係想兩公婆一齊照顧好小朋友架喇......
不過好多時做人老公的都唔會直接幫手, 而呢D case 最常見就係---- 佢根本唔知點幫手, 又或者幫親手都俾人話做得唔好, 結果為咗唔好煩, 索性乜鬼都唔好做。
男人絕大部份都唔會明白湊仔有幾辛苦, 會覺得我自己出去搵食夠辛苦啦, 結果變成兩個婆各有唔開心:

老公會覺得辛苦放工返到來, 老婆口黑面黑, 仲要我做乜做乜, 做得到又冇句讚, 做得差少少就鏟到上天花板, 搞到乜嘢心情都冇晒, 自己又唔識得點去改善, 都係打機飲酒睇波賭錢去逃避咗佢算喇;

老婆會覺得自己辛苦起屋企湊仔, 原先諗住另一半放工返到來可以幫輕下, 結果唔單止冇幫手, 連一句關心都冇, 呢d 賤男唔死都冇用, 如果唔係為咗個仔我一定離婚.....

試試睇下可唔可以搵個氣氛好d的時間, 大家冷靜咁傾下自己的感受啦, 如果真係有困難的話, 都建議妳試下搵下專業人士幫手。

瑪瑙宮

咁您遲下返工, 唔好做 ftm, 您唔適合.

子爵府

回覆 wingshan1130 的帖子

兩個人相處是需要經過磨合期,
你和C6的關係是進展得過快,
未了解清楚就因為孩子而閃婚,
原本有孩子已經是會帶來了問題,
加上你們各自都有埋怨對方的心,
所以關係看來是越鬧越僵,
你不開心,我想你C6也不開心。

有沒有冷靜下來想想︰

1) 你由懷孕到生下孩子,一路以來有沒有埋怨過C6?
2) 你有沒有欣賞過C6的優點?如你們之間其實了解未深,有了孩子他未必需要和你結婚?他可以逃之夭夭,畢竟不是每個男人都勇於承擔責任的。
3) 你生下孩子後留在家裡,覺得自己像保姆及工人,那你C6呢?他會否覺得你比他舒服萬倍?他要一個人出去賺三個人的生活費,回來後又要聽著你說他不理你和孩子,不幫忙照顧?想想如倒轉角色,你一回來就面對一個滿口埋怨的伴侶,你會選擇怎樣做?或許這也是他為何整天要去打機去逃避你的做法!
4) 將心比心,你會發現很多你和C6相處的盲點,吵架是要兩個人一起吵才成,吵架也往往流於情緒上的發洩,說出來的話必然傷人,所以吵架真是是最差去解決事情的方法。

你現在心裡有甚麼打算?你仍愛C6嗎?你覺得自己應留在婚姻裡嗎?你對未來有甚麼期望?現在婚是結了,也生了孩子,你們兩人已經是夫妻和孩子的父母,他真的這樣不可取嗎?你自己又有沒有做錯的事?其實你和C6應好好坐下來談談,看看應怎樣去改善彼此的關係,在作任何決定前,如你們都未有努力過,又怎知哪種決定是最好呢?

kittyfann    發表於 15-3-5 11:59
mc <()>

複式洋房

引用:咁您遲下返工, 唔好做 ftm, 您唔適合.

原帖由 Nancy20090615 於 15-03-05 發表
del

複式洋房

引用:回覆 wingshan1130 的帖子兩個人相處是需要

del

子爵府

回覆:同c6全日傾計都唔夠10句

咁鬼叫你俾人搞大個肚咩

首頁

尾頁

跳至