2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

回覆:cat_tam 的帖子

I want to know too

大宅

引用:大家介片未?有何有效方法?

原帖由 cat_tam 於 15-03-06 發表
大家介片未?有何有效方法?
我覺得逼不到,要跟從小朋友自然發展。如果小朋友大小便時有好明顯的反應,我覺得就可以引導加training了

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我仔19個月就介左日片喇.....
頭2日就真係唔太識, 成日瀨wet 地, 又唔識講.....第3日就開始識講, 不過都會瀨wet 2-3次ga....第5日就完全冇問題喇~~

我冇幫佢著片, 剩係著條褲lo, 介好左之後就比佢著返 under

複式洋房

回覆:如何介片

我未幫呀仔介呀,不過依家天氣開始暖返啦,諗住下個月開始介。我都諗住用唔著片既方法介,不過就要買定多幾條褲俾佢換囉!

子爵府

去年夏天已戒片了,去街都不着片,只是晚上穿,有時也不濕。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

開頭要勤力D大約一個鐘同佢去一次VV, 同埋預咗佢會賴濕, 我仔一星期已經識VV時出聲LU

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我剛開始同我囡介片,開頭唔肯坐廁板,尿兜又唔肯坐,頭幾日佢賴咗幾次之後已經驚咗賴尿既感覺,而家雖然叫肯坐尿兜,但一坐就起身,完全唔敢痾,而家同佢除咗片,到佢尿急時佢情願忍都唔肯痾,到忍唔到就爆喊,要包番條片先得,點算

複式洋房

引用:我剛開始同我囡介片,開頭唔肯坐廁板,尿兜

原帖由 y2kjackie2012 於 15-04-27 發表
我剛開始同我囡介片,開頭唔肯坐廁板,尿兜又唔肯坐,頭幾日佢賴咗幾次之後已經驚咗賴尿既感覺,而家雖然叫 ...
我個女一樣

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

有冇人可以指教一吓可以點做?

子爵府

回覆:如何介片

我囡已經算介咗。頭頭真係個個鐘叫佢去。屙咗會讚佢。屙唔到都會加句。怨3要叫媽咪呀。第三日開始已經可以改兩個鐘到去一次。之後第5日就自己話急。我就無再個個鐘帶佢去喇

魚魚媽

洋房

我囝已戒片差不多兩個月。初初要大半個鐘至一個鐘帶佢去一次。佢冇叫都要帶佢去。大概一星期度,連出街都唔著,出門前去一次,到目的地再去一次。未除褲前叫佢忍住,唔好疴住,等佢知道咩叫做忍住,去廁所時同佢講下次有vv同媽媽講。試多幾次之後,見佢識忍,同埋佢識叫vv,可以等佢叫先同佢去。

洋房

回覆:ckl_saima 的帖子

同埋佢做到真係要讚,做唔到要鼓勵,叫佢下次再試。

大宅

引用:我剛開始同我囡介片,開頭唔肯坐廁板,尿兜

原帖由 y2kjackie2012 於 15-04-27 發表
我剛開始同我囡介片,開頭唔肯坐廁板,尿兜又唔肯坐,頭幾日佢賴咗幾次之後已經驚咗賴尿既感覺,而家雖然叫 ...
我個女頭兩日都識講vee vee 痾濕咗會講濕濕,到第3日就開始忍尿,同佢坐potty都唔痾,可以死忍3,4個鐘,到急爆賴尿,有時會勁喊,好似因為好急但唔識喺potty痾咁,其實咁佢係唔係未ready戒片呢?我睇見佢咁都戥佢辛苦

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

Lulu2012 發表於 15-6-4 12:16
我個女頭兩日都識講vee vee 痾濕咗會講濕濕,到第3日就開始忍尿,同佢坐potty都唔痾,可以死忍3,4個鐘,到 ...
我覺得佢係未慣坐喺兜兜或大人廁所痾,就算佢知想痾尿都唔肯去應該去既地方痾,企喺度或坐櫈賴

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:ckl_saima 的帖子

大宅

引用:但我的囡囡唔肯去廁所疴,就算氹到佢坐一陣

原帖由 cat_tam 於 15-06-05 發表
但我的囡囡唔肯去廁所疴,就算氹到佢坐一陣,無疴到,好快要抱下來,著片後就疴落片到。都唔知點算。

...
慢慢來,我仔仔8個月時就戒左日片,同埋夏天係最好戒片既時候

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:dongmei 的帖子

大宅

日片介左,但夜晚應該點介片。依家仲著片,第朝早條片都好濕架。
請指教。

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

引用:日片介左,但夜晚應該點介片。依家仲著片,

首頁

尾頁

跳至