在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題 :
生完後, 除左返工, 放工, 跟住就趕返去睇B. (BB 娘家湊)
暇期就接返B返屋企湊.

完全冇晒自已生活同時間. 有時想約朋友出去總有突發事要仆返屋企.
一係就掛住個B.

以前高跟, 名袋, 化行裝, SET 曬頭, 噴行香水
而家放工趕住返去睇B懶得落裝, 連裝都廢事化.
SET 頭又會比BB整亂, 香水就更加唔洗講.
手袋就輕便為主, 高跟點著都唔記得了.....

好想識返一班岩 channel ge 朋友得, 做返自已 (因以前的朋友都未婚, 生埋B後佢地都好似唔再侵我玩了)

男爵府

same here, 同年熟果班女仔FRD多數未婚, 莫講話生B ^^" 你試下JOIN D同年紀ge mama whatsapp group, 一齊吹下水, 開心好多.

大宅

我身邊既媽媽生完幾個都仲可以打扮得靚靚咁~

不過我就真係梳頭都無時間!

大宅

It all depends on 你對個bb有幾上心。我仔今年六歳啦!六年來我都冇私人時間,生活總是圍住個仔氹氹轉。

男爵府

盡量都要裝扮下, 自己都開心d, c6望自己都smart d 啦

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

有得、有失 but 我想人生每階段就係會有唔同, 好好品味每個成長期
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

伯爵府

啱啱生左,係懷孕期都被身邊朋友隔離左,因為佢地話我大肚,唔敢叫我去街喎。。。。。

好無耐。

wcpcelia    發表於 15-3-11 09:28

大宅

回覆 kisani 的帖子

Kisani 有冇Whatsapp 媽媽吹水group可以介紹呀 ?
我係 80後媽媽

大宅

回覆 M.A.C 的帖子

我由大肚比人隔離到而家亞B都4個月了....
所以想有返自已圈子, 明白生B後唔可以再好似以前咁行街唱K飲酒HIGH TEA.

所以想搵班志同道合媽媽得閒吹下水, 有時可以出黎relax下ma.

大宅

回覆 purple_k 的帖子

我身邊D朋友除非D小朋友都大 (3歲以上)先見得下人, 通常個B未夠1歲個D, 真係頭都唔得閒梳架,

複式洋房

same here, 慢慢会好点,cheer up~~ my son is now 1 year old, i think 4 months was the darkest period for me :(

男爵府

NagiTsui 發表於 15-3-10 15:37

Kisani 有冇Whatsapp 媽媽吹水group可以介紹呀 ?

我自己都join左好幾個whatsapp group:
- bb同年同月同日group (同一日出世ge BB, 媽媽好多共同topic, 因bb一齊成長, 有時會搞party)
- 89年mama group (同年紀ge mama group, 同聲同氣, 不過仔囡年齡差距大, 都好多野傾)
- 同月份同區mama group (易d約gathering, 較啱ftm, 區內睇醫生/買餸/JOIN PG都啱傾)
- 同月份人奶mama group (傾人奶問題, 入面所有mama都堅持左全人奶到一歲)

全職媽媽版好多多whatsapp group, 另外同月同日出世bb谷可係"王國媽媽會" search

大宅

thanks Kisani, 我而家都係babykingdom 睇下有冇人應我肯加我入group先.

男爵府

NagiTsui 發表於 15-3-10 16:36

thanks Kisani, 我而家都係babykingdom 睇下有冇人應我肯加我入group先.

同年同月同日生ge mama group應該好易搵, 多數都有人搞, 你search下~89年mama group係我自己set up, 你有興趣都可以開下post召同年mama frds, 不過係ftm版召mama frds會易搞過在職媽媽版^^"

公爵府

me too,生咗嘅女人就係咁樣

大宅

回覆:hoganbaby 的帖子

唔認同,我身邊既媽媽朋友都keep住靚會打扮,包括我自己

大宅

我小朋友2歲半, 我星期一至六確實俾晒D時間俾工作及屋企, 但星期日一定留時間俾自己, 所以我仲keep住有跳舞, 仲周圍去表演, 每個月至少一次同老公入戲院睇戲...等等

但如真係生多個....真係唔敢諗仲有冇時間剩.........

子爵府

我女9個月NOW. 除左返到屋企冇時間睇TV/煲劇同訓得少左好多之外...
我依然出街/返工要化妝, 吹好頭...等等.
衣著同之前都一樣, 不嬲都唔洗踩高跟...
除左WKEND帶亞女出街用奶粉袋OR BACKPACK, 如果唔係都用返名袋.
奶粉袋係姐姐用, BACKPACK係C6用. 視乎同邊個出去...
而我... 通常都係揹亞女果個.

大宅

我有2個小朋友, 要返工, 返工時一定扮靚靚, 放假就causal wear為主~

雖然有姐姐, 我同C6都係好hands on嘅父母. 平日放工都會即刻返屋企陪小朋友, 佢地大得好快, 時間過左就追唔番, 所以我地好enjoy同小朋友一齊嘅時間~

不過就算幾忙, 我地每個月都會留時間俾自己同朋友食餐飯, happy hour下, 或者兩個人去拍下拖睇場戲, 做左父母都可以留時間俾自己relax充下電~

大宅

回覆:有冇在職媽媽生完後冇晒自已生活卷子同時間

我b都係99湊,放假先湊返自己屋企,喺呢一年真係好攰,真係攰到係連朋友飯局都推得就推

首頁

尾頁

跳至