興趣嗜好

跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

我都係自學....我的老師就是我女兒她正在學我就跟著她的琴譜彈^^...尚算順利!!!大家一起加油!!!

大宅

我以前學過小提琴3級....而家好想學番..有無人想一齊?
期待Christmas!!

男爵府

畀面勳章

我都學緊
不過係因為囡囡學...要同佢練琴所以唯有自學

garfieldkiki    發表於 15-7-28 18:39

大宅

https://www.youtube.com/watch?v= ... nScJhhQc6qNZ3TInNsG

這個網對自學指法練習有很不錯的幫助!!

大宅

有冇人可以分享下是否學琴時, 學左 C 大調, 熟左再學 其他調? 會否容易些?

還是沒有分, 有時彈C, 有時彈F...等等

男爵府

引用:有冇人可以分享下是否學琴時, 學左 C 大調,

原帖由 kitblack 於 15-08-03 發表
有冇人可以分享下是否學琴時, 學左 C 大調, 熟左再學 其他調? 會否容易些?

還是沒有分, 有時彈C, 有時彈F. ...
老師決定

大宅

kitblack 發表於 15-8-3 11:50

還是沒有分, 有時彈C, 有時彈F. ...
我之前跟過miss學左一年, 一開始已經學幾個scales, 由C開始.
其實可以望下考琴個syllabus 跟住練, 其實miss都係跟住教.
http://us.abrsm.org/fileadmin/user_upload/syllabuses/pianoSyllabusComplete15.pdf

大宅

chochochan 發表於 15-8-12 11:14
我之前跟過miss學左一年, 一開始已經學幾個scales, 由C開始.
其實可以望下考琴個syllabus 跟住練, 其實miss ...
其實我沒有打算跟老師學, 只係想彈下流行曲, 卡農 那些, 但覺得吃力. 我看了你給我的那 syllabus, 唔太明, 但都好多謝你!!

大宅

chochochan 發表於 15-8-12 11:14
其實可以望下考琴個syllabus 跟住練, 其實miss ...
我想請問, 彈琴時會不會眼望鍵盤? 因為我望住鍵盤彈, 條頸好攰, 有時更加會痛, 謝謝

大宅

回覆:kitblack 的帖子

上網見到啲大師話練scales時唔好望琴鍵, 等手指自己有距離感

我考級時miss要我連彈歌時都唔望,好難呀

大宅

kitblack 發表於 15-8-12 12:22
其實我沒有打算跟老師學, 只係想彈下流行曲, 卡農 那些, 但覺得吃力. 我看了你給我的那 syllabus, 唔太明, ...

我都轉左自學了, 果個syllabus跟住佢學scales次序, 一級到八級, 練好一級既scales先, 先好開始學第二級啲scales, 由淺到深咁練
例如上網搵youtube, 學曬1級scale先: C, G, D, F 大調 A, D 小調
Contrary-motion, Broken chords... 果啲都要學, 因為我發覺想彈流行曲, 呢啲指法都會出現

努力!

男爵府

禁止訪問

複式洋房

引用:唔會呀,320,4堂

原帖由 KAKAMAMAKAKA 於 15-07-15 發表
唔會呀,320,
4堂
$320/4堂請問你係邊度學呀?我屋企冇琴,諗緊如果學嘅話係咪要買一部...但又冇咁多位放

伯爵府

回覆 1×1 的帖子

上門, 去老師家

大宅

yipyipamy 發表於 15-7-6 00:13
我都係一個學琴媽媽,是古箏來的,由大仔出世後學了六年,今個月中考7級,重玩埋樂團,認識到一班志同道合 ...
我都好有興趣學古箏,請問一下你現在係邊度學緊呀?

大宅

回覆 enkids 的帖子

我係丹青箏樂團學。你可以係FB check 吓。
我今天剛收到今年考試的成績,7級古箏試良好表現!

好開心呢!

所以各位學琴媽媽,沒有什麼是難倒我們的,照顧一個/兩個或以上小朋友都可以啦,學琴?無難度!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 reis 於 15-03-15 發表做了媽

禁止訪問

引用:有冇人可以分享下是否學琴時, 學左 C 大調,

大宅

Miss_Kwok 發表於 15-8-26 23:15
練完C major, 可以練G major, D major, A major, E major,雖然越來越多sharp, 不過指法都係一樣……RH: 12 ...

咁我彈流行曲時, 是否要按你所講好似練 scales咁既指法呢?

如果係的話, 我一直都錯哂, 簡直錯得離哂大譜....

我一直係自己鐘用邊隻手指就邊隻手指架, 咁我要從零開始? (想哭)

另外, 我想請問, 正常練習15分鐘, 條頸已經好攰, 有時更加會痛, 請問有沒有建議? 先謝謝

首頁
23456...20

尾頁

跳至