婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

点解老人家有病又唔睇醫生架

你d仔女叫你睇醫生你係都唔去睇 一尾係到咳咳咳

你唔舒服 我體諒你 但你唔睇醫生 唔食葯 我小朋友唔病才怪 唉

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:点解老人家有病又死都唔睇醫生架

覺得自己咁既年紀咩未試過,少少事哂錢睇又麻煩唔想等,佢地咳唔會傳染架,佢地d仔都咁大怕咩啫!懶巴閉!我件99都係咁!!!

別墅

唔好講笑,我呀媽都係咁,講唔聽。。。。

伯爵府

老人家(特別年紀大或病痛多者),會存在住"生不入醫院,死不入地獄"思想。

另一種就係嫌麻煩,諗住自然療法,又慳錢又慳力。。。。

別墅

d老人家成日覺得自己病自己搞得掂, 又嫌贂E生貴, 唉.......

大宅

引用:唔好講笑,我呀媽都係咁,講唔聽。。。。

原帖由 joyce1439 於 15-03-18 發表
唔好講笑,我呀媽都係咁,講唔聽。。。。
我老豆都係咁,又唔帶口罩,咳咳咳!之前同佢鬧咗場交

翡翠宮

老人家就係咁,有病又唔去睇,所以如果佢哋病就叫C6帶佢去睇

珍珠宮

我老爸都係。
幾廿年前已經係,血壓高只去藥房配藥,配咗10年,直到眼睛睇唔到嘢 ,睇眼科時,醫生話咁樣配藥唔得,要轉介去老人科攞血壓藥。
面上生惡性瘤,又話自己生疣,一味搽歐家全藥水,越揸越壞,最後去政府皮膚科,話佢呢個係皮膚癌,要做手術割。

珍珠宮

子女叫佢睇醫生無用,係等啲外人(醫生,姑娘)嚴厲地話佢先肯聽。
一味自己食成藥同煲藥材

大宅

引用:老人家(特別年紀大或病痛多者),會存在住\"

原帖由 M.A.C 於 15-03-18 發表
老人家(特別年紀大或病痛多者),會存在住"生不入醫院,死不入地獄"思想。

另一種就係嫌麻煩,諗住自然療法 ...
自然療法我笑左

伯爵府

我老公阿麻之前都係咁,咳左兩個月,叫佢睇醫生又唔睇,話自己氣管敏感,我仲要大緊肚,前排h3n2搞到我都好怕自己有事

侯爵府

老人家,係鍾意咁,連我老公都係咁,嘔血

大宅

我c6家極品都係咁,兜口兜面哈啾咳唔掩口,唔帶口罩唔睇醫生,成藥都唔肯食,靠什麼古方,又真係醫得好…………

但係抵抗力弱的人被傳染

大宅

真係嘔血呀

男爵府

引用:老人家(特別年紀大或病痛多者),會存在住\"

原帖由 M.A.C 於 15-03-18 發表

另一種就係嫌麻煩,諗住自然療法 ...
係吖,我吖爸吖媽都係咁

複式洋房

我呀媽都係咁。我大肚果時就叫我小心身體,唔好病。轉個頭佢就病住又咳又唔戴口罩黎搵我。我叫佢睇醫生佢話醫生開來開去都係果d藥,佢話佢有。叫佢戴口罩又唔肯。最後傳染左比我,佢就話你大肚成9個月,邊到有人9個月唔病㗎!

響9個月裡面以上事情發生左2次向我身上,3次我老公身上

大宅

我 C6 一家都係咁嫁 , 永遠唔會去睇醫生 , 靠食成藥就算 !

我 99 仲勁 , 佢唔係普通老人家 , 佢最愛飲汽水、飲凍野 , 薯片 , 煎炸野係佢至愛 , 最勁係咳到自己要聞氣(佢氣管有事)都照食 , 仲要自己煲涼茶飲添 ~

大宅

熱血勳章 畀面勳章

我隻99都係咁.....自己又有高血壓;又有腳痛;噚日就由頭痛到落腳,頂唔順就走去我哥度睇醫生(註:我哥公司係睇專科,要預約,隻99佢個肺當門診)

人又唔休息,只返日頭12粒鐘工唔洗煮飯,都可以成12點至瞓但5點起身,休息根本唔夠

有病痛就問方法醫係冇問題,但唔好問咗又用番自己方法解決,攪到好似我同我哥昆妳咁!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

提下佢有醫療券

主 賜 平 安

大宅

係咁咖啦,睇開啲,我媽六十歲人,只去過二次醫院炸.都係藥都唔肯吃

首頁

尾頁

跳至