懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位JM,

周一收到威院來電話唐氏篩查1:102,頸皮2.31mm,屬於高危(指數1:250以下)要我做T21, Nifty或抽羊水、絨毛,最終有好心媽媽介紹我去劉子建度照Nifty。

去到Dr.度佢首先幫我照超聲波,話有明顯鼻骨、血流無異樣、頸皮2.1mm,就咁睇佢話唔覺得係唐B,有8成以上無事,不過最終要等驗血報告先至知高危定點 !!

現在開始倒數10多日出現答案的日子,雖然醫生講時俾左好大信心我,不過作為新手媽咪,點我都係擔心,始終BB係我肚入面。

旦不用安慰及關心,只求有過經驗的媽媽在此分享下........Thx !!

男爵府

引用:各位JM,周一收到威院來電話唐氏篩查1:102,

原帖由 QQLung 於 15-03-19 發表

各位JM,
加油呀,比d信心自己同bb, 好多假陽性架,。唔好太擔心

複式洋房

我果時都係話頸皮層岩岩過介, 之後做左抽絨毛 test.

其實都真係唔使太擔心, 但 test 完有結果 當然會更安心啦~

同 bb 講: 無咩事架, 好快就出黎見到媽媽架啦~

大宅

唔洗驚,呢度好多人都揾過劉子建醫生度照Nifty
個個都無事

大宅

回覆:威院話報告唐氏高危,去左劉子建照Nifty,等待中...求分享

我係直接去dr Lau度做nifty,冇去過其他地方做唐氏。我B頸皮係2.2,Dr Lau都係同我一樣嘢,頸皮唔厚唔薄,有鼻骨,唔似會係唐氏B,最後都係要睇驗血先知。我見好多人都係細過2mm,而且就算唔係唐氏,我都會驚頸皮厚有其他染色體病。等報告時都好不安,好感恩最後樣樣都幾千萬分之一。我成個人放鬆唒。而家差唔多五個月,知BB染色體各樣正常後成個懷孕過程都好安心,下星期去dr Lau度做埋結構,希望一切都會正常。
你個B都會沒事,唔駛太擔心,安心等報告,唔好俾心情影響BB

子爵府

唔需要太擔心住, 呢度好多媽媽風險比你高, 但佢地最後都一樣冇事.

而且你亦可以換個角度睇, 高危可能仲好, 我以前嚮網上見過有個網友, 佢係1:7,000的低風險, 佢就好放心, 所以無再做T21 / Nifty, 點知個BB最後竟然係唐氏.

伯爵府

BK Milk勳章

各位JM,
放鬆d,我見好多jm照oscar高危,但最終都成功過關,祝福你同小b順利過關

另外想問下你,威院照完係幾耐通知屬高危嫁?

別墅

回覆:威院話報告唐氏高危,去左劉子建照Nifty,等待中...求分享

劉醫生話唔似就冇事喇!
我2月頭威院,1:2高危,頸皮3.3, 嚇到死!
雖然知道好多假陽性,但個數值真係好驚。
過兩日去咗劉醫生度做NIFTY, 頸皮變番1.7
劉醫生都話唔似係唐氏BB, 跟住好辛苦咁等過年,年初五番工就打去問,結果係低危,鬆晒

份報告係5個工作天就有,唔駛等好耐。
放心啦,你會冇事架! 威記報告成日呃人!

複式洋房

回覆 sparkleworld 的帖子

我覺得由此至終都去照Nifty安心好多,現在驚歺懵

複式洋房

劉教授好有經驗!佢話大機會無事就信佢啦!放心!

大宅

各位JM,
我唐氏1:65,最後nifty都話低危!
好明白你既擔心,個時我都係咁,
所以俾d信心,好多最後都無事

複式洋房

快樂股民 發表於 15-3-19 14:12
唔需要太擔心住, 呢度好多媽媽風險比你高, 但佢地最後都一樣冇事.

而且你亦可以換個角度睇, 高危可能仲好, ...
係, 現在想起話我高危都好架至少再做多个深入檢查總好過出世先發現有野

大宅

我做中期都話我偏高,而家希望可以抽羊水,準確啲

複式洋房

許c9 發表於 15-3-19 14:21
放鬆d,我見好多jm照oscar高危,但最終都成功過關,祝福你同小b順利過關

另外想問下你,威院照 ...
威院10/3照,16/3通知我的

複式洋房

我上胎私家照Oscar 1:90,立即去劉醫生度做nifty,照超聲波已經解釋好清楚,佢個陣話睇結構同鼻骨無問題,就唔駛擔心!我好信任佢,今胎bb照結構腸塞,我都搵左佢跟進。
上次七日內姑娘立即通知!放心!

複式洋房

$2yeeman 發表於 15-3-19 21:03
我做中期都話我偏高,而家希望可以抽羊水,準確啲
如果到中期冇得nifty ma ?

別墅

引用:+本帖最後由+QQLung+於+15-3-19+11:09+編輯

各位JM,
我當初係政府醫院照oscar話阿b頸皮過厚4.7mm,最終驗血報告話我高風險 1:130,

我都係去左Dr.Lau做nifty,當日去Dr.Lau照超聲波,佢都係話頸皮厚4.3mm,但照到鼻骨,同其他野都話表面正常,唔似唐氏,只最終驗血報告低風險,不過,醫生話如果頸皮薄唔返,有機會阿b係心臟有問題,所以,
中期結構去Dr.Lau照,頸皮都薄返,其他一切正常,而家30w等阿b出世lu...

所以,明白你心情,不過,如果Dr.Lau初步話無問題,政府個報告屬假陽性多,可以放心。

大宅

明天要返醫院睇報告先知再進一步可以點做~

大宅

請問在劉醫生處做nifty 幾錢?

大宅

唔使擔心,劉教授好有經驗㗎!我孖B,醫院照一個1.8mm,一個2.6mm,都驚㗎!仲要孖b政府照得六成準!好彩同一日劉教授幫我照一個1.9mm,一個2.0mm,機會好微,劉教授話個個醫生度都會有出入,同埋bb個位置係點都好影響度出嚟嘅結果!
你既然都做咗nifty,乖乖等驗血報告啦

首頁

尾頁

跳至