在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的育兒心得勳章

我和我先生都係美國住,而我的家人全部在香港。婆婆(我媽媽)提出我的女兒俾佢照顧到三歲,但是我又唔捨得BB。如果BB跟我,佢要去day care (some strangers will watch her). My mom keeps saying that the caretake might \'abuse\' her. But who knows? She could be good or bad. Both my husband and I don\'t have any family members nearby us. My mother in law lives 3 hours from us by plane. In addition, my husband is starting his MBA soon and I wanna get my CPA to get promoted to a manger.

I am torn. Any suggestions? Please feel free to let me know.

Thank you!!!

大宅

回覆:BB是否讓婆婆照顧?請大家俾D意見

No way to seperate with yr own child that far with this reason. career is important but maybe u and yr husband should think again how life could be changed with the arrival of a baby.

大宅

Yr mum is right and day care could be gd or bad. as u\'re in overseas where helpers (like maids in hk) are pricy, i think u.coulf only.choose 1. give up yr career or 2. day care

男爵府

咁無理由要bb同媽媽分隔兩地!仲要星期六日都見唔到!咁生佢出黎做乜?

子爵府

其實你地咁忙,我覺得比婆婆湊都好架。其實nb比親人湊好d架

子爵府

I don't think this is a good idea. Whatever decision you make, as a mom, child should always go first because you are his/her everything in this world!

複式洋房

睇見個心都好肉緊,自己小孩當然自己照顧喺最好,無論有幾辛苦,但每天可以見證佢嘅成長,佢第一個微笑,第一次轉身,出牙仔,喊爸媽,學爬行等等,有啲嘢錯過咗就冇架啦,仲有如果湊到好大先接手番嚟分分鐘唔肯跟你,長大後亦只會記著婆婆的好,但父母的愛便很疏離,不是講得跨張,而是身邊好多朋友都是親身經歷過對父母有種莫名的冷淡…

holacarmen501    發表於 15-3-26 17:10

大宅

畀面勳章

非常同意樓上!
我睇完第一個反應bb好可憐!
或者問自己愛事業定bb多啲?
Bb細唔識,如果真的交俾婆婆湊,大大下真係會問媽媽,點解你唔理我?係咪唔愛我?特別係返學後!
我仔3age巳經問爸爸成曰唔陪我!我解釋因為爸爸要返工搵錢!
小朋友真係好需要父母既愛!
有冇考慮其他方法可以自己照顧呢?

ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

以前我阿媽都叫過我送個仔返香港俾佢湊, 又可以學中文. 基本上係唔駛諗, 梗自己湊番. 連暑假俾小朋友單獨響香港住幾個月學中文都唔會考慮.

我見有d 內地人會咁做, 人地點做我無意見. 我只想到如果有人地問起我個仔去左邊? 響香港長住幾年喎, 我冇膽咁同人講, 真係好丟架...

搞到bb 無父無母咁做乜? 我阿媽係錫幾粒孫, 但佢年紀唔細, 我又已婚成家理應要獨立, 我都唔想再辛苦佢幫我.

雖然係阿媽, 但始終教法同我教既有出入, 安全意識都唔同, 我唔想硬食.

我想小朋友早 d 適應外國既單調生活, 即係朝早食麵包, 下午又食麵包, 夜晚至食warm food, 唔好好似我咁朝早有暖野落肚就好似有蟻咬咁.

你地俾day care 湊bb 都冇法子架啦, d 外國人咪又係交個bb 俾 day care 湊. 無可否認一定係差幾皮, 接受到咪ok, 接受唔到咪你地是但一個defer 學業去湊仔, 點都好過要骨肉分離.

複式洋房

我的育兒心得勳章

回覆:bosch 的帖子

Thank you for everyone\'s suggestion. I will take you guys\' advice :).

複式洋房

回覆:tingting52 的帖子

媽媽加油呀!

水晶宮

我唔會俾個b阿媽湊,要湊一係佢飛過嚟,我唔會想我生完b然後就3歲,咪玩啦!到時佢連我係阿媽都唔知啦!阿媽一定要喺香港湊,我會放棄事業

首頁

尾頁

跳至