想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM, 大家好!
我今日岩岩雪胎從台北回來, 實醫師今日同我講, 話因為有太多港澳的JM私訊比佢, 部份問題其實可在網路上搵到的, 但太多私訊令實醫師同護士都應乎唔黎, 所以請我幫忙把資訊分享給想要去找寶醫師的JM, 等寶醫師佢地可以有多D時間照顧有需要的JM.

以下內容由實醫師親自花了很多時間整理的, 請各位先了解以下內容, 再考慮係咪要去找寶醫師啦. 始終各個醫師的流程同方式都有D唔同, 寶醫師會要求病人去幾次台灣既, 所以唔洗再私訊問寶醫師可唔可以只去一次台灣了
http://baopie.net/index.php/%E9%99%B3%E5%95%9F%E7%85%8C%E9%86%AB%E5%B8%AB%E9%83%A8%E8%90%BD%E6%A0%BC/%E9%96%80%E8%A8%BA%E9%86%AB%E7%99%82%E6%9C%8D%E5%8B%99

另外, 其實我自己都係寶派既平台上面搵到好多有用既資訊, 只要花多少少時間, 可以搵到好多資料, 例如我最常睇既係:
http://baopie.net/index.php/forum/%E4%B8%BB%E6%B5%81%E9%86%AB%E7%99%82%E8%A8%8E%E8%AB%96/38-%E5%A7%8A%E5%A6%B9%E5%80%91-%E9%86%AB%E7%99%82%E6%8A%BD%E8%A1%80%E6%95%B8%E6%93%9A%EF%BC%8C%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E4%B8%8A%E9%80%99%E8%A3%A1%E5%95%8F

呢個Topic係台灣d 資深JM開既, 你地可以將自己的抽血報告數值PO出黎, D 超級專業既JM會幫你分析, 除左呢個之外, 亦有唔同問題既TOPIC, 所以大家可以好好利用!

P.S. 寶醫師又提到, 好多JM可能係一時手快, 打左好多廣東話, 佢完全一頭霧水, 所以各位記得要打返書面語啦!

希望呢個POST幫到大家啦, 順祝大家都好孕!

男爵府

引用:各位JM, 大家好!我今日岩岩雪胎從台北回來,

原帖由 chao_spring 於 15-03-27 發表
各位JM, 大家好!
我今日岩岩雪胎從台北回來, 實醫師今日同我講, 話因為有太多港澳的JM私訊比佢, 部份問題其 ...
吾該晒你呀……
有好多嘢都一頭霧水
請問你係未放雪胎?
如放雪胎, m come 後 幾多日放胎 ga?

大宅

我係雪架, 我係MC第15日放, 放雪胎應該係可以彈性D既
本來寶醫師約我聽日先放架, 想就到星期六我唔洗請假
但我0甘岩聽日要返工,
佢就話0甘提前一日都可以

我一般都係星期六先去覆診,
每次星期六都非常0甘多人,幾乎位都冇得坐,
今日星期五去, 少好多好多
如果有JM可以拎到假,
星期五都係一個好既選擇

別墅

我係其中一個打廣東字問問題既JM…哈哈

我想問我5月初診,當天若未來M需要驗血嗎?

但冇驗血報告是否會影響到拿針藥?

唔知點處理好

別墅

chao_spring 發表於 15-3-27 21:34
各位JM, 大家好!
我今日岩岩雪胎從台北回來, 實醫師今日同我講, 話因為有太多港澳的JM私訊比佢, 部份問題其 ...

祝好孕呀 ^^BB痴住你

可以分享你每次見醫師之療程嗎?

大宅

回覆:hopeho 的帖子

我都係未M就初診,都有驗血,C6亦有驗精
。寶醫師要我MC第二/三日再去覆診,所以呢,我建議都盡量就MC時間去啦,咁可以去少一次,不過我哥次好釆,咁岩遇到MC第二日係星期六,所以我星期五早上即訂當日機票,搞到我好鬼緊張。

男爵府

引用:我係雪架, 我係MC第15日放, 放雪胎應該係可

我係雪架, 我係MC第15日放, 放雪胎應該係可以彈性D既
本來寶醫師約我聽日先放架, 想就到星期六我唔洗請假
...
咁即係雪胎吾使照卵,吾使理其他因素,就可以放雪胎?

仲有你 day 幾抽卵?

你 整個療程 用左幾錢呀?

大宅

引用:我都係未M就初診,都有驗血,C6亦有驗精。

我都係未M就初診,都有驗血,C6亦有驗精
。寶醫師要我MC第二/三日再去覆診,所以呢,我建議都盡量就MC時間 ...
你係咪mc d2驗血,d3 開針?

別墅

回覆 chao_spring 的帖子

您好,請問您飛台灣多少次?逗留多久?大約多少錢?

大宅

回覆 小野花 的帖子

唔係架, 中間會去抽血同照超聲波,所以我去左3次

大宅

回覆 twins868 的帖子

對, MC2抽血但MC5先開針

大宅

回覆 wyling1020 的帖子

我去左好多次,抽卵哥次最多, 中左之後都有返去檢查
TOTAL去左4次,可怕流產
之後2次放雪胎, 每次2-3次
視乎惰況
但除左抽卵要留得耐D, 放雪胎時都係即日走得,
寶醫師仲會盡量安排星期六先覆診
所以除左第一次要拎比較多假
我之後都係星期六先去既

至於用左幾錢, 我冇特別去計
目前一次抽卵,加2次放雪胎
加埋應該唔洗十萬港紙

男爵府

引用:回覆 wyling1020 的帖子我去左好多次,抽卵

原帖由 chao_spring 於 15-03-28 發表

咁試左幾多次先成功?

大宅

回覆 小野花 的帖子

我第一次成功但流產今次是第三次放胎了,希望成功啦

大宅

引用:回覆 wyling1020 的帖子我去左好多次,抽卵

原帖由 chao_spring 於 15-03-28 發表

抽卵留左幾多日?

大宅

回覆:twins868 的帖子

留左7日

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

chao_spring 發表於 15-3-27 21:34
各位JM, 大家好!

好詳盡~~~

大宅

請問初診前要預先去聯合抽血, 要同佢地講驗邊幾樣野? 去抽血時還未到醫院做正式登記, 聯合都可以接受抽血嗎?佢地亦會send報告比醫師嗎? 謝謝! 因打算過去,但仍然有好多問題...

男爵府

引用:回覆 chao_spring 的帖子請問初診前要預先

原帖由 KT_TK 於 15-03-31 發表

請問初診前要預先去聯合抽血, 要同佢地講驗邊幾樣野? 去抽血時還未到醫院做正式 ...
你幾時去?

我睇左好多資料,都一頭霧水

係 lol... 如果去抽血,使吾使轉介信 或者醫生寫紙?
女人就驗8+1
咁男人要驗 d 咩?

同埋化驗大約幾錢?

男爵府

引用:回覆 chao_spring 的帖子請問初診前要預先

原帖由 KT_TK 於 15-03-31 發表

請問初診前要預先去聯合抽血, 要同佢地講驗邊幾樣野? 去抽血時還未到醫院做正式 ...
以我所知就係驗依幾樣, 要DAY 2/30驗

老公都要驗,但吾知驗 d 乜

首頁

尾頁

跳至