懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

產前已經有抑鬱食藥食到bb5...6個月就好左好多冇再食。到產後又產後抑鬱...我真係好辛苦!
我住係男家,400呎住7個人已經覺得好逼,活動範圍只係得張床 都算啦...仲要d野冇位底!!99仲要拎d bb衫番黎話人地比...都話左唔好再拎番黎因為已經好多夠著同冇地方再放啦
同99湊既方式唔同....佢成日用番佢湊我老公個套黎講,又咩都亂黎!!好似沖奶咁落4安水落3安奶粉,我同奶奶講做咩咁沖佢就答我bb肥所以咁沖,仲要話你番工我都係咁沖啦有咩問題!!我真係好想鬧佢唔可以咁但又唔鬧得佢...同老公講就話叫我就下佢啊媽,其實我都明老人家要尊重但係咁我呢?唔開心同老公講冇用,同99又唔夾攪到仲要成日比佢鬧同黑面唔開心!同朋友講佢地冇結婚生仔唔會明所以冇講,同媽咪講又怕佢擔心 咁我仲可以點...我好辛苦啊!!睇左精神科話我有產後抑鬱加...99好似覺得我痴線咁成日都搶住湊我個女...但其實我一見佢亂咁黎咁湊我個女我就好想發癲!!!我好辛苦好想搬但又冇能力搬
各位jm可能比正能量我嗎 ?

男爵府

回覆:產後抑鬱...想要正能量~

你唔開心既話BB佢會感受到架,你要諗開D開心D,同老公多D溝通下。

男爵府

首先,你同你老公應該要好好諗下住所問題,400尺住7個人,真係太迫!咁狹窄既空間,唔病都鬱到病。。就算你宜家醫返好d情緒病,好快又鬱到病。。長遠都唔係辦法一家唔知一家事,要解決住所問題,就要你同你老公兩個慢慢計劃。。
另外,老人家以前果套湊bb方法同我地宜家d後生人唔同,我都好明白。。不過其實佢地都係關心bb,錫自己個孫,我地應該感激佢地,因為其實佢可以唔幫你湊嫁嘛。。我知道會好激氣,我自己都明白,真係要慢慢,一步步協調!慢慢,俾耐性同佢地解釋,講得多佢地就會明白。。加油!一齊努力丫,祝福你

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主放鬆心情啦! 唔好太執著!
有老人家幫手湊, 係福氣黎架, 雖然奶奶做既野已經過時, 但佢始終都係愛錫孫女, 咪有得佢! 你老公又要搵食, 唔好左右為難佢了。
我當年都係比奶奶湊大仔, 佢都係用古老方法, 我就揀不聞不問, 佢一直幫我湊到大仔5歲 (我自己要返工)。我而家胎緊細B, 但奶奶因年紀老了, 不能幫我同時間湊兩個小朋友, 黎緊要搵工人湊個細, 我仲膽心添!

加油!

公爵府

其實情緒方面真系要靠你自己既,放鬆D喇

男爵府

你有99湊B咪好囉, 我4大長老都唔湊, 我咪仲煩
如果有能力出去租個細細地地方啦, 400尺7個人真係迫
抑鬱唔可以唔理,

別墅

回覆 youkochan 的帖子

同意以JM上所講, 你真係要認真同老公商量住屋問題, 相見好, 同住難!!

撇開唔講你而家所遇到既問題, 產後抑鬱/情緒不穩好常見, 只要積極/樂觀去諗D開心既事, 慢慢心情就回復產前既心情, 我自己都要2星期先好D!!

無錯!! 而家好辛苦, 好似乜都做吾到, 身邊又無人幫到手, 這段時間 (頭半年真係要忍/捱)你多D搵朋友傾下, 就算佢地未必明, 起碼你都有個渠道發洩下!!

我以前 (高中時)........都係無乜傾訴對象, 我就會落公園行下 (通常黃昏時候), 望下個海, 看看公園的人傾計, 小童踏單車, 狗仔散步.........有時望望下都會眼濕濕, 但之後心情就好好多!!

到大D (初出黎工作) 無時間行海旁, 我就寫BLOG, 當BLOG係一個聆聽者........我而家睇番有時都笑左出黎, 原來以前咁既, 而家吾會再為這些事煩/吾開心啦!!

嘗試找些渠道.........吾係屈埋屈埋, 你而家吾再係自己一個, 你有自己屋企啦, 有一個屬於你同你老公既三人家庭!

別墅

回覆:Vividada4472 的帖子

我都400呎,住5人,都覺得迫,同99一樣舊思想,初初都有好煩同好嬲,我又一樣唔出得聲,但我會忍到最後,就爆一次咁鬧,但當然講道理啦,咁佢地又會收斂下,但有時諗下,係人地環境住,你老公係唔會明,因為佢由細到大都係個度生活,佢跟本唔覺有咩問題,我有時就會話,你試下去我媽度住,到時睇下你點。
但有時,我又唔太執著,因為始終好像間屋唔係你,人地都唔想你搬入去住姐,所以我都慢慢隻眼開隻眼閉,我心不斷諗,忍忍忍,忍到佢地大個,始終都要搬,又有另一個難題,可必現在花咁多時間再諗呢。放開些。

別墅

回覆 Vividada4472 的帖子

哈...........吾明白而家無乜師奶幫手湊BB, 我記得我細個時, 好多師奶做這些 (20年前 HKD3000/月).......

如果有就好, 而家咁多在職媽媽, 個個都想找人湊B, 解決好多煩惱

男爵府

youkochan 發表於 15-4-1 11:16
產前已經有抑鬱食藥食到bb5...6個月就好左好多冇再食。到產後又產後抑鬱...我真係好辛苦!
我住係男家,400 ...

既然你老公唔聽你講你既情況 (其實我覺得佢咁樣 = 佢唔信你講個套)
會否考慮帶埋你老公陪你睇精神科醫生
等佢明白你d產後抑鬱有部份係來自你99, 而唔係無中生有既

然後又同時等你醫生可以講多d大家相處時既方案
你老公聽埋醫生講, 睇下會唔會好d

我覺得最重要真係係老公既支持要同佢講唔係就唔就老人家既問題, 你尊重老人家唔等於要由得佢亂咁湊自己個b

99係老一輩, 好多時都唔會聽後輩講野
但只要你老公肯撐下你, 唔係單單聽你99講, 有時都會同你99抗衡一下
其實情況自然會慢慢有改善

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第一回

樓主加油呀。如果能力有限,迫住要俾 99 湊,就要睇開 d,或者同老公傾傾,如果你兩公婆理念一至,就叫老公同佢阿媽傾,老人家見你反應大,佢反抗嘅回彈力更強,自己都唔好過。

如果老公覺得無問題,你就要心平氣和同佢講你嘅 concern,記住對事唔對人,例如沖奶問題,你要心平氣和同老公講 BB 沖奶正常份量應該幾多水配幾多奶,如果比例唔啱,BB 會唔夠營養等等。千萬唔好同你老公投訴口敏話 "你阿媽點點點,咁樣唔得架" 之類,男人會覺得好煩。對件事無幫助。

情緒問題始終要靠自己睇開 d,加油呀!

別墅

所有99, 甚至自己媽咪, 都一樣, 喜歡用舊一套揍孫。
you are not alone.
大家一齊加油啦!

同意樓上所講, 帶埋老公去見醫生, 大家一同面對問題很重要

搬屋唔容易, 但可以計劃一下

屋企細, 就出去散下步, 做下運動, 釋放安多芬, 個人會開心D

加油加油加油

別墅

回覆 LOVERBOY 的帖子

我有同感...........我入大學前一年去左一個親戚到住, 當時我放長假或者星期六/日 先出去住, 諗住大家聚下!!

起初半年都無乜事, 大家有講有笑..........突然有一個星期開始, 我嬸嬸態度360度改變, 起初不以為意, 因為佢不嬲都少說話, 一個星期.........二個星期.........愈黎愈吾妥, 佢除左食飯或者打掃, 就匿係房吾出黎, 又吾我講嘢, 仲要黑面!!

但我又吾夠膽問.......唯有一直吾出聲, 盡量吾好再激炆佢.........直至兩個月後, 連佢老公 (叔叔)都覺得吾妥, 問我咩事, 我話吾清楚咼, 我話我都想知係咪我做錯D咩, 講錯D咩, 令佢吾開心?? 叔叔話佢都吾清楚, 因為佢老婆無提過, 只係佢自己覺得吾妥.......

往後幾日, 情況一樣........有一日我終於忍吾住, 敲佢房門, 佢無開門, 我就係門口講, 係咪我做錯D咩, 講錯D咩令你誤會, 我同你講聲對吾住!! 佢應我, 無事, 佢只係吾舒服, 頭痛, 所以無出黎睇電視.....我當然知吾係, 但我無再追問, 就出左廳.........

再隔幾日.........佢居然主動同我講, 老公係我自己揀, 仔女係我自己揀, 但你, 我無必要向你交代, 負責任......原來佢覺得我入侵左佢屋企!! 唉..........所以幾親幾熟都好, 始終係人地屋企, 你永遠是外人!!

大宅

好同意其他JM 咁講,帶埋老公去睇心理醫生。
解決當前既情緒問題係最重要,要你老公(即係你最親既人)支持配合你。

住屋問題如果一時三刻解決唔到,等心情好d再諗,
不過等BB再大d就可能真係要搬出去了

加油呀,樓主。
生個BB唔容易,你要堅強呀!
你見到佢長大笑會覺得係值得的!

大宅

畀面勳章

引用:產前已經有抑鬱食藥食到bb5...6個月就好左

原帖由 youkochan 於 15-04-01 發表
我住係男家,400 ...
我好明白你心情。。。
住屋本身已經係一個大問題。。。(我都係咁)
仲要湊小朋友方法有分歧。。
唯有同人講下,傾下。。。

大宅

回覆:youkochan 的帖子

嘩。 。。你既情況係環境做成,唔係你有問題!相見好,同住難,重要7個人住400尺。。。真係要好好好嚴正同老公傾下,1)住既問題, 2)湊bb既方法,你先你bb媽咪,合法監護人,唔好再講以前個套, 3)真係要同家人傾下,有女家支持好重要,佢地永遠係你既安全網。4)如果太辛苦,建議帶bb回娘家一排,離開一下呢個令你咁壓抑既環境先,調整情緒,再諗下一步點做。

如果大吉利是你有咩事而佢地又唔知,佢地會好自責點解會咁。。。

you are not alone!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你需要同佢地溝通下,唔好咩都擺喺個心度,會越黎越嚴重架

別墅

引用:回覆 Vividada4472 的帖子哈...........吾

原帖由 Mama_Lam 於 15-04-01 發表
回覆 Vividada4472 的帖子

哈...........吾明白而家無乜師奶幫手湊BB, 我記得我細個時, 好多師奶做這些 (2 ...
現在唔係無人湊,但都貴羅,貴到=自己份糧

大宅

你呢個問題,我諗好多女人都經歷過!慢慢你就會搵到最岩大家既相處方法!

別墅

回覆:LOVERBOY 的帖子

岩……我出到$8500都無人有興趣,一至五,8am to 7pm

首頁

尾頁

跳至