懷孕前後

跳至

首頁
34567...11

尾頁

別墅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

引用:多謝各位的祝福,這幾天我放假去了很多戶外

原帖由 莙羭 於 15-04-08 發表
多謝各位的祝福,這幾天我放假去了很多戶外地方散散心..陪陪個仔..心情是好了一點..不過都仍很擔心..心中最 ...
要加油呀,祝福你💪💪🍀🍀

大宅

回覆:莙羭 的帖子

你要加油
我oscar就危瑪嘉烈抽過2次絨毛
真的其實是一定可接受到的痛和不辛苦的

複式洋房

回覆 Lupdoy 的帖子

其實很多謝妳之回覆比我多些鼓勵,妳比我還勇敢面對,起碼連抽羊水都唔再做...而我們就是想奇蹟會出現結果是..之前抽血不準而出現假陽性......其實都仍在逃避面對....我想問問..妳個仔出世時..樣貌是沒多分別嗎?? 因為我看有些資料會說有呢個問題的BB外貌上對眼會比正常的相隔開些,是嗎?? 妳指高是手腳偏長嗎? 唔好意思因為我真的想知道多些呢方面的事....

我唔怕個女會長得比較高,只怕有很多未知的事情會於出世後慢慢出現而無所措從,學習能力語言障礙都是一個大考驗,我看過資料有些講到長大後發育都可能與正常不同時..我怕她長大後..會抱怨我..我最心痛是..生完個仔之後..一直都很想很想生多個女可以夾成好字那便完美了..因我都是恨有個女陪我..到了經過之前的經歷,終於追到個女兒..百分比咁小都中..內心一定很心痛..又唔想跟人說,因為最終都是我同老公兩人面對同決定..可能屈住.所以有時..望到街上可愛活潑的女孩..會不自覺地流淚..所以幸好在呢個平台同有您們以上各位鼓勵同祝福..令我在空氣中都感到很窩心,是真的..謝謝您們每位。

不過我發現在網上很難搵到香港有此問題的人..可以讓我多些資料去準備,通常都是外國例子,所以老公都說因為個比例少所以個案唔會多...

今日小天使已在我肚內十六週了,我每天都跟她說加油我同爸爸唔會放棄妳的..要痴住媽媽呀..........但心裡很難受..想所有問題自己扛..過晒比我..而不是我自己的女兒..當媽媽真的有此心痛..................

大宅

回覆 莙羭 的帖子

我有給你發信息,不知道你有沒有看到?其實以我的經歷,就算抽血的準確率99%,都有可能不準確。我建議你抽胎水,有了100%的結果后,再做下一步決定。

伯爵府

媽媽加油呀

伯爵府

其實點解唔抽絨毛?

我囡之前QE check 話可能是Txx, 愛德華氏症,即會胎死復中或出生後即死亡。

個時13星期到,政府叫我等照結構,到時會一清二楚。但到時有事先墮胎。

但我唔想等,太漫長了,我自己俾$去私家抽絨毛,99%準確,所有染色體正常。真係超開心。醫生話一定無事。叫我將報告俾番QE,一路跟進到生。

大宅

回覆:莙羭 的帖子

喂喂,我加你做好友,我唔係好知點send 相你睇,我仔仔好得意ga

複式洋房

不要灰心,祝福你們一家
不要放棄!

別墅

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

http://www.genes-at-taiwan.com.tw/genehelp/database/disease/Chromosome_new5.htm

- 三倍X染色體症候群

男爵府

引用:有多個X姐係代表咩野

原帖由 vickykiu 於 15-04-01 發表
有多個X姐係代表咩野
x2

別墅

引用:大家好,我是剛加入的媽媽。近幾天心情很低

原帖由 莙羭 於 15-04-01 發表
大家好,我是剛加入的媽媽。
近幾天心情很低落心很痛,因為收到婦產醫生來電通知驗血報告內出了問題....
祝福你同Bb, 唔好灰心。 可能真係假陽性呢..

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

回覆:懷孕15週收到報告無唐氏以為安心...點知又有另一個惡號..

祝福你和bb

複式洋房

回覆 Lupdoy 的帖子

我都加了啦..妳如可以可WHATSAPP給我呀..我發了手機號給妳的。很感謝妳呀..

複式洋房

回覆 leopak 的帖子

其實於十二週時在屯門醫院抽血驗唐氏時..兩天後姑娘打來叫我地即回去因驗血報告話我屬高危時我當時都喊左出黎..但個當時我碰巧在健康院等驗查..老公見我情緒即時失控地哭..便去找剛跟過我地會面很健談的姑娘想佢開解我..之後佢叫我入佢間房..同我講其實醫院全部都是用驗血報告加孕婦年齡再入電腦程式來計算個風險率,而得出個初步評估,所以都未必如我所擔心的準確,想準確些可以抽絨毛作進一步確認,而當時我地回屯門醫院聽個小講座(是叫左十幾個收到電話屬高危的孕婦一同聽)個姑娘唔知是否太正經之原故又強調做此抽絨毛會有一至兩成流產風險時..那時我同老公心內一定唔想博..因為之前流走了兩次..這次真的不容再有失之下..而且當時我地都知道出面有無創傷性抽血而準確率達99.X%的選擇..那便同姑娘說唔考慮做抽絨毛..當時我們點會預到除了唐氏會有另外問題..所以便花了6仟幾去私家抽血驗..個RESULT回來才知有呢回事..結果最終又要面對要做呢個我很唔願做的事....妳真是很勇敢我到依家都很憂心........

複式洋房

不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品,從之前未知時..知我地想在私家生那份NICE健談至我收到醫院來電說唐氏高危很擔心想插時間回去診所盡快抽血做SAFTY21,他當時重主動在下班後用手提打來安慰我..叫我唔使擔心等等很支持的說話...令我以為自己無揀錯醫生,點知之後醫院話我肝酵素很高開始我還以為佢是良心醫生..因為佢真心地跟我說..他不是唔想幫我FOLLOW生而是怕到時有未知情況下個錢會比我們預算加很多..就不是太好..說如多問題..都是政府生較有SO..我真的覺得他是很好唔賺錢的醫生..可是..當他知道我個B有機會有呢個問題後..上次回去產檢..他唔多出聲又無安慰或講解多些如有呢方面問題的小孩將來會有機會遇到咩問題..到我老公主動問佢時..佢居然說..就算一個無問題的小孩出世時CHECK唔到有任何問題..都唔代表之後會沒問題..如有些3歲時才發現有自閉症呀過度活躍症等都唔知架..所以佢答唔到我...之後我兩因他之冷淡態度而靜止了..差不多10秒時..佢只問..重有無野要講..咁我老公才說..那可否照下個BB..佢又回應..其實都唔使照得咁密呀..上次兩週前才照過一次(因上次我地緊急插隊要求再抽血驗,所以順便照埋),我老公便再說那照埋啦..(心想照唔照都要比680為何唔照)醫生又說..哦咁隨便您地..照多次.照時..又唔出聲很行咁..照完回位時..我老公問那下次是否一個月再見..他又說..您地抽埋個羊水再決定啦..之後我們都沒趣地出門..到單時.連平時比開的藥都無比..3張超聲波便要比680..佢真是有SO..之後我都唔知重回唔回去呢個無責任的醫生度..覆診...........

洋房

祝福你同BB!

複式洋房

加油呀媽媽!祝福你!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

God Bless U

公爵府

引用:不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品

原帖由 莙羭 於 15-04-13 發表
不過係呢件事比我睇到個私家婦科醫生的人品,從之前未知時..知我地想在私家生那份NICE健談至我收到醫院來電 ...
唔好再去呢個啦,咁衰!

大宅

祝福你和家人!會順利的!俾D信心自己同BB!

首頁
34567...11

尾頁

跳至