跳至

首頁

尾頁

別墅

程序

1.考英文- 我考咗先揾移民Agen
t

2.申請澳洲護士牌照(AHPRA)-Agent唔包,自己攪

3.Agent 要我提供所有資料,寄去ANMAC 批核,確認我有資格以技術身份移民

4.再向澳洲Immigration 申請(class 189)

Agent 只幫我3,4. 其實只喺幫我填表報名,同一啲certified copy, 過程轉接,自己攪仲好。

時間上,以我為例:
1.考咗四次,用咗3年
2. 自己攪,(但同3 同步) 2個月批,但要半年內親身到澳洲核對身份。
3. 用4個月
4. 用2個月

攪3. 其實Agent 佢自己都唔熟,交資料唔齊,後補再後補,浪費時間。

一家四口移民過到去,自己才搵工 - online 揾,無難度
再替小朋友搵學校- 無難度
申請到成功批核(程序3,4)需半年左右

我2013年9月尾揾agent, 簽約
2014年5月尾取得PR
2014年9月過Sydney
轉眼已經半年了

hkwai222    發表於 15-4-6 10:42
JamesFoo    發表於 15-4-2 19:25

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 15-4-2 20:19
其實真糸唔洗揾Agent搞,浪費金錢。
嗰時諗住Agent會幫到手,點知比咗錢自己都要煩一大鋪。
所以奉勸各位,唔好浪費金錢。

如果小弟幫到手,過咗尼請我tea好過。

cherry9996hk    發表於 15-11-10 12:47
JamesFoo    發表於 15-4-3 06:29

別墅

snoffy 發表於 15-4-2 21:42
搵工冇難道?
樓主起碼有10+年經驗吧?
可以分享下搵工過程嗎?

樓主起碼有10+年經驗吧?
Yes

可以分享下搵工過程嗎?
開始時做住Agency nurse先,之後轉醫院嘅casual nurse

https://nswhealth.erecruit.com.au/

同埋2個月批RN牌好似好快,是否SYD個OFFICE批?
Yes, AHPRA in Sydney

別墅

yenma 發表於 15-4-13 14:27
IELTs 係咪每份卷都要7.0以上?我overal 7.0但speaking得6.0係咪唔得?
唉!好唔想重考 ...
Yes, all 4 part 7.0 or above, in one go.

別墅

scout1513 發表於 15-4-13 22:17
Yes, all 4 part 7.0 or above, in one go.

You can try OET, I think it is easier than IELTS

別墅

回覆 Tami 的帖子

No for AHPRAYes for VISA

別墅

回覆 Tami 的帖子

遲啲申請VISA 都要police check, 早啲搞囉。Yes, all certified true copy.

別墅

carmen54321 發表於 15-6-1 01:59
回覆 scout1513 的帖子

你好大師兄!我都係TMH畢業的
1. AHPRA 同 ANMAC 的 skill assessment 可以同步做, 我都唔知點解可以,我申請嗰時喺同步進行。

個agent 話要等AHPRA 批左個牌先做得 skill assessment
佢係咪呃鬼我呢?!

我申請嗰時喺同步進行,不知是否改制你嘅Agent消息錯誤。

2. 你話多數唔洗讀bridging course

呢句說話唔喺我講嘅。但我攞牌時自己真係無被要求讀任何 Bridging course。

3. 自己要向HRU申請 Statement of service

4. 自己要向NSD申Application forTranscript/References/Verification of Employment

JamesFoo    發表於 15-6-3 14:39

別墅

回覆 demi1439 的帖子

已pm

首頁

尾頁

跳至