在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

全職筹其實都幾辛苦架 99又吾會帮我筹又吾會比意见我筹b經验 都好大壓力架 而家bb6個月了 又進入另一佳段既壓力

別墅

加油呀!

大宅

引用:全職筹其實都幾辛苦架 99又吾會帮我筹又吾

原帖由 LINGLINL 於 15-04-09 發表
全職筹其實都幾辛苦架 99又吾會帮我筹又吾會比意见我筹b經验 都好大壓力架 而家bb6個月了 又進入另一佳段既 ...
我都無人幫,娘家太遠,奶奶只玩不湊 . 不過我寧願佢唔比意見更好,因為佢未湊過小朋友,咩都驚一餐。 如果唔係我自己湊,我怕阿仔到今日仲只係食粥/打爛晒既食物。我仔剛20m , 當識行時就湊得輕鬆啲。 不過會頑皮好多。 得閒一陣傾下,有時ftm壓力都好多,我尋晚先同老公哭訴完。 而家開始幫阿仔揾學校,辛苦過自己揾工。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:有無系80後媽媽呀 一齊傾下筹仔經呀

我都係80後我都完全無人幫手,不過我仔都大喇,開始無咁辛苦,最頭痕都係同佢溫書,擔心佢健康⋯深深感受到養兒100長憂99

大宅

回覆 ckmouseckmouse 的帖子

其实都系呀 你99同我99一樣 吾比意见都仲好 有时距講既野都吾岩的 系窝 要幾歲帮b穩學校呀?因为我都應该要穩下啦 你都要努力呀

大宅

回覆 susi1024169 的帖子

同感呀 會擔心呢樣個樣 做媽媽确不易

大宅

引用:回覆 ckmouseckmouse 的帖子其实都系呀 你9

原帖由 LINGLINL 於 15-04-10 發表

其实都系呀 你99同我99一樣 吾比意见都仲好 有时距講既野都吾岩的 系窝 要幾 ...
你b邊一年出世? 你打算2 歲定3歲讀?

大宅

2014年8月出生 2歲都要讀啦?

大宅

引用:回覆 ckmouseckmouse 的帖子2014年8月出生

2014年8月出生 2歲都要讀啦?
如果2歲係讀n班,今年報名,但唔一定要讀。 正常三歲讀k班就下年報名。
我ftm自己湊自己教,無幫阿仔報n

大宅

其实n班系米好似playgroud甘架

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我都係80後, 全職湊b, 無人幫手, 娘家太遠,
完全明白你感受
初初新手, 咩都吾識, 想問下人點樣攪都吾知問邊個
其實都係估估下甘湊
而家小朋友15m了
無以前甘辛苦

加油

別墅

我都係,80後自己湊,仔仔就6個月!

大宅

引用:回覆 ckmouseckmouse 的帖子其实n班系米好

其实n班系米好似playgroud甘架
我無諗過比阿仔讀n ,所以無研究
其實好多媽媽因為返工比小朋友讀,一來返學對小朋友好過對工人,二來學習過群體生活老師又教下自理能力。仲有係如果返n對小朋友in k班可能著數啲,至少唔怕陌生人,不過呢點好睇小朋友性格。
ftm可以多點時間自己教,不用假手於人,去多啲公園玩就可以學過群體生活

大宅

回覆 sth.byjas 的帖子

都系呀 涯涯下又好快大呀 做媽媽真的要好有耐性 大家努力呀

大宅

其實都系亞 真得多謝你呀 你都算好口力亞!!籌到甘大拉

大宅

我係80後媽媽,囝囝2歲前係ftm,2歲讀全日n班就做咗在職媽媽,囝囝就一路係原本n班幼稚園直升k班,囝囝k2暑期又做番半年ftm,不過今年1月又做番半在職媽媽,番part time,所以我完全明白無論ftm定在職媽媽嘅辛苦同難處,囝囝今年9月就6歲升小一,要同佢一齊進入人生另一個學習階段了

複式洋房

Hi! Really not easy to be a ftm! My 6299 will come to my place to play with my 13mths old boy everyday and I have a helper too, but still I feel like taking care of the baby all by myself

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

99無意見就煩少一樣野啦, 我99意見多多架, 我湊住BB覺得好大壓力, 對住99又好大壓力....
我怕有一日我會癲左

複式洋房

回覆:sukisa 的帖子

我都係80後ftm,女2個月, 大家加油呀

大宅

我都係80後ftm,仔仔十個月大時就轉左做ftm,到依家都做左差唔多2年ftm啦,仔仔讀緊全日n,輕鬆好多。

首頁

尾頁

跳至