2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝依家十九個月大,開始想教佢坐馬桶大大同小便想請問大家有咩好方法教我呀唔該晒

Man_Chan 發表於 15-4-10 03:07
囝囝依家十九個月大,開始想教佢坐馬桶大大同小便想請問大家有咩好方法教我呀唔該晒

...
您好Man_Chan, 媽媽可以選擇D顏色豐富嘅小朋友廁所坐墊, 留意囝囝通常咩時間大小便, 盡量差唔多時間就同佢去廁所坐, 等佢減少濕片次數, 一般最快2歲左右會戒到片, 囝囝慢慢會習慣, 順其自然喇, 加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

知道

大宅

明白

大宅

除左多d同佢去廁所外, 佢一係片片尿尿左就同佢傾計, 話哥哥姐姐弟弟妹妹返已經識去廁所啦, 唔會係片片呵架啦, 所以你都要慢慢一想去尿尿便便就叫屋企人同你去廁所...
佢仲意d bear bear, 就話bear bear想去尿尿會同屋企人講帶佢去廁所架...
佢仲意priness, 就話priness想去尿尿會同屋企人講, 叫屋企人帶去...
自自然我囡宜家2yrs都唔用片片, 同埋, 同佢講用左片片唔舒服, 著under係咪舒服d呢?! 咁同佢傾計..

複式洋房

我囝到現在都未戒到片﹐大便成日柯左先講﹐小便帶親他去廁所都柯唔出。

大宅

回覆:HOPE 的帖子

同我囝囝情況一樣

首頁

尾頁

跳至