在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

本身住係深水埗,同媽咪99住得唔近,媽咪要返工,湊唔到b。99好中意湊b,為左湊b,專登辭左工。但99住沙田,屋企唔算大,如果放阿b比佢係沙田湊,我就要同bb weekday分開,因為阿b而家先就黎三個月人仔,仲飲緊全人奶,放工我會全埋身餵去保持奶量,所以好唔想放bb係沙田比99湊!

所以諗緊係深水埗請工人好無?雖然工人一定唔會細心過99,但我每日放工都可以見到bb,不過深水埗屋企又係唔大,請工人可能要佢訓住廳先,唔知請工人係咪一定要比房佢訓呢?

因為短期內我地都唔會換樓搬去沙田住,有咩方法可以兩全其美?

水晶宮

回覆:日頭返工,阿b邊個湊好?工人vs99

工人啦!有時99真係好Q大意同埋有自己既一套架,你帶得俾99湊想攞返個b就難喇!仲要收工見唔到,冇可能囉

禁止訪問

大宅

引用:工人啦!有時99真係好Q大意同埋有自己既一

原帖由 貧窮媽媽 於 15-04-11 發表
工人啦!有時99真係好Q大意同埋有自己既一套架,你帶得俾99湊想攞返個b就難喇!仲要收工見唔到,冇可能囉

...
其實工人仲大意同唔上心

大宅

回覆:GreenToamto 的帖子

點解夜晚唔係奶奶到接返 bb 返家?

公爵府

先俾99湊住先,如果可以嘅話,叫99多d帶個b係度過夜,如果你覺得可以嘅話,甚至可以叫距過來湊

複式洋房

回覆:日頭返工,阿b邊個湊好?工人vs99?

工人真係超級唔細心,什麼都好求其,最好要有親人睇住

侯爵府

唔預個工人係自己度瞓,就請本地姨姨,預左貴,但就比工人放心,至少衛生情況有得睇。至於你奶奶湊,只係睇你地關係,關係好,你同奶奶都會進一步好,關係差,就會更差,又或者你係非常有主見,唔like聽人意見既人,就唔好俾奶奶湊,因為奶奶特色就係有自己一套湊b方程式,你睇唔順眼,只會愈來愈差關係,為左湊b咁簡單容易解決既事,影響婆媳關係絕對唔抵。

侯爵府

引用:工人啦!有時99真係好Q大意同埋有自己既一

原帖由 貧窮媽媽 於 15-04-11 發表

...
奶奶同工人,講大意,一定係受你二分四既工人優勝,親人有血緣,幾憎個新抱都好,自己孫都會錫住,呢個係事實。工人,我唔係我奶奶湊唔到,我都唔會請,講用心講愛講在乎,工人永遠都係跟規矩做,唔同你做多,做少就絕對可能。

大宅

我 99 日日過來湊, 有時佢的方法都未必合我意, 唯有隻眼開隻眼閉
有時都好想請工人。。。

大宅

回覆:日頭返工,阿b邊個湊好?工人vs99?

我認為最好係請工人,奶奶每日過來睇幾個鐘。你不能指使奶奶做野,不能咁多要求,但對工人可

複式洋房

同區,石硤尾有間育嬰園,再上d白田仲有間,如果排得成8點放去,6點接,或加延長到8點。如果有咩頭暈身慶先請99幫手接走。我計過如果自己咁樣可以埋身早晚兩餐,中間俾泵奶育嬰園。不過你預都要5010一個月,延長再加錢。貴過請工人仲要自己煮飯做家務。不過呢兩間有人用過話凑得好,bb少少野都報告清楚媽媽,又有訓練俾bb學自理,感觀語言教育。好過bb俾工人或奶奶抱住成日咩都唔做。所以排左先,兩手準備啦

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 15-04-11 發表工

洋房

引用:點解夜晚唔係奶奶到接返 bb 返家

原帖由 babybabyjoy 於 15-04-11 發表
點解夜晚唔係奶奶到接返 bb 返家?
因為返工係觀塘,日頭如果送阿b去沙田比奶奶湊,再返觀塘,會用好多時間,起碼早兩個鐘起身,份工又好多時ot,放得晏,晚上仲要埋身餵夜奶,返到沙田再出深水埗,休息時間更少,怕頂唔到幾多日

洋房

引用:先俾99湊住先,如果可以嘅話,叫99多d帶個b

原帖由 hoganbaby 於 15-04-11 發表
先俾99湊住先,如果可以嘅話,叫99多d帶個b係度過夜,如果你覺得可以嘅話,甚至可以叫距過來湊

...
我有同c6講,問下99可唔可以過黎SSP長住,幫我地湊b,但c6好似唔想,可能怕62同姑仔無99照顧煮飯!

洋房

引用:同區,石硤尾有間育嬰園,再上d白田仲有間

原帖由 ddccyy 於 15-04-12 發表
同區,石硤尾有間育嬰園,再上d白田仲有間,如果排得成8點放去,6點接,或加延長到8點。如果有咩頭暈身慶先 ...
我試下搵下資料先,但育嬰園係咪好full,要陀b時要排定期先有位?

大宅

你的情況同我有點似. 不過我和 99比較近, 所以佢可以日日來。但我一定唔會俾 bb夜晚 放埋係佢個邊 但第時 bb 大些, 我早上也要拎去俾 99, 佢唔過來了。但我會堅持晚上抱 bb 回家我湊返。
不過睇人。如果你接受到是 可以的。起碼 bb 和大人無咁辛苦。
如果可以 , 就請工人

洋房

引用:我認為最好係請工人,奶奶每日過來睇幾個鐘

原帖由 pokey 於 15-04-12 發表
我認為最好係請工人,奶奶每日過來睇幾個鐘。你不能指使奶奶做野,不能咁多要求,但對工人可

...
我都係禁諗,99又唔駛晨禁早係我同c6返工前,係沙田出深水埗,又可以睇實工人

別墅

回覆:babybabyjoy 的帖子

我就覺得99湊好啲,因為我兩樣都試過,都係自己人好啲,請工人請倒好嘅梗係冇問題啦,請倒唔好,成日要換人或者做做下唔做你咪仲煩! 到時又嘥錢又煩。

珍珠宮

回覆 GreenToamto 的帖子

石硤尾聖多馬育嬰園(其實近深水埗多D)我排過,由大肚14WK排到阿B 9個月大先有位,唔係即排即有,

我建議請工人湊,99每日黎你家幫下眼半日,盡量調較阿B醒o既時候99黎,咁99可同bb玩,呢個時候工人出去買餸,99唔洗stay o係你屋企成日都有番d時間照顧自己屋企,家務亦有工人幫手。

我bb之前係保母ee湊,到9個月到而家16個月大育嬰園湊緊,如果bb病左99就由新界出黎九龍我地家back-up,99只係back-up幾日所以我對佢點湊都唔太理,亦覺得好難出聲(我覺得如果佢係全湊就更加難開口),我諗工人你都仲可以有機會instruct下教下佢,99係長輩佢地成日強調以前佢地都係用呢個湊法湊大佢個仔

首頁

尾頁

跳至