懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

現在有咗 6個月, 初次做媽媽, 我現在請的鐘點工人剛剛讀完陪月証書(從來未做過,但她自己本身也有一

個11歲小朋友), 她問我要不要請她做陪月

想請教各位, 請陪月是否一定要請有經驗的?

未做過, 怕不怕經驗不夠會發生好多問題呢?

象牙宮

sukichiu712 發表於 15-4-12 21:33
現在有咗 6個月, 初次做媽媽, 我現在請的鐘點工人剛剛讀完陪月証書(從來未做過,但她自己本身也有一個11歲 ...

本身也有一個11歲小朋友。。。就係經驗
陪月兼家助, 叫她收平D。 就是.

同你合作嗎?
尊重你?
有冇听你要求/ 自把自為?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

她收我$12000(返一至六, 8小時)

她人品很好, 很喜歡小朋友, 和她也很夾, 平時煮飯也很合我口味 (她幫我清潔打掃, 煮飯) 也很聽我話

只是...朋友常常跟我說 "陪月一定要請有經驗", 所以令我有點擔心...

因為此終自己係新手, 怕bb 身體裝況或皮膚出現問題, 陪月沒經驗而唔識處理

大宅

產後會有好多未知之數,例如,bb面黃處理,大便是否正常,為何哭鬧,臍帶處理,皮膚粒粒,屁股尿疹,還有媽咪食材配搭,唔同階段唔同飲食,各種用錯方法都可大可少,雖然網上/好多坐月書都有好多資訊,不同人有不同體質,始終各項注意事項,都係陪月經驗(濾積)才能解決(由其新手),不是人云亦云的。
請樓主好好考慮,要幫補家庭經濟還是為自己身體+照顧好小寶寶?謹慎選擇,敬請盡快處理

2014年快開始了,我要努力向前,加油向上,發奮做人,只希望衆人身體健康,不受外界影响,繼續邁步

大宅

回覆:<陪月>必須要找有經驗

好老實,12000絶對係新手價,稍有經驗冇萬四至萬六人地都唔肯做,正所謂
一分錢一分貨。
不過既然鐘點同你係夾,不妨比個機會人地。

大宅

每人開始都沒有經驗,既然佢幫開你, 和你夾,
不防試試
有時話有經驗, 但做事馬虎, 總知未用過你都唔知好定坏,
反而用開有信心

別墅

那我謹慎考慮一下, 多謝各位寶貴意見呀~

大宅

回覆:<陪月>必須要找有經驗?

我覺得可以一試,我就係同陪月夾唔到。佢唔太支持餵人奶、成日想管教我工人、做咩都俾意見,搞到一肚氣仲唔開心。其實搵番熟人都好。

禁止訪問

回覆:sukichiu712 的帖子

別墅

回覆 liliankaykay 的帖子

認同, 有時熟人還安心一點

複式洋房

熟人仲好,有經驗的又选野做又貴(尤其出名的)

別墅

剛讀完陪月課程,反而有很多陪月嘅知識。
不妨比次機會人地。
每個新人,都要有第一次。
況且,無經驗的人會對新做嘅野更上心及更有責任心。

別墅

心底裡...我都覺得係應該比機會她, 所以..最後也請了她

複式洋房

讀完是指complete the course 還是考試合格畢業呢...最近才知道原來讀了但考試手勢唔合格都有cert 㗎。如果是畢業的cert 起碼安全d.

男爵府

醒目開學勳章

引用:讀完是指complete the course 還是考試合格

原帖由 Zzzabo 於 15-04-26 發表

讀完是指complete the course 還是考試合格畢業呢...最近才知 ...
完成課程係有張你入讀機構發出嘅入讀証明,而考試合格則由 erb 發出證書。係唔同嘅!

複式洋房

回覆 kennwl 的帖子

Thanks for the clarification. 請嘅時候跟本唔知有分別...

首頁

尾頁

跳至