懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前做婚前檢查, 老公驗有G6PD缺乏問題, 但老公一直都唔知所以都有接觸臭丸, 食蠶豆 etc .... 不過好彩無溶血性反應 , 仲懷疑係咪check 錯?

原來上網search 都話"我們要清楚再三強調的是:患上G6PD缺乏的不一定會病發的。他們發病與否、何時發病.... 都視乎某些因素"

睇report 個護士話G6PD係遺傳病, 有50% 機會傳俾下一代, 但係我上網睇:
(五)我的男嬰是G6PD缺乏者,他會否日後將此病傳給我的孫兒呢?
男性只擁有一條X染色體和一條Y染色體,當X染色體有缺陷時他便會患上此病。長大後,他們會將Y染色體傳給男孩,所以所有男孫兒都不會有缺陷的。
反過來說,他們一定會將缺陷的X染色體傳給女兒,可幸的是他們的女兒是不會發病的,而只屬缺陷攜帶者(因擁有兩條X染色體)。

弱弱的問... 咁其係咪即係50% 會傳俾下一代, 只傳俾女兒? 但又唔發病? 所以都唔使驚?

source: http://health.popart.com.hk/qa/?jk=mypost&no=218

複式洋房

我c6都有G6PD r, 據我了解, 爸爸有係唔會傳俾BB既, 媽媽有先會
如果媽媽有呢, 生囡就會傳俾囡, 但係隱性,囡會再傳俾佢既BB
生囝就會病發, 戎臭丸,蠶豆之類, 但佢又唔會再傳俾BB喎, 咁lor

cammmmyy    發表於 15-4-22 16:45

複式洋房

回覆 jylli 的帖子

明白哂! 唔該哂你呀! :) thanks!

大宅

5明, 咁我個女有係, 但我同老公都冇....婚嫁檢查都CHECK 5 到

大宅

我都有G6PD...咁我個仔係咪都有機會有!!

別墅

請問產檢時會check嗎?

複式洋房

我係婚展join 美邦o個個package, 我見家計會個婚檢係無check G6PD

chrisbayon08, 會唔會係你兩公婆係隱性?

princesssai, 應該係呀.... 如果你是媽媽而有G6PD, 個仔會有G6PD

(六)我的女嬰是G6PD缺乏者,她會否將此病傳給下一代呢?
女性出生時便擁有兩條X染色體,當兩條X染色體同時都是有缺陷的,她也會患上G6PD缺乏症。長大後,她們所生的兒子將會全部為缺乏者,而所生的女兒則全屬是不發病的攜帶者。

但宜家小朋友一出世就會CHECK 有無呢個病, right?

大宅

回覆 cammmmyy 的帖子

我都係響美邦check 嫁.....

複式洋房

回覆 princesssai 的帖子

美邦個護士話你有G6PD? 咁有無話會遺傳俾下一代?個護士話我老公 50% 會遺傳俾下一代, 但其實男的應該就算遺傳都無影響

大宅

佢report 有寫...有提過下...無特別講...
但之後我去睇中醫同產檢....話有機會咋 ..

複式洋房

回覆 princesssai 的帖子

但個website 寫到生仔會有... 你有左bb? 或者問下你婦科e生? 其實我老公一直有都無乜野 (都有掂臭丸) 宜家生又會再check 有無G6PD, 唔使太擔心 :)

大宅

係呀.....但醫生佢地都只係話有機會..
我諗都要個BB 出左世先詳細check到...
因為我都係呢一年先知有G6PD...之前我都一樣有掂臭丸....食
蠶豆果D ...都未無乜特別反應..
同埋注意睇中/西醫果時要講明有G6PD囉...因為都有部份中/西藥唔食得嫁...

cammmmyy    發表於 15-4-24 17:48

大宅

MommyPanel勳章

回覆:婚前檢查有無check 下G6PD缺乏問題?

我有g6pd..我c6無!但生仔仔有g6pd

大宅

引用:我c6都有G6PD+r,+據我了解,+爸爸有係唔會傳

原帖由 jylli 於 15-04-20 發表
我c6都有G6PD r, 據我了解, 爸爸有係唔會傳俾BB既, 媽媽有先會
如果媽媽有呢, 生囡就會傳俾囡, 但係隱性, ...
吓~我個好朋友,佢老公有但自己無,但佢哋生出嚟個女有
我阿媽無我老豆有,我細佬有~

複式洋房

princesssai: 係喎, 要留意返中西藥. thanks for your reminder! Good LUck!

angela96: 個website都係咁寫喎, 如果女性有--> 她們所生的兒子將會全部為缺乏者,而所生的女兒則全屬是不發病的攜帶者。

sharon0606: 但你朋友個女應該係不會發病的,而只屬缺陷攜帶者, right? seem like 同個website寫的沒衝突 :)

大宅

MommyPanel勳章

回覆:婚前檢查有無check 下G6PD缺乏問題?

仲有一樣野我有g6pd,我親弟弟都有

大宅

引用:princesssai:+係喎,+要留意返中西藥.+thank

原帖由 cammmmyy 於 15-04-24 發表
princesssai: 係喎, 要留意返中西藥. thanks for your reminder! Good LUck!

angela96: 個website都係咁寫 ...
咁我唔知喎,佢個女係一樣唔可以食蠶豆唔可以聞臭丸等等⋯⋯

複式洋房

回覆 angela96 的帖子

因為你媽媽有? 而你係隱性?

大宅

引用:我都有G6PD...咁我個仔係咪都有機會有!!

原帖由 princesssai 於 15-04-23 發表
我都有G6PD...咁我個仔係咪都有機會有!!
我有,兩個仔都有

大宅

回覆 wwwinnn 的帖子

係咪之後去check?

首頁

尾頁

跳至