自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

係放緊產假期間全公司加人工,得我冇加,咁我都明白放緊產假唔加比我都係好應該。依家返咗工三個月,今日收倒新合約,真係呆咗,底薪雖然係加咗小小,但獎金又扣返加咗既小小,變相冇加到人工。但公司同一職位既同事底薪比我加多一倍而且又冇扣返獎金。另外仲要連新請返黎乜都唔識既人工都高過我,真係愈黎愈想辭職啊啊啊啊!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:係放緊產假期間全公司加人工,得我冇加,咁

原帖由 Fish0925 於 15-04-22 發表
係放緊產假期間全公司加人工,得我冇加,咁我都明白放緊產假唔加比我都係好應該。依家返咗工三個月,今日收 ...
你返咗三個月工,就放產假……

當初公司知你大肚都請?

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

有無諗過直接同老闆傾下,係咪對你工作表現有何不滿?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

別墅

引用:Quote:原帖由 Fish0925 於 15-04-22 發表係

原帖由 Sumyeema1 於 15-04-22 發表
你返咗三個月工,就放產假……

當初公司知你大肚都請?
放完產假之後返 返工第三個月,我係公司做咗三年啦

男爵府

畀面勳章

想知你放產假前做左幾耐? 如果做得耐都咁,咁你老闆都幾無人情味,但如果你只係做左1年,中間又放左10星期產假,咁我覺得佢唔加人工比你都無可厚非,唯有希望之後佢睇到你工作表現而加返你人工

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 15-04-22 發表

Sorry, 理解錯

咁你要搵老細傾傾,有咩理由新入職都高人工過三年經驗?

別墅

回覆:kitkit0122 的帖子

計埋有咗既日子做咗三年啦

男爵府

回覆:唉,愈做愈心淡(純呻)

點解唔直接問就簽新合約?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Fish0925 發表於 15-4-22 11:48

做了3年都咁, 你老闆好無良......
定係佢不嬲都睇你唔順眼, 還是佢本身唔鍾意員工放產假?
不如問下公司(直屬上司)點解會有咁既安排, 係咪自己表現未如理想?
如果係因為產假而致人工咁樣調整, 我係你, 會唔做。
(除非你有經濟壓力, 而又覺得現時人工, 你出去一定搵唔返。)

Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

伯爵府

比著我會覺得公司想我冇癮,自己執包袱走

水晶宮

搵工囉...

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

搵工啦

伯爵府

想生BB熱投

明唔妥你

I am Agent P

子爵府

畀面勳章

懷孕期間有無成日遲到早退,hea做或sl,如果無又未簽新約?就問上司或老細點解,除非份工俾出面好,否則會揾第二份。

別墅

引用:懷孕期間有無成日遲到早退,hea做或sl,如果

原帖由 happyeveryday 於 15-04-22 發表
懷孕期間有無成日遲到早退,hea做或sl,如果無又未簽新約?就問上司或老細點解,除非份工俾出面好,否則會揾 ...
未有之前我係返一間冇咁多人既鋪,老細知我有咗之後就調咗我返多人既鋪,而且仲比我同事一星期返四日半,我就一星期返足六日。有咗我都係產檢先請假,但同事係每三個月請假去旅行。傾完佢話係我要求一星期返五日,所以條數就咁計。。。。

水晶宮

我好明白你, 因為我之前都係咁,索性唔做走人, 又係請個新人高過我,

子爵府

畀面勳章

感覺上老闆冇乜人情味..

小肥楊    發表於 15-4-22 16:27

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Fish0925 發表於 15-4-22 12:24
未有之前我係返一間冇咁多人既鋪,老細知我有咗之後就調咗我返多人既鋪,而且仲比我同事一星期返四日半,我 ...
其實好明顯係你大肚已經想你自己走人

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:Quote:原帖由 happyeveryday 於 15-04-22

未有之前我係返一間冇咁多人既鋪,老細知我有咗之後就調咗我返多人既鋪,而且仲比我同事一星期返四日半,我 ...
我面對著同一個 issue, 老闆 assign 咗好多 mission impossible 既 tasks 俾我, 我諗住坐完月努力搵工.

樓主, 一齊加油!

首頁

尾頁

跳至