自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Bb兩歲 唔肯飲藥水 哄佢飲又喊
用針筒唔飲
諗住成功分散佢注意力等佢開口時射係佢咀側面
跟住咳左幾聲 仲嘔埋 成床都係
細時1歲都肯飲 可能宜加大個左知道係藥水
難飲 唔肯飲
大家有冇方法?謝謝幫忙

男爵府

回覆:rainbow415 的帖子

問醫生拎匙羹,我仔之前用針筒食到要打交, 一用匙羹就肯乖乖地食

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小朋友唔肯飲藥水 有咩計

可唔可以用利誘等佢肯飲呀?

我仔細時我用羊奶片利誘佢,話佢乖乖食晒藥就獎佢食一粒,咁就ok 左,又有可能果時轉左去睇兒科專科醫生,聞到d 藥水係水果味d

大宅

我仔之前又係咁, 3個人夾硬黎餵, 捉手捉腳餵藥水(用針筒), 個仔仲合實個口唔肯開口食, 食一次起碼有一半入唔到口, 食入口都比佢噴返出黎, 後黎佢突然肯用杯飲, 不過都要氹, 要拍手讚佢叻, 佢唔肯食時候要嚇佢話用針筒餵, 勁講道理話要食藥好返先可以去街玩之類

男爵府

啊仔細個都係唔肯食藥,食完都會嘔返出黎。 醫生叫我試下加落支益多多或橙汁平果汁度。 得左

男爵府

用佢平時最鍾意嗰隻公仔餵佢

男爵府

溝落100ml稀釋利賓納內,飲哂

民房

溝淡佢,原先可能要飲3ml, 用針筒抽1ml ,之後就再抽成支水溝淡,餵3次咁囉。

子爵府

講故事,同小朋友講要食藥至好番,好番可以去玩、去游水、食雪糕之類,總之是小朋友喜歡的活動/食物,用公仔餵佢都係一個幾好嘅方法

男爵府

lin 住佢個鼻,自然會開口

子爵府

引用:Bb兩歲 唔肯飲藥水 哄佢飲又喊用針筒唔飲諗

原帖由 rainbow415 於 15-04-25 發表
Bb兩歲 唔肯飲藥水 哄佢飲又喊
用針筒唔飲
諗住成功分散佢注意力等佢開口時射係佢咀側面
其實bb藥水都係甜甜地,應該唔係味道問題而唔肯食。
我就用讚佢黎氹佢食,食完之後搵埋老公一齊話佢好叻!佢就好開心

侯爵府

引用:lin 住佢個鼻,自然會開口

原帖由 apr2012 於 15-04-25 發表
lin 住佢個鼻,自然會開口
好似好殘忍

伯爵府

回覆:小朋友唔肯飲藥水 有咩計?

我仔細個有次唔肯食,佢話媽媽食佢就食,所以我就食左少少,佢就肯食勒!

伯爵府

我係要硬功,夾住佢,練住口,將藥水針管沿口邊“之”入去。

男爵府

係好難架,捉住佢打交咁

水晶宮

唔食唔好返,唔好返唔可以出街玩,係咪唔想出街玩呀??

伯爵府

首先比佢自己用針筒來吱水飲,好似玩遊戲咁,跟住唔覺意換支有藥水既吱入口,話佢好叻叻。

男爵府

我細個既時候,呀媽會加d葡萄糖粉落去d藥水度,咁我就會飲。

公爵府

2018復活節勳章

比佢自己用針筒飲,兩歲半前我囝點都唔飲,氹又唔得鬧又唔得,兩個人捉住佢餵都餵唔掂,有時仲嘔

後來比少少佢自己吱,飲完再比佢吱水飲,慢慢就肯飲

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:首先比佢自己用針筒來吱水飲,好似玩遊戲咁

原帖由 babyf 於 15-04-25 發表
首先比佢自己用針筒來吱水飲,好似玩遊戲咁,跟住唔覺意換支有藥水既吱入口,話佢好叻叻。

...
哩個提議幾好

首頁

尾頁

跳至