自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為Daddy不想小朋友照X-ray,但牙醫說香港沒有任何醫生是可以不照X-ray而可以評估箍牙的方法。而Daddy堅決反對照X-ray,我站在兩難之間。

所以我想問:有否過來人可分享關於箍牙照X-ray的經驗?Thanks.

男爵府

BK Milk勳章

回覆:箍牙是否可以不用照X-ray?

用於牙科上既X-ray輻射率很微

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔照咪估估下去做, 家長願意, 牙醫都唔肯LA!!!

男爵府

牙科x -ray幅射好少,又唔係成日照!

wcpcelia    發表於 15-4-25 14:35

珍珠宮

又唔係成日照, 而且X-RAY 輻射又唔高, 樓主老公咩原因擔心?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

唔照點肯定啲牙係點生係牙肉嘅位置,可能內面有斜位……
如果有牙醫肯唔照x tay 去箍,免費都唔敢去箍呀!

水晶宮

唔照點知牙肉入面生成點呀
唔知又點plan點去箍

咁擔心輻射,咁旅行過關呢?

大宅

我懷疑Daddy患上了強迫症,即是常常要去洗手那種,所以人比較固執,需要講的醫生都很細心地解釋清楚了,只是Daddy很堅持,又不聽人講,但小朋友是極有需要去做矯齒,因為他不只牙唔齊,還有少少大細臉和倒及齒。我是有點擔心,但對一個有強迫症的人又不可與他硬碰。

不如各網友給個意見,有何方法去治強迫症人的固執?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

我份工入職前要照肺添喎

我是一隻喵

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己帶個仔去做咪得囉!! 咪鬼理佢!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

仲有,如果啲牙唔齊,我讚誠箍牙,因為我媽聽到醫生要剝四牙所以無同我箍,但我真係唔夠位生,而家下面前排啲牙,6隻牙都一前一後,因為大逼,細時又唔識用牙線淨用牙籤,每次食完嘢都攝晒啲食物係牙罅中, 蛀咗好多牙,有幾隻仲要杜牙根……有啲補到無得補……

大宅

cy101 發表於 15-4-25 14:17
自己帶個仔去做咪得囉!! 咪鬼理佢!
佢會發癲!這個世界上,真有很多「丁蟹」的。

大宅

無知真係慘

大宅

cheunghos 發表於 15-4-25 14:28
無知真係慘
他不是一般的無知,他是有病。

伯爵府

想生BB熱投

引用:因為Daddy不想小朋友照X-ray,但牙醫說香港

原帖由 janfion 於 15-04-25 發表
因為Daddy不想小朋友照X-ray,但牙醫說香港沒有任何醫生是可以不照X-ray而可以評估箍牙的方法。而Daddy堅決 ...
聽都未聽過!唔照點箍!

I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

引用:我懷疑Daddy患上了強迫症,即是常常要去洗

原帖由 janfion 於 15-04-25 發表
我懷疑Daddy患上了強迫症,即是常常要去洗手那種,所以人比較固執,需要講的醫生都很細心地解釋清楚了,只 ...
咪唔好同佢一齊帶小朋友去囉。你地係3個個獨立個體。佢嘅意願不能強加在小朋友及世界規則上。

I am Agent P

公爵府

你帶佢去照時佢唔在場得嗎?

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

吾箍咪吾使照
到時要剝牙可能又怕d痳葯
其實係咪吾太了解先甘多顧慮

大宅

冇可能不照X-ray的。要佢平衡下好處與壞處先啦

侯爵府

你c6好恐怖
上網搵多d資料比佢睇啦

佢有無用智能手機架?
同佢講,手機仲多幅射la

首頁

尾頁

跳至