在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位全職媽媽

我係在職媽媽,bb而家6個月大,日頭嫲嫲湊(只有嫲嫲一人)

因為嫲嫲成日手腕痛,我考慮緊好唔好請工人幫下嫲嫲手,但如果要請工人就會搬入村屋(而家住果度一落街就有公園同超市,但唔夠住埋工人)
我問嫲嫲,佢就話再睇下先。但其實請工人都要時間申請

如果你係嫲嫲,BB 9 個月,想問你地prefer方便d得閒落下街,定多個人幫下手

大宅

我會選擇工人

水晶宮

回覆:請教全職媽媽 orz

有工人好d

大宅

回覆:請教全職媽媽 orz

唔該曬

我仲好爭扎
想問如果係for BB好,6-18個月嘅B,係屋企大d多d地方爬定附近多d公園設施?
(搬左入村可能一個星期先可以去一次公園,但就多d機會見下d親戚)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

shumbb 發表於 15-5-4 09:32
唔該曬

我仲好爭扎

揀村屋好d, 不過小心d 蚊蟲果d野.

屋企大d 點都好過多 d 公園設施, bb 響屋企多過響公園丫麻. bb 仲細時, 佢都可以出街丫麻, 你99 同佢響屋企附近行下見下人望下車都得. 出去買野咪加埋工人齊齊出去, 順便去埋公園又得, 到時未必只係一星期去一次公園.

適應左有少少隔涉既生活後, 其實得得偏僻少少係冇問題.

你唔想搬的話, 請鐘點得唔得?

我有排手痛到連半支洗潔精都拎唔到, 抱仔上身係用手腕後既位而唔係對手既虎口位咁抱上身, 而家都有手痛手痺, 我唔敢出盡力擰開d大樽, 所以我覺得請工人去分攤健康風險係值得. 你99 對手痛, 一黎99 年紀大又只係義務幫你地湊仔, 二黎手痛真係可以帶黎好多不便, 所以你真係要工人或鐘點幫輕佢.

首頁

尾頁

跳至