自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:chulolo430+發表於+15-5-6+20:31+二

原帖由 isabel115 於 15-05-07 發表
請問是否先要驗大便, 有問題才會照腸鏡.
我唔係
當初睇完醫生 佢就叫我照啦
係照完 之後每次覆診 都要留大便檢查發炎指數炸

大宅

引用:身體有什麼唔舒服要走照大腸呢?我好幾天才

原帖由 RS 於 15-05-07 發表
身體有什麼唔舒服要走照大腸呢?

我好幾天才可大便,會是警號嗎?
我就係大便有血 同肛門口有肉瘤突出黎

大宅

引用:Quote:miu~miu+發表於+15-5-7+11:53+請問一

原帖由 ginasminishop 於 15-05-07 發表
我果陣一日去好多次廁所,有血便。去看左私家醫生,話腸出血, 建議去照大腸, 公家排要2年, 咁去私家日間醫療 ...
排甘耐
我都係血便
一轉介去政府專科
醫生即日已經同我講 四日後黎照腸鏡

大宅

chulolo430 發表於 15-5-7 19:36
排甘耐
我都係血便
一轉介去政府專科
你就好啦~~
我中間有住院CHECK,不過只係測大便~
之後又係要等=.=''
痾到貧血,得7.x

侯爵府

畀面勳章

回覆:有無係政府醫院照過大腸鏡?

我好多年前試過係半麻醉,睇住做了住條腸,當轉彎時有D唔舒服,其他都0K,不過我當時住喺好多阿婆的病房就嘈D

:-? :-?

大宅

我C6聽朝去公立照大腸,而家佢心情唔好,因為要捱肚餓飲瀉水,佢肚餓個人就好燥⋯

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我上個月去東區做左,飲藥都冇乜野,吾辛苦。做緊有小小痛(忍到)。做完即刻走去洗牙。反而係最辛苦排牙洗完酸痛冇力左3日。保證冇下次

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:我C6聽朝去公立照大腸,而家佢心情唔好,因

原帖由 rebeccayau 於 15-05-07 發表
我C6聽朝去公立照大腸,而家佢心情唔好,因為要捱肚餓飲瀉水,佢肚餓個人就好燥⋯

...
其實灌水都灌到飽哂

大宅

係咪要有醫生轉介先可以去公立度照?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

一年一次,係瀉水難飲D,照過程無乜感覺...

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

chulolo430 發表於 15-5-7 19:34
我就係大便有血 同肛門口有肉瘤突出黎

咁請問你check 完係咩問題? 介意講下嗎?
大便有血 同肛門口有肉瘤突出黎, 咁咪好似庤瘡囉?
其實點為之血便?
[img=500,400][/img]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我上個月去東區做左,飲藥都冇乜野,吾辛苦

原帖由 Crystal03wong 於 15-05-07 發表
我上個月去東區做左,飲藥都冇乜野,吾辛苦。做緊有小小痛(忍到)。做完即刻走去洗牙。反而係最辛苦:toocold ...
你係唔係睇家庭醫生,叫佢寫轉介信上東區,就可以排期照?

子爵府

引用:Quote:原帖由+Crystal03wong+於+15-05-07+

原帖由 conniecheung 於 15-05-08 發表
你係唔係睇家庭醫生,叫佢寫轉介信上東區,就可以排期照?
我2013年頭生完細B一直便血,係東區排期做…

男爵府

引用:我C6聽朝去公立照大腸,而家佢心情唔好,因

原帖由 rebeccayau 於 15-05-07 發表

...
如果做完可否分享下,唔該!

男爵府

直腸鏡同大腸鏡係咪唔同?
我去街症轉介去東華只係比幾粒藥我塞,仲係即日走。
我未照,有無人去過東華日間手術中心?而家都驚驚地

伯爵府

照過一次,全身麻醉,吾會痛

禁止訪問

大宅

引用:Quote:chulolo430+發表於+15-5-7+19:34+我

原帖由 miu~miu 於 15-05-08 發表
其實點為之血 ...
我未有過庤倉 所以唔知係點樣

血便就係痾d便便有血
如果你担心自己 去看醫生最清楚

大宅

引用:Quote:chulolo430+發表於+15-5-7+19:34+我

原帖由 miu~miu 於 15-05-08 發表
其實點為之血 ...
我check完係克隆氏腸炎

男爵府

陪阿爸係qe做過。有打鎮靜劑的。做完睡一陣走得。最大分別係瀉藥,私家果隻飲一杯仔就瀉哂。
朋友話將軍澳果間好煩,黎到先同佢講一定要有家人陪同唔係唔做你,打鎮定劑咋wor. 洗唔洗呀?聽到直頭暈底咁滯疴到死死下先叫人唔做得,個個要返工,唯有臨急臨忙call70歲阿媽飞的嚟。入到去又鬧佢做咩搽腳甲油,要用酒精抺甩哂先開始做。點知做完好精神仲同阿媽飲茶行街。

首頁

尾頁

跳至