家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有無家庭屋企有2部車,1個外籍工人,1個細路讀國際學校?

該用戶已被刪除

Re: 有無家庭屋企有2部車,1個外籍工人,1個細路讀國際學校?

禁止訪問

Re: 有無家庭屋企有2部車,1個外籍工人,1個細路讀國際學校?

大宅

你計少了... 國際學校的雜費, 課外活動費, 你預$6000一個月啦. 另外, 你計個間係咩國際學校黎架? $6000一個月學費好難喎, 英基都好似7xxx啦...耀中一定過萬.

津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

我諗讀國際學校起碼預10000蚊一個月,有d學校仲要你買debenture!就算一個月搵50k,我諗都唔會afford到呢種生活,因為唔知將來仲有無能力搵錢,緊係要儲多d錢旁身啦!如果要afford呢隻生活,我諗最少每個月搵八至十萬先好諗!

大宅

sara:
yes, i think you are right, because i think even have 80000-100000 salary ,also very tight law, so i think $50000 is impossible

男爵府

My family:
2 Cars = about $25000 /m
Maid = about $4000/m
1 daughter in internaitonal kindergarten about $7500/m
Total = $50000
Housing = $30000
Total per month = $80000
School Debenture= about $12000
做人至緊要開開心心 :-D

大宅

high income family..........la

首頁

尾頁

跳至