1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽既bb 有斜頸症要做手術?我個女而家14個月,由出世19日,每日做物理治療到而家條頸都係側同粗,好擔心要做手術
請問有冇媽咪有經驗?求指點

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你試下搵多d相關既資料喇,我覺得最好都係問清楚醫生

子爵府

回覆:stephanielau818 的帖子

可以要求check下眼仔,我仔仔又係斜頸,做左好耐物理治療都未能完全好就去左check眼,最後發現係其中一隻眼有d問題

複式洋房

回覆:ivy0508 的帖子

係咪要去眼科check?初生時佢有啲鬥雞,但2個月大時已冇鬥雞了,
咁你仔仔點先醫好?可否分享下,謝謝

公爵府

引用:有冇媽媽既bb 有斜頸症要做手術?我個女而

原帖由 stephanielau818 於 15-05-07 發表
有冇媽媽既bb 有斜頸症要做手術?我個女而家14個月,由出世19日,每日做物理治療到而家條頸都係側同粗,好 ...
啊…咁有冇睇醫生每日同佢做康復訓練啊?一啶要定期睇醫生!

翡翠宮

未試過咼,你不如上網揾下相關質料,再同醫生溝通一下

大宅

回覆:斜頸症手術

我都係19日大發現,每星期做3至5次物理,9個月帶已經完全康復了,唔好只睇政府,要睇埋私家。過左黃金治療期就麻煩少少。。。你都要加油

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

第一次聽

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好同醫生溝通下,呢D手術早D做,應該恢復得快。祝福你BB.

大宅

畀面勳章

回覆 stephanielau818 的帖子

好奇一問, 這個症在照結構時已知道嗎?

上次我去廣華照結構, 當時我瞓係度照緊肚, 有個姑娘衝入房問醫生, 話有個BB出世有斜頸症問醫生點做, 醫生叫姑娘叫媽媽出去找醫生睇...

子爵府

你可以問下物理治療個度幫你轉介去眼科檢查,或自己去私家的眼科診所檢查,醫生會幫BB放大曈孔check.
我仔仔隻眼仔係結構問題,而家只有定期check住唔好惡化.

公爵府

冇聽過,如果咁,自己多d睇資料,同埋咨詢

別墅

小朋友我就唔知,但我係12歲時就做過斜頸手術,依家完全無問題,只係多左兩條(拉)。到我小朋友都有呢個問題,但做左半年物理治療後無事

複式洋房

回覆:esther04hk 的帖子

我睇過幾個私家,佢地一聽到有喺政府做物理治療,就話等政府跟進

複式洋房

回覆:whywhymama 的帖子

我照結構時醫生話bb 一切正常
有啲醫生話胎位不正先會咁
有啲就話生開刀時拉傷條頸,引致出血,導致纖維化
我都唔知點解咁耐都未好,我每日都有同個女按頸

大宅

畀面勳章

回覆 stephanielau818 的帖子

我每日返工都見到有個女人(over 30 歲)條項頸側埋一邊, 塊臉都係大細邊, 所以你都係訪尋名醫快D搞掂佢...

政府兒科有冇跟進?

複式洋房

回覆:whywhymama 的帖子

政府兒科骨科都有跟進,但我唔知有咩醫生可以醫斜頸症,請問大家有冇私家醫生可以介紹

首頁

尾頁

跳至