自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+sinyeechu+於+15-05-07+發表

原帖由 咖央 於 15-05-07 發表
我99就係咁嘅人。自己個女係寶貝,要返工大晒。我?喺佢眼中係白痴
係啊係啊, 自己個女係寶, 人地個女垃圾都不如

子爵府

引用:做雙職,+係辛苦,+但最少人地都理解,+做FTM,

原帖由 shareholder 於 15-05-07 發表
做雙職, 係辛苦, 但最少人地都理解, 做FTM, D人就當你少奶奶好嘆
雙職冇工人最辛苦, 放工就做第二份工。如小朋友上左小學全日後,FTM幾多時間可以自由分配,有工人之😳FTM更令人羨慕呢

Sweetheartb

公爵府

回覆:跟本就係辛苦過返工

24/7 oncall, 冇sick leave, 發高燒腸胃炎都要同小朋友沖涼煮飯陪玩

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:+

原帖由 sinyeechu 於 15-05-07 發表
訓6個鐘仲未計卑小朋友一晚吵醒幾次

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 shareholder 於 15-05-07 發

原帖由 sweetheartb 於 15-05-07 發表
雙職冇工人最辛苦, 放工就做第二份工。如小朋友上左小學全日後,FTM幾多時間可以自由分配,有工人之&#12856 ...
係啦!真係想問係咪返工嘅父母係唔會幫小朋友半夜蓋被?返工嘅父母放工係唔使煮飯/洗衫/拖地/教功課? 我返工同樣會每日6:00煮lunch比小朋友帶返學, 我無本事一兩點瞓,因為倦到啊仔瞓我就一齊不醒人事,但半夜feel到啊仔踢被一樣要起身蓋被; 星期六日一樣送仔去不同課外活動。

分別嘅係。。。我好享受揍仔呢個階段,我比我c6 幸運嘅係我必定唔OT, 晚上必定會返陪仔,早上必定送啊仔返學, 我覺得我好幸福

珍珠宮

引用:24/7 oncall, 冇sick leave, 發高燒腸胃炎

原帖由 S_family 於 15-05-07 發表
24/7 oncall, 冇sick leave, 發高燒腸胃炎都要同小朋友沖涼煮飯陪玩
我仲要喺99面前扮無病。因為我一咳佢就會做出彈開嘅動作,又話唔好傳染畀人。一點關心都無

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sinyeechu 於 15-05-07 發表

原帖由 KAMIKASHUN 於 15-05-07 發表
訓6個鐘仲未計卑小朋友一晚吵醒幾次
我瞓覺就好啲,12點瞓到6點。

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sweetheartb 於 15-05-07 發

原帖由 薯圈 於 15-05-07 發表
係啦!真係想問係咪返工嘅父母係唔會幫小朋友半夜蓋被?返工嘅父母放工係唔使煮飯/洗衫/拖地/教功課? 我返 ...
我都認同無工人既雙識媽最辛苦,除左ftm要做既野外仲要返工真是返2份工咁

男爵府

我係ftm,雖然我5算好夜訓,但朝朝最早起身係我,我成日都好忙,要處理吓日常家務外,又要間中幫C6處理吓些少事,又要交吓乜費乜費,去吓銀行咁,仲有買吓餸其他濕濕碎碎嘢⋯⋯總之就係好忙,但問我忙乜又嗡5出,個仔放學後仲忙,趕揍仔,食茶點、教做功課、沖涼、煮飯、食飯、洗碗、有時切生果⋯⋯自己同個仔洗面擦牙上床、氹訓覺。

完全冇時間睇電視,我有時好想睇吓電視或係床做妲己⋯⋯,C6返屋企就會睇電視做妲己⋯⋯佢覺得做嘢辛苦返屋企就要嘆,可憐我日日復日日都係咁既生活。

工作和家庭煮婦選其一,一定係工作,但真係揍開5捨得,請工人又5放心⋯⋯

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+KAMIKASHUN+於+15-05-07+發表

原帖由 咖央 於 15-05-07 發表
我瞓覺就好啲,12點瞓到6點。
我好少會一教訓天光 有時一晚幾次早上起身真係頭赤到爆

男爵府

虎到金來勳章

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

如果有得比我簡嘅話,我情願返工,起碼唔使24小時對住小朋友,唔使咁勞氣!

心情勁好!

水晶宮

好媽媽勳章

時間分配問題.
好多父母都將仔女大小事都攬晒上身做,就緊係辛苦啦.

我1個湊4個, 自己2個11,8, 幫人湊3,2

煮飯洗衫,家居清潔,返學放學都要做, 但我仲有時間打機,上BK,追劇, 有時仲可以整下蛋糕
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

我覺得ftm湊兩個以上冇工人就開始算辛苦,
湊一個其實可以好爽爆,尤其小朋友上咗小學

珍珠宮

引用:我係ftm,雖然我5算好夜訓,但朝朝最早起身

原帖由 CACAO123 於 15-05-07 發表
我係ftm,雖然我5算好夜訓,但朝朝最早起身係我,我成日都好忙,要處理吓日常家務外,又要間中幫C6處理吓些 ...
都唔係嘅,我小朋友瞓咗我就走上自己床做妲己。晚上除咗洗碗用晾衫,其他嘢唔做,電視都唔睇,燈開少啲,慳電嘛 啲嘢留返日頭做

珍珠宮

引用:我覺得ftm湊兩個以上冇工人就開始算辛苦,

原帖由 MrsSingSing 於 15-05-07 發表
我覺得ftm湊兩個以上冇工人就開始算辛苦,
湊一個其實可以好爽爆,尤其小朋友上咗小學
拖1個出街都輕鬆過拖兩個。

珍珠宮

BK Milk勳章

各有各辛苦,FTM是完全無假期

珍珠宮

我自己湊兩個小孩子,平均半夜2-3am 我睡覺,早上8點一定要起床因為送大女上學。

之後就正式開始一日,包括買餸、煲粥、換片、餵bb、開機洗衫、晾衫、摺衫、收拾玩具、準備dinner。4:30pm 接女放學,更加忙碌了,要教功課、沖涼。

基本上無停過手。老公放假,我終於可以去大量掃奶粉、尿片。

唉!幾時可以捱大D子女?

男爵府

好媽媽勳章

做左家庭主婦後真係辛苦過做女時,又冇左自己份人工,到老年真係唔知使唔使執纸皮

水晶宮

我係ftm...返工係屋企返。好多人以為好正呀,又可以返下pt之餘又可以湊女!但我好辛苦又有邊個知。我都唔知點解可以捱到宜家,有時真係好累好累,好想一個人自己去旅行,咩都唔理!不過講完就算,我要為個女加油

you completed my life <3

珍珠宮

引用:做左家庭主婦後真係辛苦過做女時,又冇左自

原帖由 佑仔b 於 15-05-07 發表
做左家庭主婦後真係辛苦過做女時,又冇左自己份人工,到老年真係唔知使唔使執纸皮 ...
又唔駛嘅,上網賣吓嘢,都未駛去到執紙皮

首頁
12345...14

尾頁

跳至