親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

暑假會同2個小朋友共3人,自由行去法國,好多朋友知道後,就話好多小偷,好危險,叫我取消行程,想問咁多位Jm,係咪真係咁危險?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我又唔覺得太危險...不過真係要好小心財物...因為身邊朋友都聽過唔少..我未試過同小朋友去, 你一個人帶住兩個小朋友更易分心, 財物一定要小心擺放

上次去touchwood無事發生, 但遇到D騎呢野..話說我同C6在地鐵車廂, 周圍得我地亞洲人, 仲有兩個黑人, 突然有個黑人女人突然响我面前暈低左, 另外個黑人男人就好緊張問佢有無事....我都嚇左一嚇...但最奇係, 成架車的白人, 無一個人幫佢, 個個扮見唔到...C6即係叫我扮無野, 唔好理/望佢地, 睇住自己個袋...到站即劇"標"落"車...

總之遇到咩事, 唔關係事的, 千祈唔好理, 顧住自己D小朋友

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

BTW, 我覺得如果帶小朋友, 我會揀英國, 英國的種族無咁複雜, 安全好多

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 mmmyyy 的帖子

如果巴黎,搭地鐵真係好驚,又黑又多彎,多人係地鐵俾人偷銀包,証件。但係其實城市會係咁雜。我去近德國果邊,Strasbourg,人純d. 有小朋友就不如去,德國,英國。好d.

子爵府

引用:暑假會同2個小朋友共3人,自由行去法國,好

原帖由 mmmyyy 於 15-05-12 發表
暑假會同2個小朋友共3人,自由行去法國,好多朋友知道後,就話好多小偷,好危險,叫我取消行程,想問咁多位 ...
小朋友幾大?

珍珠宮

mmmyyy 發表於 15-5-12 18:28
暑假會同2個小朋友共3人,自由行去法國,好多朋友知道後,就話好多小偷,好危險,叫我取消行程,想問咁多位 ...
以前去,只係小偷多,但我朋友兩年前一個人去到巴黎,試過地鐵站出黎比人追住搶,仲要唔係一次,係兩次!講緊同一個trip。。。一次係黑鬼,另一次係一家大大細細重點係,佢一路跑,一路叫HELP都完全冇人理佢。你一個人帶兩個小,真係要考慮清楚!匪徒要揾對象落手,都會揾單身的,或者揾婦孺。

別墅

回覆:法國真的很危險嗎?

真係好得人驚!
小朋友10,15

珍珠宮

mmmyyy 發表於 15-5-12 19:48
真係好得人驚!
小朋友10,15

其實會唔會考慮瑞士?我覺得瑞士最安全,德國都ok。。。不過我去歐洲已經係上世紀嘅事,唔知而家仲係唔係?

大宅

回覆:MissMaMa 的帖子

我暑假2公婆帶2個小,3同8歲去,都驚。不過我朋友剛去完佢又話Ok,景點仲多好多軍人。佢仲話飲coffee放iphone6晌枱面都無事。

珍珠宮

帶住一家大細點跑?

伯爵府

我朋友話住酒店,出左去番轉頭,見個職員摷緊佢放床上新買既手袋銀包,因有1x個,幫人買,問佢做乜,佢又答唔出行左出去

伯爵府

引用:Quote:mmmyyy 發表於 15-5-12 18:28 暑假會

原帖由 MissMaMa 於 15-05-12 發表
以前去,只係小偷多,但我朋友兩年前一個人去到巴黎,試過地鐵站出黎比人追住搶,仲要唔係一次,係兩次!講 ...
法國人好冷漠,唔洗指意佢地會幫你!

伯爵府

反而我擔心係恐怖襲擊之類, 多過小偷, 你當好似去左大陸咁小心自己財物就冇事。

別墅

回覆:abinayams 的帖子

咁恐怖

男爵府

已經不敢去特別是Paris, 亞洲人是target, 十年前去地鐵已很危險,有很多少年搶袋,大站更危險。的士不敢坐怕是賊車.

子爵府

引用:真係好得人驚!小朋友10,15

原帖由 mmmyyy 於 15-05-12 發表
真係好得人驚!
小朋友10,15
舊年暑假去,冇帶小朋友,搭地鐵真係幾驚,好多黑人,轉車吾容易!好彩揾到中國人問路,地鐵 staff D 態度好差!

10,15 yrs, 男仔生得高大都 OK GE! 遊客區真係好多警察,但沿途去景点就未必 lor, 最重係要時時提高景覺!

大宅

回覆:mmmyyy 的帖子

舊年兩大一小8歲玩左兩星,平安無事,但搭地鐵真係唔敢鬆懈,月台等車時要貼牆,唔好俾機會人埋你身,地鐵車廂內要保持低調,不要高聲談話,過度興奮,會引起人注意,手機相機收好,唔好隨便影相。雖然要一眼關七步步為營,但法國真係好美,好值得去,尤其兩個小孩已是青少年,唔洗太驚。Strasbourg都好值得去,民風純樸啲,風光如畫,揾間民宿短住兩三日真係幾寫意!

大宅

有小朋友就吾好去法國,又其得你一個大人帶2個細,最容易成為小偷嘅目標!而且萬一係法國有起事上黎,你照顧得邊個?法國人吾係甘熱心幫助旅客㗎,仲吾好期望警察會有好好嘅工作態度。溫馨忠告,放棄法國,去英國或者德國絕對好D

珍珠宮

我覺得d人比較古惑,其實落subway都周身唔自在架喇,自己小心保管好私人物品,財不可露眼,小心d就ok

我覺得意大利比法國恐怖,可能因為我係喺意大利出事

子爵府

引用:回覆+mmmyyy+的帖子如果巴黎,搭地鐵真係好

原帖由 Tabo63 於 15-05-12 發表
回覆 mmmyyy 的帖子

如果巴黎,搭地鐵真係好驚,又黑又多彎,多人係地鐵俾人偷銀包,証件。但係其實城市會 ...
前年在巴黎地鐵車箱內睇住個黑人搶個女人手袋,係拉扯左兩下,最後成功搶到,個女人追左出去,全程無人出聲,當然包括我們一家,我們立即緊緊攬住自己財物。
巴黎地鐵站好殘舊,又多轉角位,要一眼關七。

首頁

尾頁

跳至