懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來諗住太太坐完月後返工, BB(約2個月大)便星期一至五放在外母家, 周六/日才帶回家, 但有朋友話個B太細, 條頸都未生穩, 唔好成日咁走來走去, 尤其搭巴士時要小心chok親, 建議起碼6個月才咁做, 唔知各位媽媽們有乜意見? 謝謝!

複式洋房

BowieShyam 發表於 15-5-21 16:23
本來諗住太太坐完月後返工, BB(約2個月大)便星期一至五放在外母家, 周六/日才帶回家, 但有朋友話個B太細, ...
補充: 慢慢行去巴士站都要15分鐘, 巴士車程約45分鐘

男爵府

引用:本來諗住太太坐完月後返工,+BB(約2個月大)

原帖由 BowieShyam 於 15-05-21 發表
本來諗住太太坐完月後返工, BB(約2個月大)便星期一至五放在外母家, 周六/日才帶回家, 但有朋友話個B太細, ...
咁即係應該頭六個月都寄養外母家?打死我都唔制。。😭

複式洋房

Emanuelb 發表於 15-5-21 16:34
咁即係應該頭六個月都寄養外母家?打死我都唔制。。😭

我都唔想, 若要係咁, 睇怕我太太要返外家住住先

伯爵府

回覆:2個月大的照顅問題

關咩野事。即係話唔出得街?咁你外母出街買送都要帶b啦。驚細,用b車。小心d可以。不過一個星期返2日屋企,驚bb唔慣,你們個2日會無覺好訓姐。大家到時試下大家習慣下先。

男爵府

引用:Quote:Emanuelb+發表於+15-5-21+16:34+咁即

原帖由 BowieShyam 於 15-05-21 發表
我都唔想, 若要係咁, 睇怕我太太要返外家住住先
其實可以唸下每日放工湊bb 番屋企嗎?我細個都係咁俾父母係mtr 交收😂 不過真係唔怕,我都係緊張媽媽,初生係林d, 不過絕唔係好似豆腐咁。以後關於育兒問題,可以唔使問你個位朋友

水晶宮

BowieShyam 發表於 15-5-21 16:23
兩個月b出街搭車冇問題喎,況且你一個星期先來回一次。我b滿月我已帶佢坐車去遠程啲嘅地方(有帶bb車)。你就算謹慎啲都一定唔駛等到六個月咁誇張囉。

侯爵府

BB三個月大一般都已經頸仔有力,tummy down時可以抬頭hold 住好一會,甚至自己反到身,已代表頸至背骨變得硬淨,一般的路程,你都可以放心

複式洋房

回覆:Emanuelb 的帖子

多謝樓上媽媽們的意見,咁就放心啦

都有考慮過BB在唔同地方瞓會唔慣,但都見車程也很耐,仲未計公司去外母家果段,每日來回即車程又一個double,每睌又要同BB博鬥,好難咁長期作戰

首頁

尾頁

跳至