時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:個校長話佢證件ok至收佢,而家證件未整到,

原帖由 see_c213 於 15-05-23 發表
個校長話佢證件ok至收佢,而家證件未整到,大家咁話間學校/校長好似過火左…應該集中睇入境處點處理先啱啲 ...
大陸咁大個國家應該會有福利部門或機構處理,又點會自生自滅呢?而且d記者都會跟進⋯

行街紙到期可以續,仲俾埋佢讀書,即唔使走?只擔心其他人有樣學樣!!

而且個肥仔被人拍咗片平時蝦蝦霸霸,當街推d細路。仲有人响FB話見過佢响深圳賣假水。呢d咁嘅人更加唔可以留响香港,只會危害其他香港人!!

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:我交稅點解俾非本港小童讀書!

香港土生土長既小朋友,想揾間好d, 方便d既小學都要同d跨境/單雙非細路爭小學咪仲慘,先例一出,真唔敢想像

侯爵府

2018復活節勳章

呢間學校本來要殺校,之後來轉型,收好多雙非,先有得做。
而家收三非,多D嚟,密D手。
長做長有。
有教無類?算把啦。

禁止訪問

引用:有學校願意俾逾期居留童入學。http://cable

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 SoNyPig 於 15-05-21 發表有

原帖由 baba987 於 15-05-23 發表
唔好成日講什麼交稅之類,大部份人都係架啦,香港一日養大把有需要及無需要的綜援人,呢個肥仔咁多年無讀過 ...
難聽d講,雙非單非乜乜都好,講真要交稅養呢班人大家都唔憤氣,但說到底又吹佢唔脹佢地都叫做香港人。而家呢個小朋友係3非情況下,教育資源已緊拙,仲要幫一班3非人?真說不過。

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

2018復活節勳章

子爵府

引用:Quote:原帖由 see_c213 於 15-05-23 發表個

原帖由 pc2012 於 15-05-23 發表
大陸咁大個國家應該會有福利部門或機構處理,又點會自生自滅呢?而且d記者都會跟進⋯

行街紙到期可以續, ...
冇錯! 成單騙案咁! 我地就係苦主, 剩係幫哂的b6, 我地打份工又交税貼錢俾佢地!

珊瑚宮

男爵府

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

佢地班死big 6, 落嚟香港乜都同我地爭

公爵府

szeszes 發表於 15-5-21 23:37
一開先例,就會有好多呢d黑市人現身,唉!

係d大陸人立即偷渡來港, 話佢匿埋咗十年八年都得啦, 咁個個都可以有居留權, 又可以攞綜援, 全部可以上樓, 全家都由香港人養, 仲唔走晒來咩!

超級版主

超級版主

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

大宅

男爵府

個個都話自己交稅乜乜乜,其實交左幾多稅?夠俾啲咩錢?

民房

其實香港好多人都交緊幾十萬既稅~

水晶宮

遲啲養埋全世界.臨老過唔到世

水晶宮

回覆 gwash 的帖子

我唔可憐成個惡霸咁

大宅

晴朗家家 發表於 15-5-23 15:15
個個都話自己交稅乜乜乜,其實交左幾多稅?夠俾啲咩錢?
交幾多都系交稅,唔夠比啲乜我系咪可以唔交?重點系佢唔系永久居民,比佢暫留hk等而佢想返學咁系應該人道啲,咁較合法嘅做法應該去讀私校,自己交學費,咁咪無咁多人嘈囉!
政府官員應該做啲合理嘅野架嘛,咁我偷渡去美國佢可唔可以幫我爭取系美國讀住免費書先,再等遣返?

首頁

尾頁

跳至