樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

xxx

大宅

畀面勳章

回覆:非首次置業,按揭最多做到幾成?

留毛

複式洋房

留毛

侯爵府

如您名下冇物業或冇物業貸款中,就係首置。可按幾多都係問銀行update d!睇呢度jm分享,好似出招後啲offer又有啲唔同左

愛是恆久忍耐......

珍珠宮

9成按要首置+樓估價 你過完冷河未?

子爵府

引用:本人曾經買過樓,但已賣,現在沒有物業,如

原帖由 karachow 於 15-05-26 發表
本人曾經買過樓,但已賣,現在沒有物業,如果現在想買$500萬左右的樓,可以做9成按揭嗎?本人係政府工作, ...
500萬樓無九成,是否首置都無,最多八成。

子爵府

好媽媽勳章

借樓主post一問,如果四年前已賣樓,直到現在冇樓在手,四佰萬樓下可以做到八成嗎?萬分感激

男爵府

引用:借樓主post一問,如果四年前已賣樓,直到現

原帖由 chole_bb 於 15-06-27 發表
借樓主post一問,如果四年前已賣樓,直到現在冇樓在手,四佰萬樓下可以做到八成嗎?萬分感激

...
http://www.hkmc.com.hk/chi/pcrm/toolbox/mip-disc/mip-disc-body.html

按揭人於簽署臨時買賣協議前過去五年內在香港未曾持有或聯名持有任何住宅物業。

大宅

其實依家最好係計你地個壓力測試後可以借到幾多,因為過唔到壓力測試好似未必借到架~ 同埋你按多過六成銀行要再比hkmc 批按揭,而hkmc 會以幾個銀行估價層樓既價值再以最平個估價作準架~
有人試過經hkmc 估唔到價要比多啲首期架。Details 既可以直接問銀行~

子爵府

另外,亦睇層樓的樓齡,新樓可借足9成,多過20年樓,難d

男爵府

引用:本人曾經買過樓,但已賣,現在沒有物業,如

原帖由 karachow 於 15-05-26 發表
本人曾經買過樓,但已賣,現在沒有物業,如果現在想買$500萬左右的樓,可以做9成按揭嗎?本人係政府工作, ...
你收入唔夠
就算備400 9成都要over 35k先過到壓測
500無 9到借
得8成
連其他稅什費按保佣金要140萬先得
稅都10幾按保又10幾
佣金又幾萬
一定要計好先行動

男爵府

引用:另外,亦睇層樓的樓齡,新樓可借足9成,多

原帖由 Toffeegirl 於 15-06-27 發表
另外,亦睇層樓的樓齡,新樓可借足9成,多過20年樓,難d