自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

orangesasa 發表於 15-5-31 23:22
甘我想問下, 如check到呢個病但又生BB出黎, 媽媽係愛佢定唔愛佢?

係唔係自私? ...
唔可以話自私, 只係愛依字被誤用了, 可能個父母決定要佢果下, 係因為愛佢,

但日子還長呢, 照顧唐氏BB才是大問題, 佢地可能高估左自己, 到自己真係頂唔順時,

就不再愛佢, 或者掉去庇護中心等人理, 所以我覺得, 愛足個BB一世先可以叫做愛囉,

決定要佢果下只是開始, 其後才是見真章

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

回覆:唐氏綜合症BB

唔會生,我覺得自己能力唔會做得到最好

水晶宮

唔會,生出嚟真係要照顧佢一世,但只怕我唔夠佢長命,他日我唔喺到,佢會好可憐

男爵府

引用:純討論~而家未生已check到有呢個病, 如果係

原帖由 orangesasa 於 15-05-31 發表
純討論~
正常的也覺她們辛苦,何況智力有問題?我覺得係負累。

別墅

回覆:orangesasa 的帖子

不會了

大宅

引用:唔會但我自己本身有個8歲唐氏囡囡,係出世

原帖由 Haemon 於 15-05-31 發表
唔會
但我自己本身有個8歲唐氏囡囡,係出世先知,oscar、2D、4D都照唔到
加油同我個朋友嘅case一樣!
小朋友無論是否唐氏,佢都一樣會以純潔嘅心帶俾每個人歡樂

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

No

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

No la

唔想佢出世之後每日嘅願望係佢早死過我,因為我行先就冇人照顧佢

子爵府

引用:唔會,測到時其實可能未夠3個月,個bb同母

原帖由 ash_yehyeh 於 15-05-31 發表
唔會,測到時其實可能未夠3個月,個bb同母親亦未必有感應。

我估我唔會要,因為個b以後條路會好難行 ...
其實有架. 我陀大女時第一次抽血話有風險, 問我會唔會諗抽羊水. 我當下心裏諗我咩都唔check了, 呢個係我bb , 唔理佢咩事都好,我一定要生佢落來. 當然呢個係當時主觀感覺, 真係大吉利事我同老公都會決定唔要既. 但作為媽咪, 如果bb 有事, 生同唔生都難, 生唔生都係出於愛.

大宅

畀面勳章

唔會生,
我個時有囡囡個陣,可能因為我吸收營養唔夠,囡囡緊結構的時間生長慢了兩星期,所以照結構時醫生講鼻骨好弱,有機會係唐B.

我即刻抽血CHECK NIFTY,同C6 CHECK好多唐B的生長好多都有并發症.

我同C6一想到辛苦的係唐B本身多於照顧佢的人,我們都下了決定,只要CHECK都係唐B,一定唔生,不想在可控制的情況製做悲劇.最多佢下次再投個一次好胎.

最後CHECK到無唐DNA,BB只係因我無胃口食少左野,BB生長慢左,之後我勁食多D野,阿囡又追番哂生長,出世到而家,Touchwood,囡囡[2.5yr]健康伶俐.感恩~!

大宅

唔會,我之前有事入左院,隔離床黎左個唐氏女人,有50歲左右..應該係嚴重個隻。連食飯都要姑娘喂。佢唔識講話。我就聽到佢成日叫媽媽。入左黎2 3日。無人黎探過佢。佢係由宿舍d姑娘帶入院。醫院d姑娘話可能佢媽媽太老照顧唔到佢或者已經唔係度。佢睇見好心酸。佢好似好驚咁。如果生唐氏b出黎,有一日父母老左照顧唔到佢,佢真係好慘。唔係話有生存權利問題。我諗做過父母都好錫自己小朋友。望住佢地成長,識照顧自己..

洋房

我都唔會

伯爵府

引用:唔會生,我個時有囡囡個陣,可能因為我吸收營

原帖由 arkilok 於 15-06-01 發表

唔會生,
我大肚時又係結構照唔到鼻骨
仲要係向好出名有經驗嘅劉子建醫生到照(本身11w已pass nifty)
劉醫生話唔排除我中左果1%(nifty 99%準)
嚇到我鼻哥窿都無肉
當時上網search的確有部份亞洲人bb未有鼻骨
亦search到啲外國網
好多外國人因宗教信仰
就算照到係唐氏bb都要生
好彩我bb健康出世

arkilok    發表於 15-6-1 03:28

珍珠宮

絕對不會

子爵府

畀面勳章

唔會!

大宅

引用:Quote:原帖由 orangesasa 於 15-05-31 發表

原帖由 apple_love 於 15-06-01 發表
唔會,我小朋友面仔天生有頗大胎印係面,初初出街受過唔少人,識的/唔識的奇怪同好奇的目光,已經令我十分 ...
其實有時我見到面上有比較明顯的胎記的人時,望左一眼就唔會望,我同該人又有眼神接觸,我故意唔望其實會唔會都帶比人一種唔舒服的感覺?其實好多人都會理解面上有胎記,小朋友同媽咪係唔想,有好多唔好的衰人,亦有好多係明白事理的人,希望你唔好再唔開心

侯爵府

引用:甘我想問下, 如check到呢個病但又生BB出黎,

原帖由 orangesasa 於 15-05-31 發表
甘我想問下, 如check到呢個病但又生BB出黎, 媽媽係愛佢定唔愛佢?

係唔係自私? ...
每個父母對呢種價值觀都唔同,相信父母會鄬自己既小朋友選擇最好,我會尊重佢地既決定,如果陀住時已知係有嚴重既病,我會選擇唔要

我自己曾經有個女,出世就有罕見病,完全靠呼吸機維生,一直住院至17個月大才離世,都係離世後我先可以真真正正抱下佢,呢段其間雙方都係活在痛苦中;如果陀住時已知有問題,我一定選擇唔要

別墅

唔會,唔想害了小朋友一生。 老左佢地點算??

伯爵府

elong 發表於 15-6-1 05:17
我大肚時又係結構照唔到鼻骨
仲要係向好出名有經驗嘅劉子建醫生到照(本身11w已pass nifty)
劉醫生話唔排除 ...
好奇想問你 b 而家有無鼻樑,眉同眼睛之間有無明顯突起?
優悠在澳洲

伯爵府

虎到金來勳章

唔會

首頁
45678...14

尾頁

跳至