樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

........

水晶宮

咁你不如買新樓啦, 新樓有得回, 但二手未必, 因為太少盤了, 想叫佢地俾多幾間睇同幫手傾都難, 何況叫人減人工...。

大宅

回覆:bobo05 的帖子

5折開始講起,真心覚佣金太貴,仲貴過律師費

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

大宅

引用:5折開始講起,真心覚佣金太貴,仲貴過律師

原帖由 kikibabyboy 於 15-06-02 發表
我都覺得貴,但都要比,人地唔減唔通唔買樓咩…

男爵府

引用:5折開始講起,真心覚佣金太貴,仲貴過律師

中原美聯個D都可以5折?

男爵府

引用:Quote:原帖由 kikibabyboy 於 15-06-02 發

原帖由 Gachu525 於 15-06-02 發表
我都覺得貴,但都要比,人地唔減唔通唔買樓咩…
專業的律師做契查閱文件都係收幾千
佣金隨時十倍計

別墅

回覆:減佣金

做地產都幾好搵,難怪地產舖開到成行成市

大宅

唔試就無,睇下佢愁唔愁賣lo! 又睇你係米唔買唔得,但真覚得佣金最盡只值0.5%

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

男爵府

引用:唔試就無,睇下佢愁唔愁賣lo! 又睇你係米唔

唔試就無,睇下佢愁唔愁賣lo! 又睇你係米唔買唔得,但真覚得佣金最盡只值0.5%

...
辛苦錢尼架

大宅

引用:唔試就無,睇下佢愁唔愁賣lo! 又睇你係米唔

...
其實都睇下個agent 幫唔幫得手la, 如果你既要求都幫你bargain到,又邊好意思仲叫人減佣呢…

大宅

我個agent 有減一半佣,佢知我唔同區有唔同agent跟,所以我睇中某盤但價錢爭d, 佢就即減佣,最後做成單生意。

利申: 我唔係抄家,買既單位係自住。

大宅

回覆:kikibabyboy 的帖子

難道買樓人d$不是辛苦$?

大宅

咁想慳佣有本事咪自己搵盤自己傾,

又要拜託人地幫忙,然後又話人地唔值,

又要馬兒好,又要馬兒不吃草。

男爵府

引用:我個agent 有減一半佣,佢知我唔同區有唔同

原帖由 yinbb 於 15-06-02 發表
我個agent 有減一半佣,佢知我唔同區有唔同agent跟,所以我睇中某盤但價錢爭d, 佢就即減佣,最後做成單生意 ...
Good!
是否大行?

大宅

有d agent 剩係識叫買家俾多少少﹐呢d我即轉﹐唔想做破頂買家

大宅

係呀~有數目字個間。其實另一間大行都有講收少d佣,可能見我係實客所以爭住減佣。

大宅

引用:咁想慳佣有本事咪自己搵盤自己傾,又要拜託

原帖由 toyamis 於 15-06-03 發表

agree, 今時今日,好多人係又要馬兒好,仲要馬兒識種草

利申:我唔係agent, 我亦無開口減過d agent 佣既買家

大宅

回覆 jjjbaba 的帖子

查契做文件果個係師爺(文員)
.
.
.
.
......你下次打去律師樓話指明全程要正牌律師做,睇下佢報幾錢律師費比你

男爵府

引用:回覆 jjjbaba 的帖子查契做文件果個係師爺(

原帖由 an1839 於 15-06-03 發表
回覆 jjjbaba 的帖子

查契做文件果個係師爺(文員)
邊個做契都無問題
只要係專業的律師簽名確認就行了
簽名要負責是常識吧!

律師行租金絶不便宜
多數在金鐘中環
租金不比地産舖少
Legal executive 人工都唔輕
仲有文員,送文件
工序洗費都唔少

但一般地代學歷有幾高
大家心中有數
做下land search,鋤價。。。
賣買物業動輒10萬8萬佣金
真係值得?!

大宅

引用:咁想慳佣有本事咪自己搵盤自己傾,又要拜託

原帖由 toyamis 於 15-06-03 發表

Agree! !

首頁

尾頁

跳至