論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家印姐姐來左差唔多2星期,

先講下佢背景:
21歲女, 第1次出國做野. 話有4個細佬妹要照顧感覺好似有負擔
佢來左我屋企2星期, 廣東話唔得, 英文唔得, 溝通唔到, 我地只可靠GOOGLE TRANSLATE同埋身體語言手指指俾指示。 雖然來左我屋企後俾左D HOUSE RULES佢睇, 但講真邊有心機睇呀.

佢要1湊2.. 大的2歲半細的1歲
唔明點解大細仔都唔鐘意呢個姐姐. 大仔會蝦姐姐打姐姐. 細仔過手俾姐姐抱即喊. (呢件事令我最苦惱) 其實我亦都教過罰過大仔唔可以蝦姐姐咖啦. 但細仔真係無計, 亦都唔明白點解唔鐘意佢。 好彩暫時2老仲可以邦手睇住D細路, 姐姐只係負責家務.

仲有佢唔識煮野食, 每餐都食好少野. 開頭幾日我地都夾開1碟俾佢食, 但佢次次都食唔晒同埋將食剩果D倒掉, 後來覺得太浪費就叫佢自己夾但都係食得好少。 問佢係咪唔岩口味佢話少少啦. 都唔知點算. 我覺得佢有好多野都唔食, 比起我家的小朋友更難服待。

佢岩岩來果幾日連野都唔識煮, 刀又唔識用.... 不過好彩TRAIN左幾日都開始邦手準備煮飯的材料, 我或我媽煮飯佢都有入來睇, 學下咁。

暫時唔覺有黑面的情況都算有禮貌, 其實我地都對佢有禮貌。

以上呢D情況同朋友呻完後, 佢咁岩有個菲姐姐可介紹俾我. 但佢9月先完約..

個菲姐姐係香港做左10年, 聽講佢對於自己湊仔同做家務都有自己一套(我估係比較有性格有主見, 可能唔太聽指示)。

聽講現任雇主的2個小朋友都好鐘意呢個姐姐, 可能因為同房訓感情比較好, 而且佢會教小朋友要有禮貌同邦手做家務, 因為對得多小朋友的英文很好。

我朋友形容呢個菲姐姐似個管家, 屋企的事佢有想法有主見, 如果太太罵佢, 係會黑面的.

我係咁易經朋友問個工人有冇興趣轉過來, 佢就話湊2個未番學的小朋友會好辛苦, 但佢覺得自己有能力HANDLE到, 所以佢要求加多D人工先肯做. 佢覺得自己有BARGIN POWER. 先會提出呢個要求.

其實從以上對話都感覺到佢的強勢

咁我到底轉唔轉好呢?

請各位俾小小意見.

大宅

回覆:hugo_wong 的帖子

如果你係初次請工人,我覺得你食佢唔住,只比佢牽住走,佢做工人耐過你請工人,而且工都未做就同你講條件,no lar.
至於你而家呢個印實在太細啦,實唔識聽講,相信佢係自己屋企都無煮飯,有排教佢做人,你揀得呢d,唯有當教女咁教啦。

eggcarol    發表於 15-6-4 05:40

禁止訪問

大宅

回覆:現任印姐姐又唔太差 菲姐姐又好似幾好.

我既印姐姐同你個一樣第一次來hk又係中英文全部唔識飯也唔識煮!下個月剛剛來了一年依家完全可以中文溝通識煮5送一湯!4歲仔仔好錫佢又跟佢!我覺得最緊要印姐姐有無心機學!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我印姐都係第一次來香港, 起初乜都唔識, 要教好耐, 現在做左一年半, 基本廣東話已經可以對答, 做野都算自動波, 平時照顧5歲小孩。我今個月將會生細b, 同佢講左要湊兩個, 佢都話可以。希望湊得掂兩個(我是在職媽媽)。
之前用過海外菲, 做左2年完約, 都幾懶下, 樣樣野都求其, 冇乜心機做咁, 係湊細路都有d愛心。可惜頂唔住佢晚晚玩whatsapp玩到咁夜, 叫左佢都冇咩改善, 最後完約都費時續約了。
請工人真係好講運氣, 如果唔係太差, 我寧願佢第一次黎香港跟自己, 最怕老seafood 唔聽你講。

大宅

唔會轉,咁巴閉仲要加人工老屎忽,
慢慢教個印印好過

大宅

引用:如果你係初次請工人,我覺得你食佢唔住,只

原帖由 yan321 於 15-06-03 發表
如果你係初次請工人,我覺得你食佢唔住,只比佢牽住走,佢做工人耐過你請工人,而且工都未做就同你講條件, ...
我係第1次請工人
我個印姐姐都係第1次做

大宅

引用:回覆 hugo_wong 的帖子係香港做咗十年,一

原帖由 cheuk0707 於 15-06-03 發表
回覆 hugo_wong 的帖子

係香港做咗十年,一定好有性格,會有自己嘅一套,所以佢哋亦好識爭取自己利益,比 ...
其實我聽朋友咁講自己都心大心細覺得個菲姐姐好難攪

大宅

引用:我既印姐姐同你個一樣第一次來hk又係中英文

原帖由 Maimaiball 於 15-06-03 發表
我既印姐姐同你個一樣第一次來hk又係中英文全部唔識飯也唔識煮!下個月剛剛來了一年依家完全可以中文溝通識 ...
希望我家印姐姐快啲學識咁就好lu.....

大宅

引用:我既印姐姐同你個一樣第一次來hk又係中英文

原帖由 Maimaiball 於 15-06-03 發表
我既印姐姐同你個一樣第一次來hk又係中英文全部唔識飯也唔識煮!下個月剛剛來了一年依家完全可以中文溝通識 ...
我個印姐姐都有心機學,佢仲會主動行入來跟我煮飯。。其實我都欣賞佢有呢份心
夏天廚房熱laalaa

禁止訪問

大宅

cheuk0707 發表於 15-6-4 09:12
回覆 hugo_wong 的帖子

所以比我唔會考慮
我想問下你會點出糧比D姐姐呀?
佢好似無戶口係香港, 我係咪應該帶佢去銀行申請個呢?
有冇話去邊間好D呀?

子爵府

我以前請過4個海外印都要由一張白紙開始教起,所以完全經曆過你而家嘅境況。你個印而家肯學,有禮貌都算好,都要比個適應期佢,如果佢肯keep住比心機,樓主都應該比多D鼓勵佢,尤其叫佢多聽多講,印印學講廣東話比菲容易,如許可,初期可同印印一齊帶小朋友去公園玩,令佢容易D同小朋友打成一片。如果姐姐乖,又不妨買D印尼小食比佢當獎勵,咁就大家都開心。
至於個菲,算把啦,老seafood你請左會更後悔!

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+Maimaiball+於+15-06-03+發表

原帖由 hugo_wong 於 15-06-04 發表
我個印姐姐都有心機學,佢仲會主動行入來跟我煮飯。。其實我都欣賞佢有呢份心
夏天廚房熱laalaa
咁就好加油

別墅

回覆:hugo_wong 的帖子

你姐姐太細個
咁既年紀未玩夠
我見好多年輕後生未定性 成日出街
我通常請約二十八歲至三十三歲前
要有仔囡家庭負擔

大宅

回覆 ChuChu0808 的帖子

唔該晒你呀.
我會俾D時間同心機去教好個印印. 希望佢都係位好姐姐同小朋友仲有我地夾到.

首頁

尾頁

跳至