跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 busy_mom 的帖子

浪得虛名的國際學校😩

大宅

回覆:藍地宏廣國際幼稚園

一個有紋身的校長,大家可以想像下。。。。真誠的愛心?有好的
教學理念及熱誠?

今年的外藉老師仲個個木口木面笑容欠奉

大宅

畀面勳章

有紋身代表冇愛心,咁碧咸咪唔配做人父親?!
依家21世紀啦,竟然有人啲思想仲停留喺古代度......

大宅

引用:有紋身代表冇愛心,咁碧咸咪唔配做人父親

原帖由 rosepink 於 15-09-25 發表
有紋身代表冇愛心,咁碧咸咪唔配做人父親?!
依家21世紀啦,竟然有人啲思想仲停留喺古代度... ...
無錯,紋身唔係代表無愛心,我絕無對紋身人士有任何歧視, 我尊重每人有不同的喜好打扮。

我只係話作為一個校長,一個教育工作者,為人師表是否恰當呢?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+rosepink+於+15-09-25+發表有

原帖由 ilapplepie 於 15-09-26 發表
無錯,紋身唔係代表無愛心,我絕無對紋身人士有任何歧視, 我尊重每人有不同的喜好打扮。

我只係話作為一個 ...
恰唔恰當我唔知,教育局都未必有指引。
我就咁睇覺得校長、教職員有禮待人,唔會好似某間幼稚園教職員態度囂張

別墅

回覆 rosepink 的帖子

Sxxkids?

大宅

畀面勳章

回覆:Jobrena 的帖子

No, another one.

大宅

其實老師並不是聖人,都應該有自己既生活,只要唔影響別人便可。而且打扮呢樣野,其實真係見人見智,每個人把尺都唔同,好難去度。有人覺得教師在自己的FB上載甜蜜婚照、懷孕相片是不恰當;又有人覺得女性的老師必須穿著裙才合理⋯

我又覺得一個剛懷孕既校長願意在下雨天仍然親自打傘出校外接落校車的學生;願意抱起那些未適應返學而與媽媽角力的N班小朋友(即使校長已即時被校工姨姨及其他老師喝止);願意開一個FB平台被個別「怪獸家長」不斷的查詢與問責(而且會在non-office hours回覆)。願意接受家長意見著手研究解決換鞋問題的解決方法並提出以投票方式以取得幾方面既平衡。

rosepink    發表於 15-9-28 12:17

大宅

忘記了申報利益,無錯,我是用家。我覺得這個校長算稱職。

洋房

如果決定放棄學券,在屯門區選宏廣是幾好的選擇。本人女兒今年已升k1,上年也讀全日,感到老師們的教育熱誠,女兒每天都是開心番學,又學到很多,無論是書本或書本以外。今年學校多請一個副校長,更見學校辦學的決心,希望提升學生英文水準優化課程,真為家長打了強心針

複式洋房

宏廣唔係一間完美嘅學校,但就咁樣講校長及外籍老師就⋯

就我接觸到,校長很有愛心,很主動傾小朋友嘅情況。有一次很遲才發現學校嘅 missed call,然後打返去搵班主任,點知係校長接電話。當時諗住佢都唔知咩事,我諗住收線,怎料校長講到班主任大概因什麼事搵我,只是阿女在校因些事情扭計,並不是有大意外。

婆婆會湊阿女返學,但婆婆話外籍老師對阿女好熱情,也會叫到阿女的名字。

而老師也很細心,定期同家長傾下阿女的情況,並且主動問下有無事情要幫忙。

所以我暫時也很滿意!

大宅

今日去左面試n班,覺得安排好差,但見老師係有愛心

別墅

引用:今日去左面試n班,覺得安排好差,但見老師

原帖由 aaliyah0526 於 15-10-03 發表
今日去左面試n班,覺得安排好差,但見老師係有愛心
妳 in 好早?我見3 號風球所以無去

大宅

回覆:Pinkheart 的帖子

我in 11:25,嗰時已3號風球,我咁啱行過去問幾時再interview,佢就話冇改期,好衰,應該有啲媽媽唔知繼續

別墅

引用:我in+11:25,嗰時已3號風球,我咁啱行過去問

我in 11:25,嗰時已3號風球,我咁啱行過去問幾時再interview,佢就話冇改期,好衰,應該有啲媽媽唔知繼續

...
佢封信寫 3 號 postpone ga wor

大宅

回覆:Pinkheart 的帖子

係呀,但我落去問時,佢話繼續,所以覺得好有問題

別墅

引用:係呀,但我落去問時,佢話繼續,所以覺得好

係呀,但我落去問時,佢話繼續,所以覺得好有問題
Thanks! 咁我下星期一打去問下,隨緣吧

複式洋房

引用:今日去左面試n班,覺得安排好差,但見老師