夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

之前都post過幾次,我老公本心很善良,亦很愛我,對我亦好,平時基本我要咩距都盡量滿足我咁。但係有個很令我不爽的缺點就係喜歡很小事都要忟!

我平時係家務事方面算比較careless的人(由細到大屋企有工人,從來唔使做家務),距一見我煮菜唔記得落片姜都要吵,話我點解唔可以俾d心機云云。又成日話我唔愛整潔、踩到個地板污糟blahblah....其實我覺得除非日日去帓地,否則點會日日都立立令架!我日日fulltime job,放工又要去買餸,返到屋企仲要準備飯餸,食完仲要洗碗,仲要洗衫晾衫,基本上晚晚都做到九點幾先可以坐低。距一食完飯八點就已經坐係sofa度啦!仲要係咁挑刺黎話我!

我尋晚真系好唔開心!

子爵府

回覆:如何和一個喜歡勞氣的老公和睦相處

其實你有無諗
你地會唔會唔適合一齊
愛係一回事
適唔適合又係另一回事
睇你上次個post
我覺得兩人鬧交
走左去係最傷感情
最不能容忍...

未經本人同意,請勿轉載內容!

男爵府

育兒性格勳章

佢咁愛你點解唔幫手做家務?

大宅

引用:其實你有無諗你地會唔會唔適合一齊愛係一回

原帖由 eggpudding 於 15-06-05 發表
其實你有無諗
你地會唔會唔適合一齊
愛係一回事
他走咗去係因為要冷靜 他說他一直在望著我 不會和我走失--這是他說的

大宅

引用:佢咁愛你點解唔幫手做家務?

原帖由 birdisfreedom 於 15-06-05 發表
因為他覺得他自己已經做了其他家務 例如炒菜

大宅

引用:佢咁愛你點解唔幫手做家務?

原帖由 birdisfreedom 於 15-06-05 發表
還有洗塵和帓地

子爵府

其實我唔知你地兩個人點相處
如果你地婚後生活一直磨合唔到
呢個會係一個問題
有野都係三口六面坐埋一齊解決

未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

引用:其實我唔知你地兩個人點相處如果你地婚後生

原帖由 eggpudding 於 15-06-05 發表
其實我唔知你地兩個人點相處
如果你地婚後生活一直磨合唔到
呢個會係一個問題
距每一次嬲完,大概半個鐘,就會走黎kiss下我 tum番我,我想同距傾,距就扮可愛笑騎騎話老婆我知錯了,下次會注意!結果又係有下次

男爵府

育兒性格勳章

咁你咪反轉不停挑剔下佢,等佢知道係咩感覺囉~

瑪瑙宮

一三五您做, 二四六佢做喇, 咁多 gi gut.

一係邊個 gut 邊個做.

一係請工人, 兩個做大爺.

呢 d 大男人, 只係新婚, 您再咁就佢, 第日您就知.

比我, 下次佢話唔落乜唔落七, 我鑊鏟都掉埋落地.

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-6-5 10:50
一三五您做, 二四六佢做喇, 咁多 gi gut.

一係邊個 gut 邊個做.
笑左
我都係咁諗。話我踩污糟地板? 哎吔...哎吔...倒哂啲水落地TIM,對唔住呀老公~

子爵府

畀面勳章

既然感情咁好,可以大家傾下。。
呢個世界冇100%夾嘅伴侶,就下氹下就一世。。
好少事啫。。

瑪瑙宮

話您踩到個地污糟都有 ge, 當您細路. 罷煮喇, 佢問您您做咩唔煮火飯, 您話: 我煮得唔好鴉麻, 我無記性鴉麻.

而家一味係您就佢, 佢唔就您, 佢亦有方法令您軟化就晒佢. 您又要做到家嫂咁 perfect 黎 please 佢, 我諗您要 show 番您有邊 d 地雷佢係唔可以踩 ge .

我唔覺得呢 d 坐底傾有乜效果, 佢只會又有方法令您 follow 佢果套等佢自己舒服晒/安樂晒.

象牙宮

家務該分配. 除非花一筆工人做. 一分糧起碼也要 7K.

他已經做其他家務 例如炒菜 + 還有洗塵和帓地
你做買餸, 準備飯餸,食完仲要洗碗,仲要洗衫晾衫 ?

如果, 你做事有手尾D + 情況會不會好D????
雙方, 多珍惜人家付出. + 將心比心

我日日吸尘, 拖地 + 洗衫晾衫. 整結干掙被人搞成亂七八糟
我也會生氣的.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

其實你係唔想佢小小事都哦你啫,你一係就用心記住佢哦你的嘢下次唔好再犯,一係你爆佢話咁叻你來做囉

大宅

好似有D教人anger control的班,希望能改善。

複式洋房

引用:之前都post過幾次,我老公本心很善良,亦很

原帖由 abigailhk 於 15-06-05 發表
之前都post過幾次,我老公本心很善良,亦很愛我,對我亦好,平時基本我要咩距都盡量滿足我咁。但係有個很令 ...
咁既情況,千萬唔好有小朋友,,因為到時會更差!

別墅

其實兩人相處唔好下下「放大」自己的功勞,而忽視老公的付出,你老公都起碼有有掃地拖地炒菜!
而當你整烏糟左時,佢哦你其實都好正常!將心比己,你努力做完清潔,但轉頭有人整返烏糟,係人都會唔覺得忟!
其實唔好以為呢d係小事,當一件小事都不停重複提點時,聽既覺得煩!講既都唔係特別好受!

試下調整自己心理,唔好再覺得由細都大有工人用就可以唔care 家務!一個屋企無論點都好,乾乾淨淨點都好過成間垃圾房咁!
唔好覺得自己為邊個邊個而做家務,
只諗下間房烏糟就會野小強,野米奇,你會自動自覺去保持清潔!

只願一生愛一人因你是獨有
只願一生愛一人一世亦未夠

翡翠宮

直接同佢講唔好咁勞氣,唔好下下都好似搞針對咁

大宅

引用:直接同佢講唔好咁勞氣,唔好下下都好似搞針

原帖由 wahiuma 於 15-06-05 發表
直接同佢講唔好咁勞氣,唔好下下都好似搞針對咁
講過啦 無用
距每次都係勞氣過一分鐘 過後就無事
但係距無事唔代表我無事!我日日要受氣wor

首頁