2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下大家ge1月出世BB依家識講野未呀?因為我囡囡仲係講緊BB話......但有D BB 13個月已經會講D單字...

已刪除用户

大宅

育兒性格勳章

回覆:rabbitjing 的帖子

我個囡重怪,教佢講單字,佢唔肯跟住講,不停講bb話,但間中又會講一句我地完全無教過佢的說話,好似“我㗎”,“過黎”,叫佢講多次,又唔肯,攪到我都唔知佢究竟識定唔識。

rabbitjing 發表於 15-6-6 14:09
想問下大家ge1月出世BB依家識講野未呀?因為我囡囡仲係講緊BB話......但有D BB 13個月已經會講D單字...
...
您好rabbitjing, 每個BB發展速度都唔同, 通常大概歲半會識得講常見單字; 平時多D面對住BB, 用誇張口型同佢講野, 透過模仿BB都會進步得快D架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我都擔心中.....仔仔18個月喇,又係一個單字都唔識講.....通常小朋友係模仿大人講嘢,但佢完全唔中意,都唔知點好.....

男爵府

引用:我都擔心中.....仔仔18個月喇,又係一個單

原帖由 盧豬 於 15-07-06 發表
我都擔心中.....仔仔18個月喇,又係一個單字都唔識講.....通常小朋友係模仿大人講嘢,但佢完全唔中意,都唔 ...
我BB都係,佢成日唔肯學大人講野

大宅

回覆:rabbitjing 的帖子

我B女19個月都未識講野,只係咿咿也也,但佢又明我地講咩,但係就係唔很講野,但係佢好熱情,唔驚人,見到陌生人會笑和揮手,叫佢叫爸爸媽媽唔叫,但有時自己又會講爸,媽

複式洋房

我個仔19個月, 都只係叫爸爸, 媽媽, 婆婆, 包包, 健康院姑娘話正常應該係要講到8個音, 但佢只講到4個音, 要兩歲返去睇, 而家自己觀察住先, 有D擔心....

複式洋房

回覆:BB講野未

我個仔都係,歲半單字都唔肯講
好擔心
健康院d姑娘好hea
又無咩assessment
只叫我兩歲再返去睇

伯爵府

回覆:CatMaMa107 的帖子

別墅

我女都係唔肯講
仲要愈逼愈唔講,超硬頸
2歲要返健康院見姑娘
其實佢知我講咩,就係唔肯開聲
佢識既野,但問佢係咩偏唔講,駁鬥左半個鐘都唔講,超有性格
佢要我講1個字佢講1個字
但連住講就唔講
詞語唔識

複式洋房

我bb講到好多野wor,日常生活見到既野都識講,差唔多問佢咩都可對答,我有時覺得佢講得太多tim😗

複式洋房

我個仔都係,單字都唔肯講,21個月大了!
叫佢試下講,佢就炆憎!但佢應該明我地講既野,係唔肯開金口
諗住兩歲仲係咁就去睇語言治療

洋房

我BB21個月也未肯講野,冇單字,淨係mummummmum.....不過我不太擔心,至少他能發聲。每個小孩發展不同。

複式洋房

我個仔就快22個月,都係一時時肯講,有d叠字一定講,如車車,bear bear, 驚驚,爸爸,媽媽,粥粥,包包,bye, B, BB, 波波,公公,姨媽,第一,抺抺....但有d字叫佢講極都唔肯講,如A字,真係唔知點解,係佢發唔到呢個音定係佢選擇性講呢?真係好擔心

複式洋房

我囡識成句中文講,仲會講簡單英文,唱twinkle twinkle & abc song。不過佢對住大人嘅stranger就唔出聲。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

引用:我囡識成句中文講,仲會講簡單英文,唱twin

原帖由 vng314 於 15-11-25 發表
我囡識成句中文講,仲會講簡單英文,唱twinkle twinkle & abc song。不過佢對住大人嘅stranger就唔出聲。

...
我小朋友也可講成句句子

大宅

我仔仲煩,去面試幼稚園講野唔好,無得錄取

首頁

尾頁

跳至