2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

熱血勳章

想分享大家戒片片心得 !!

小bb 23 個月大, 開始同bb 戒片 !!! 一個月前在家已經唔著片片, 經過多番努力, 已經懂得走去膠痰罐前 we we (小便), 但去 pull pull (大便) 時堅持要企起身, 就算已經乖乖坐係痰罐睇書書, 當要 pull pull 時都堅持起身離開痰罐, 結果痾哂pull pull 落地下, 要媽媽同佢 "執屎" !!

想各位爸媽分享戒片心得 !! 及如何幫 bb 成功戒片 !!!

感謝 !!

大宅

回覆:想分享大家戒片片心得

有人分享下嗎?
我個仔都唔肯戒, 直情唔肯坐bb廁所, 試過叫過一次vv, 但之後都唔再成功了; 有次仲衰, 賴到地下有尿, 仲踢啲尿玩, 去大便仲係痾喺片, 但會匿埋痾, 怕比人見到…
大家有無心得,,教下我地

大宅

引用:想分享大家戒片片心得 !!小bb 23 個月大,

原帖由 h9907726 於 15-06-08 發表
想分享大家戒片片心得 !!

小bb 23 個月大, 開始同bb 戒片 !!! 一個月前在家已經唔著片片, 經過多番努力, ...
你bb係女仔嗎?我果個係仔,有無有經驗jm教下我地

侯爵府

育兒性格勳章

尿已經戒左 下午nap都唔駛著
出街都無著片
但大便就一時時可以係baby toilet去

我的分享係。。岩岩開始戒片預左賴尿賴屎。。小朋友好快適應的

複式洋房

熱血勳章

yeungyeung2141 發表於 15-7-10 18:55
你bb係女仔嗎?我果個係仔,有無有經驗jm教下我地

我bb 係囝囝 !!

經過太太1個月堅持特訓, 囝囝戒片開始有顯著進步 !!

第一: 係屋企每一次 vv 都會主動走去痰罐痾

第二: 坐大人馬桶 poo poo

第三: 係樓下想poo poo 時, 可以忍住到返自己家才去

小小心得:

獎勵篇:

1) 一返屋企就除片, 痰罐放大廳, 不斷鼓勵佢去痰罐V V, 成功VV完要超級鼓勵 !!

2) 帶膠樽出街, 每半小除褲要佢VV, 每次都提醒佢要叫V V !!

3) 每次成功 V V 後, 獎勵佢開水龍頭洗手。

4) 用玩具,說話氹佢坐大人馬桶poo poo !! 成功 poo poo 後,超級鼓勵, 獎勵佢可以沖馬桶 !!

懲罰篇:

1) v v 在係底褲仔後,唔同佢換褲,等佢感到唔舒服

2) poo poo / v v 係底褲仔後, 超嚴厲指責佢 !! 

3) 唔肯坐係大人住馬桶poo poo 時,遠離佢,唔好俾佢扶住大人手借d 易離開 !! 

無錯,賴尿賴屎,拖尿執屎都無可避免, 囝囝痾屎或痾尿到我同太太身上都屢次發生!!但身為爸爸媽媽的你,唯一避免方

法就是假手於爺爺嫲嫲/幼稚園/工人,選擇於否,真係要睇下你有無潔癖,時間,心機同決心 !!  

複式洋房

yeungyeung2141 發表於 15-7-10 18:54
有人分享下嗎?
我個仔都唔肯戒, 直情唔肯坐bb廁所, 試過叫過一次vv, 但之後都唔再成功了; 有次仲衰, 賴 ...
我個仔都係一樣....

複式洋房

h9907726 發表於 15-7-21 13:52
我bb 係囝囝 !!

經過太太1個月堅持特訓, 囝囝戒片開始有顯著進步 !!
多謝分享...有D都有試過...但唔成功...會試埋你上面果D無試過既方法...

大宅

如果係仔,多啲叫仔仔睇下爸爸点柯尿,可以学埋拎J同水尾果啲尿点滴

首頁

尾頁

跳至