樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

情況係咁GE..

我同男友上星期開始睇樓, 第一次睇樓, 完全冇經驗, 第一日睇就睇左一個單位覺得唔錯, 407呎開255萬(綠表價)

咁因為價錢同我地心目中差得幾遠 (我地GE TARGET係230萬或以下), 所以冇特別問AGENT最低可以叫講到幾多..但之後分別有兩間AGENTS都同我地講果個單位係放230..

而我地諗緊點樣同番個AGENT講, 係咪宜接同佢講話我知個單位其實開230就得?

另外, 其實我地諗緊應唔應該睇多D單位先, 因為我地幾中情407呎個單位, 但呢個SIZE唔多放盤, 暫時得1個,我地驚個單位好快冇左, 但同時又覺得岩岩先開始睇就決定好似太快

各位, 可以俾下意見我嗎? 謝

男爵府

鍾意個單位, 先叫AGENT試叫230萬先, 唔得再算~

有時D人會放票在AGENT到, 等佢落力D同你攪.

230萬又是自己鍾意個單位又是自己目標價, 就無話值不值,

男爵府

唔駛講啦, 鐘意個單位的話, 咪直接還價230或心目中價.
睇業主點覆就可以.
AGENT都係大話滿天飛的

大宅

其實我心目中個價錢係215或220, 因為睇過個屋村成交, 呎價都係咁上下, 而且一定要全部爆去裝修

侯爵府

引用:其實我心目中個價錢係215或220, 因為睇過個

原帖由 toast1111 於 15-06-11 發表
其實我心目中個價錢係215或220, 因為睇過個屋村成交, 呎價都係咁上下, 而且一定要全部爆去裝修 ...
上銀行網check 估價未?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

公爵府

還價啦...睇下可以傾幾多.

大宅

回覆 SaBB 的帖子

CHECK緊, 因為我果間係公屋, 就咁上網好似冇得CHECK, 最後我見到HOUSE18話免費估價,果度寫話會SEND去不同銀行進行估價, 咁尋日就整左, 不過等緊覆

男爵府

AGENT 係咁, 講野信一成當趣事聽好, 最緊要你知自己鐘情既單位最近做緊咩價, 再大旦還價, 你可直情同佢講BUDGET 唔夠, 叫佢試210, 佢實話唔得, 你慢慢同佢還囉, 如無人同你掙, 佢實同你傾

子爵府

回覆:睇樓煩惱...

你直接還220,agent 心知業主係230佢實會做野

別墅

如果好岩心水就直接俾票AGENT 還價215萬,好多業主見有票先會肯同AGENT傾價,因為業主會以為AGENT吹水試價。

侯爵府

toast1111 發表於 15-6-11 12:55
回覆 SaBB 的帖子

CHECK緊, 因為我果間係公屋, 就咁上網好似冇得CHECK, 最後我見到HOUSE18話免費估價, ...
綠表公屋開230萬都好貴吓, 是否市區? 樓齡新?

大宅

回覆:toast1111 的帖子

唔好懶,直接入銀行check估價。𣾀豐即刻打去估算行俾到個價你

複式洋房

回覆:睇樓煩惱...

actually u can check out more flats first...its not likely ppl will buy the first and only apartment they hv visited...but of coz u may still test the limit of the owner and ask for a more desirable price

大宅

係市區, 黃大仙下村, 不過已經25年樓

大宅

fonimin 發表於 15-6-11 14:59
唔好懶,直接入銀行check估價。𣾀豐即刻打去估算行俾到個價你

咁係咪全部銀行都可以就係WALKIN問架?係咪免費架?謝

大宅

你睇緊係綠表價喎, 你地申請左白居二??定有間公屋換?

大宅

回覆:toast1111 的帖子

係,免費的!

男爵府

引用:如果好岩心水就直接俾票AGENT 還價215萬,

原帖由 Missingyou0623 於 15-06-11 發表
如果好岩心水就直接俾票AGENT 還價215萬,好多業主見有票先會肯同AGENT傾價,因為業主會以為AGENT吹水試價 ...
路過一問。其實業主點知道個客比左票個aa?個aa.係咪會直接拎張票去搵業主傾?aa係超級吹水王,好多時還價都係佢地自己講!

大宅

咁我好似應該估左價先講價會有說服力d

睇左樓就發覺d aa真係勁多大話

別墅

ecem000 發表於 15-6-11 19:29
路過一問。其實業主點知道個客比左票個aa?個aa.係咪會直接拎張票去搵業主傾?aa係超級吹水王,好多時還價都係 ...
我試過俾票agent,然後佢約個客落鋪頭傾。
不過如果係公屋就唔好咁快決定,考慮清楚先,怕將來難甩手。

首頁

尾頁

跳至