3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身食固體都食得差,近lee一個月一餐粥都唔食,只飲奶,一歲磅時都係得17lbs,而家都無重過煮咩都唔食,食兩淡就bu,真係人都癲,有無人都係咁呀?

翡翠宮

1歲之後就要以固體為主,粉麵佢鐘唔鐘意食?

複式洋房

引用:本身食固體都食得差,近lee一個月一餐粥都

原帖由 jojojoanne 於 15-06-11 發表
本身食固體都食得差,近lee一個月一餐粥都唔食,只飲奶,一歲磅時都係得17lbs,而家都無重過煮咩都唔 ...
Exactly same here 煮到好棄裡

複式洋房

回覆:有無14個月全人奶bb只飲奶唔食粥仔?

我女都係咁,煮到心灰...之前連奶都唔食,我咩都煮,睇佢有咩肯食多一兩啖,之後日日煮差唔多嘅嘢,肯食多咗嘢,最近食得好咗好多,加油啊!唔好太擔心,我女12個月7kg都無,但尚算健康同精靈...

別墅

引用:我女都係咁,煮到心灰...之前連奶都唔食,

原帖由 kasummii 於 15-06-11 發表
我女都係咁,煮到心灰...之前連奶都唔食,我咩都煮,睇佢有咩肯食多一兩啖,之後日日煮差唔多嘅嘢,肯食多 ...
可唔可以分享下你煮嘢嘅食譜,我想試下囝囝食唔食!

別墅

引用:1歲之後就要以固體為主,粉麵佢鐘唔鐘意食

原帖由 wahiuma 於 15-06-11 發表
1歲之後就要以固體為主,粉麵佢鐘唔鐘意食?
粥,粉,麵,飯,包包,放得入口嘅我都試過,有時諗係咪我煮嘢有問題

別墅

引用:Quote:原帖由 jojojoanne 於 15-06-11 發表

原帖由 elsakbb 於 15-06-11 發表
Exactly same here 煮到好棄裡
咁你一日餵幾多次奶呀?有無比snak佢食呀?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+elsakbb+於+15-06-11+發表Exa

原帖由 jojojoanne 於 15-06-12 發表
咁你一日餵幾多次奶呀?有無比snak佢食呀?
最勁試過幾次只餵朝早起身&晚上臨瞓,平時大約3-4餐奶,其實佢可以有幾多飲幾多,只係我刻意唔比佢飲先飲咁小。我就朝早餵完奶,跟住再比半至一塊包包+cheese佢食for早餐,有時下午茶就比一兩塊bb餅+香蕉,呢d佢肯食。但飯麵就一路食一路喊咁口,餵到我都唔想餵,粥就一開始已經唔食

子爵府

蕃茄菜心番薯爛飯, bb like to eat it v much

別墅

引用:Quote:原帖由 jojojoanne 於 15-06-12 發表

原帖由 elsakbb 於 15-06-12 發表
最勁試過幾次只餵朝早起身&晚上臨瞓,平時大約3-4餐奶,其實佢可以有幾多飲幾多,只係我刻意唔比佢飲先飲咁 ...
我個就食奶都唔專心成日掛住去玩!一比粥就fing曬手,蕉,yogurt,啤梨,就食少少,不過都唔係多,我唔敢比星星餅佢食,我驚佢食咗仲更加唔會再食正餐

別墅

引用:蕃茄菜心番薯爛飯, bb like to eat it v m

原帖由 moonmoonbabies 於 15-06-12 發表
蕃茄菜心番薯爛飯, bb like to eat it v much
睇落好吸引咁,可以教我煮嗎?

翡翠宮

jojojoanne 發表於 15-6-12 00:59
粥,粉,麵,飯,包包,放得入口嘅我都試過,有時諗係咪我煮嘢有問題

...

不如你試下向其他媽咪請教下煮嘢,睇下可唔可以提高佢嘅食慾

別墅

引用:Quote:jojojoanne 發表於 15-6-12 00:59 粥

原帖由 wahiuma 於 15-06-12 發表
不如你試下向其他媽咪請教下煮嘢,睇下可唔可以提高佢嘅食慾
我都係咁諗

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

通心粉之類都唔食?通常小朋友都好鐘意食架,或者試下食爛飯喇

複式洋房

我仔都係樣樣試過,蕃薯同薯都唔食,食一兩口就吐要飲奶,喊到有得飲為止,明白唔食固要減奶,但飲左又可以食多少少,冇得飲就絕食,玩死我,希望係出牙仔,只係過渡期,大家加油!

別墅

引用:通心粉之類都唔食?通常小朋友都好鐘意食架

原帖由 我要做媽媽 於 15-06-14 發表
通心粉之類都唔食?通常小朋友都好鐘意食架,或者試下食爛飯喇
佢真係所以正餐嘢都唔食

別墅

引用:我仔都係樣樣試過,蕃薯同薯都唔食,食一兩

原帖由 shinae85 於 15-06-14 發表
我仔都係樣樣試過,蕃薯同薯都唔食,食一兩口就吐要飲奶,喊到有得飲為止,明白唔食固要減奶,但飲左又可以 ...
真係餵到好灰,又比人話我唔夠奶比佢飲

侯爵府

畀面勳章

我都係全人奶,不過無唔食哦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

由果蓉開始~喇...

複式洋房

回覆 jojojoanne 的帖子

係呀!我先生仲話"係末你煮得唔好食?",佢地唔知自己會hurt 到媽媽們,我地都想bb 快高長大,肥肥白白,但天意如此,係唔食野,只好唔理人講,希望先苦後甜,大個食多d。add oil

首頁

尾頁

跳至