自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,只係到夏天開始熱就慢慢退。
今次好似,中東當地無爆發,但到南韓就爆,南韓依家夜晚十六七度吔!
所以應該南韓再過多個月就退架啦!

男爵府

MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社台北7日電)韓聯社報導,南韓中東呼吸症候群(MERS)確診患者達64例。MERS疫情在韓國迅速擴散的首要原因可能是目前韓國的天氣乾燥,氣溫適中,給病毒滋生提供了有利環境。

韓聯社指出,在全球出現MERS患者的國家中,確診患者人數繼沙烏地阿拉伯(1019例)和阿拉伯聯合大公國(76例)之後排名第3。同樣的病毒,為何唯獨在韓國擴散得如此迅速?

除了中東國家,其他國家的病例僅為2-3例,因此此前很多人懷疑流入韓國的MERS病毒可能發生變異。然而韓國國立保健研究院的基因分析結果顯示,在國內流行的MERS病毒與中東流行的病毒基因序列幾乎一致,可以確定並未發生變異。

一直致力於研究MERS病毒的高麗大學藥學院教授宋錞燮表示,MERS疫情在韓國迅速擴散的第一個原因可能是目前韓國的氣候。MERS病毒在氣溫和濕度過高的環境下難以生存,而目前韓國天氣乾燥,氣溫適中,給病毒滋生提供了有利環境。

翡翠宮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社

原帖由 rich47004 於 15-06-11 發表
MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社台北7日電)韓聯社報導,南韓中東呼吸症候群(MERS)確診患者達64 ...
之前都有睇呢個報道,韓國氣候同埋習慣所以散得咁快,以前sars都係到5/6月天氣熱就減退,所以香港又熱又濕,就算有都未必爆得起.

禁止訪問

回覆:其實我懷疑新沙士同舊沙士一樣,大熱天時唔會爆發

子爵府

咁熱啲都好,我好記得,當年岩岩散有個朋友好可愛話係係太陽下面就無架啦!我覺得佢好美麗。

wcpcelia    發表於 15-6-11 17:36
MORIMORIMORI    發表於 15-6-11 15:34
pugbb    發表於 15-6-11 14:28

男爵府

好記得沙士果年落左個幾月雨,一停雨出太陽就散啦

男爵府

所以唔使咁驚!唔好成日尼係冷氣房!出多D去同陽光玩遊戲!一來紫外線增強vitamins d, 二來多做運動身體好,三來息冷氣環保D!

珍珠宮

rich47004 發表於 15-6-11 13:51
我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,只係到夏天開始熱就慢慢退。
今次好似,中東當地無爆發,但到南 ...
當年沙士唔係咩抗病成功,只係到夏天開始熱就慢慢退>>>>我覺得係....根本無藥醫到....係好彩佢自己消失咗
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

伯爵府

引用:所以唔使咁驚!唔好成日尼係冷氣房!出多D

所以唔使咁驚!唔好成日尼係冷氣房!出多D去同陽光玩遊戲!一來紫外線增強vitamins d, 二來多做運動身體好 ...
我地係屋企唔開冷氣,成日行山做運動等,出一身汗有益架!奈何要搵食,一至五全日都要困住係冷氣房

珍珠宮

引用:我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,

甘點解秋冬無捲土重來?

男爵府

引用:我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,

每个病都有衰退期,sars最後冇針無藥下消失

珍珠宮

咁講要晒多啲太陽!話時話我條毛巾滑潺潺,我見咁好太陽就晒一晒條毛巾,而家無滑潺潺了,可能真係晒死啲細菌?

珍珠宮

但嚟個病毒唔系中東過嚟咩,中東唔系長期都好熱咩?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rich47004 於 15-06-11 發表M

原帖由 goo_littlebb 於 15-06-11 發表
之前都有睇呢個報道,韓國氣候同埋習慣所以散得咁快,以前sars都係到5/6月天氣熱就減退,所以香港又熱又濕 ...
係就好囉,承你貴言。

子爵府

但中東好熱㗎,呢個病係中東爆先㗎喎

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:但中東好熱㗎,呢個病係中東爆先㗎喎

原帖由 iamverysleepy 於 15-06-11 發表
但中東好熱㗎,呢個病係中東爆先㗎喎
中東好乾燥,香港好潮濕

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社

MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社台北7日電)韓聯社報導,南韓中東呼吸症候群(MERS)確診患者達64 ...
南韓人太想出街……被隔離都要去坐飛機……

琥珀宮

陽光殺菌

首頁

尾頁

跳至