網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人試過咁情形? 我點做好?
收到賣家嘅貨同相片有出入,要換貨但係賣家冇得換, 所以申請退貨退款. 賣家唔處理申請, 淘寶系統自動批准 (有七天無原因退貨). 我要退貨到賣家地址. 因為頭一次退貨, 拿去順豐, 話收件人係私人,要收件人證件附本. 我係旺旺message 賣家, 解釋情況,但係賣家只係回應叫我退貨. 我再 message, 賣家冇再回應.

因為退貨有 deadline, 我唯有聯絡淘寶客服求助。 佢地停止退貨時間,話有分歧, 再幫我聯絡賣家, 但係賣家都唔回應淘寶客服. 幾日後,淘寶客服打電話嚟話因為我退貨有困難,佢地亦都聯絡唔到賣家, 所以兩日後將會退款俾我,但係件貨要 keep 30日, 等賣家安排取回.

十分鐘後,賣家立即 upload 證件去 淘寶message board, 話旺旺添加唔到我為好友,又叫我打電話俾佢.
淘寶已經成功批准退款, 我而家只係等退款入翻 Visa. 而家淘寶話我可退貨, 退貨速遞費有分歧可再搵淘寶, 我俾錢先. 我嘗試 message 賣家叫佢安排速遞來取退貨, 但係冇回應. 我亦知道好難叫佢俾返退貨速遞費.

咁我點做好? 開始時淘寶話等賣家安排拿退貨, 後來又叫我俾錢退先.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我既情況係買6件衫3 件貨不對辨, 有爛~ 賣家堅持只付 10 人仔運費退.. 我香港順豐問要 HK$113 運費, 賣家唔肯比後我要求淘寶介入, 答案只係負責國內運費咋...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:淘寶退貨退款

上深圳搵快遞退,呢到好多jm都係咁做。

子爵府

SweetPanda 發表於 15-6-12 04:35
收到賣家嘅貨同相片有出入,要換貨但係賣家冇得換, 所以申請退貨退款. 賣 ...
<我嘗試 message 賣家叫佢安排速遞來取退貨> 你响香港, 賣家响大陸, 佢好難做到。

順豐寄嘢返大陸好多限制同埋好貴, 我有朋友一係唔退, 一係自己攞返大陸過關揾快遞寄。

伯爵府

引用:有冇人試過咁情形? 我點做好?收到賣家嘅

原帖由 SweetPanda 於 15-06-12 發表
收到賣家嘅貨同相片有出入,要換貨但係賣家冇得換, 所以申請退貨退款. 賣 ...
你一係同賣家講用到付,叫賣家到時俾運費

男爵府

我嘗試 message 個賣家,但係佢完全唔回應. 開頭我以為係佢睇死我退唔到貨,淘寶便會 release 啲錢俾佢,咁我要硬食件貨。 但係而家我係成功退款,支付寶已將錢入落我Visa, 我只係等 Visa credit show up, 咁我便確定我係邏到退款.
咁我會諗,佢都會想取回件貨 (因為都唔平,at least 我俾唔平, 我唔知佢賺幾多, 所以我先堅持退款退貨). 我問過順豐,佢地話係可以廣州落 order, 叫快遞去 pick up, 如果賣家係有順豐賬戶,咁仲容易.

同埋我睇賣家個地址,係冇街號, 樓號同郵政編號, 只有街名. 我係怕我用錢寄左,終於打回頭,我又要寄過.

賣家 ID 地址係湖南, 又唔係廣州喎.

所以我先唔知點做好.

男爵府

回覆 樂癲肥熊餅 的帖子

我之前問過佢(我要係限時退貨時),佢話佢唔會俾. 淘寶話如果係貨物有問題的話, 係應該賣家俾,如果賣家唔俾,搵淘寶介入, 但係咁又會拖好耐, 但係淘寶叫我俾錢退左先

男爵府

回覆 c.vieri 的帖子

我冇回鄉證,上去嘅話我要申請回鄉證先

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:回覆 c.vieri 的帖子我冇回鄉證,上去嘅話

原帖由 SweetPanda 於 15-06-12 發表
回覆 c.vieri 的帖子

我冇回鄉證,上去嘅話我要申請回鄉證先
好似呢到有jm幫人帶退貨上深圳寄,之前見過佢出post講,或者你搵下post 聯絡果位jm幫你寄啦

別墅

回覆:淘寶退貨退款

我都係要退貨,邊位姊妹可以幫手上深圳寄

pyng4030    發表於 15-6-13 01:43

別墅

引用:Quote:原帖由 SweetPanda 於 15-06-12 發表

原帖由 樂癲肥熊餅 於 15-06-12 發表
你一係同賣家講用到付,叫賣家到時俾運費
冇賣家會肯用到付

首頁

尾頁

跳至