論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

好媽媽勳章

已問hk入境處, 拎左表格, 合約sample. 香港入境處文件都好簡單, 好易填.

請問有冇人知菲律賓領事館需要咩文件. 有咩要注意?

程序上係咪要先去香港入境處申請, 先再去菲律賓領事館申請?
請指教!

大宅

引用:已問hk入境處, 拎左表格, 合約sample. 香港

原帖由 Sindymanman 於 15-06-16 發表
已問hk入境處, 拎左表格, 合約sample. 香港入境處文件都好簡單, 好易填.

請問有冇人知菲律賓領事館需要咩 ...
好似菲律賓5俾自己請、一定要經agent

大宅

引用:已問hk入境處, 拎左表格, 合約sample. 香港

你的工人係完约定新請定斷约

大宅

之前聘請已完約的菲傭, 一切手續自己搞掂.
但如果聘請提前解約的菲傭, 是否必須經中介公司辨手續?

男爵府

完約賓,同斷約賓,所需文件有啲唔同。請看附圖。

如完約賓,自己都可以攪*轉僱主*。

而斷約賓,必須要有文件ID522, 先要喺入境處預約,求見個官,見到個官不代表能取此ID522, 官會有四個辭職原因(原因例如:上僱主已過身),而賓賓係中左其中一個原因,官便會考慮出此ID522。否則,一般都唔會出。
冇ID522交返去菲律賓領事館,就一定請唔到斷約實賓。此情況下,必須找agent做文件(成質依然係direct hire ).

男爵府

回覆:ahmiu1120 的帖子

更正:斷約賓(唔係斷約實賓)

大宅

ahmiu1120 發表於 15-6-16 23:23

想請問係邊4個斷約理由? 舊僱主嘅仔女去外地讀書, 唔再需要菲傭幫手, 所以提早同佢解約, 依個理由攞唔攞到ID522?

大宅

好媽媽勳章

多謝各位的資料. 睇黎我都係唔可以自己向入境處申請, 因工人係斷約而且不符合果4個原因. 要搵agent 先做到....有冇好又唔貴agent介紹. 問左間. 要4800, 未包機票. 呢個價合理??

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

之前問果間冇問收唔收工人. 只話收我4800.

剛剛又問另一間agent, 收我4000. 另收工人5000. 全包. 係咪合理架?

大宅

回覆 Sindymanman 的帖子

你最後搵成點丫?

大宅

回覆:自己申請菲傭到香港, direct hire手續

我搵果間direct hire $5200, 未章本地驗身,接機同來港機票,工人一毫都不用付,但都要近兩個月才搞到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 瞓得好勳章

ahmiu1120 發表於 15-6-16 23:23

請問如果斷約賓辭職原因是僱主全家移民, 是否可取ID522?要準備什麼文件去證明呢?謝謝

大宅

斷約賓已搞好文件, 想分享一下:

6月尾比文件入境處申請ID522, 約好30/7再去INTERVIEW.......
即日發給ID522再約6/8做好合同CHOP印後可即日發VISA, 31/7帶ID522到領事館做合同CHOP印, 5/8 可領回已CHOP印的合同, 6/8 到入境處即日發VISA

全部賓賓自己搞, 唔識就問人, 好容易, 全程我唔需要陪同
只需要做BODY CHECK及買保險, 真幸運, 不需要經AGENT, 及比昂貴的AGENT費用.........

子爵府

bobbycheung 發表於 15-6-17 00:20
想請問係邊4個斷約理由? 舊僱主嘅仔女去外地讀書, 唔再需要菲傭幫手, 所以提早同佢解約, 依個理由攞唔攞到 ...
呢個唔算係理由呀 .. relocation & 死亡 .. 要有証明, 就唔當斷約

複式洋房

mntabo 發表於 15-7-8 22:47
我搵果間direct hire $5200, 未章本地驗身,接機同來港機票,工人一毫都不用付,但都要近兩個月才搞到

do you mind to give me your agent information?
...

複式洋房

langkawi0513 發表於 15-8-18 10:48
斷約賓已搞好文件, 想分享一下:

6月尾比文件入境處申請ID522, 約好30/7再去INTERVIEW.......

Do you mind to share me your procedure? I would like to direct hire too.

大宅

回覆:Sindymanman 的帖子

請問可以pm我agent name 嗎? 朋友介紹了一個未做過姐姐的從菲律賓來。謝謝!

大宅

引用:我搵果間direct+hire+$5200,+未章本地驗身

原帖由 mntabo 於 15-07-08 發表

...
可以給我agent 資料嗎?

大宅

Sindymanman 發表於 15-6-17 11:58
之前問果間冇問收唔收工人. 只話收我4800.

剛剛又問另一間agent, 收我4000. 另收工人5000. 全包. 係咪合 ...
請問你最後搵左邊間Agent,可以介紹給的我嗎?

首頁
12345...9

尾頁

跳至